Smart bestaat 20 jaar en dat viert het merk op de autosalon van Parijs met het studiemodel Forease. De dakloze auto is ook een knipoog naar eerdere bijzondere Smarts, zoals de Crossblade.

Het is alweer 20 jaar geleden dat de eerste generatie Smart op de markt kwam. Tijd voor een feestje dus en daarvoor grijpt het merk terug op een beproefd recept: een dakloos studiemodel. Het merk presenteerde al twee keer eerder een bijzonder prototype zonder dak: de Crossblade in 2001 en de Forspeed in 2011. De Forease is gebaseerd op de Smart Fortwo EQ en heeft dus een elektrische aandrijflijn.

De bijzondere Smart heeft geen cabriokap en kun je dus alleen rijden als het mooi weer is. De voorruit is verlaagd waardoor de inzittenden de wind in de haren voelen. Omdat ventilatieroosters daardoor overbodig zijn, heeft Smart er twee vervangen door ronde beeldschermen.

Enkele opvallende details van het studiemodel zijn de dichte wielen, de Steam Green-accenten, de nieuwe led-verlichting in de koplampen en achterlichten en de twee extra lampen in de grille. Sommige van deze elementen verwachten we terug te gaan zien in toekomstige edities van de Smart Fortwo.