Mercedes-Benz presenteert zijn nieuwe top-SUV, de GLS. Het model is bijna 8 centimeter langer geworden en biedt nóg meer luxe.

Een soort S-Klasse op hoge poten, dat is hoe Mercedes-Benz de nieuwe GLS ziet. De nieuwe generatie van de grote SUV is 77 mm langer dan het uitgaande model en meet in de lengte nu 5,20 meter. De wielbasis is met 6 centimeter toegenomen en die winst komt ten goede aan de achterpassagiers. De GLS is naar wens uitgerust met twee losse, luxe zetels of een bank met drie zitplaatsen. Daarachter is nóg een zitrij met twee stoelen, volgens Mercedes-Benz volwaardige zitplaatsen voor personen met een lengte maximaal 1,94 meter.

De passagiers op de tweede rij hebben de beschikking over 11,6 inch grote beeldschermen en een losse tablet, waarmee allerlei functies bediend kunnen worden. De stoelen zijn elektrisch verstelbaar en optioneel voorzien van massagestand. Klimaatregeling met vijf klimaatzones is eveneens een optie.

Enorme laadruimte

Alle stoelen van de tweede en derde zitrij kunnen elektrisch omlaag worden geklapt, waarna er een enorme laadruimte met een inhoud van 2.400 liter ontstaat. Om het inladen van zware spullen makkelijker te maken, kan de auto aan de achterkant 5 centimeter zakken. Dat is mogelijk omdat elke GLS standaard is uitgerust met luchtvering. Optioneel levert Mercedes-Benz de SUV met E-Active Body Control, een systeem dat actief duiken en hellen van de koets tegengaat.

Mercedes-Benz gaat de nieuwe GLS aanbieden met twee verschillende motoren. Voor benzinerijders is er de GLS 580 met V8-motor, die 489 pk produceert. Met mild-hybrid-techniek krijgt de achtcilinder ondersteuning van een kleine elektromotor, die 250 Nm extra kracht levert op momenten dat de benzinemotor nog niet optimaal presteert. Dieselrijden kan met de zescilinder 400 d, met 330 pk vermogen en 700 Nm koppel. Een automaat en vierwielaandrijving zijn vanzelfsprekend standaard op beide motorversies.

De nieuwe GLS komt in het najaar naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend.