Skoda zet met de Octavia een stapje omhoog. Met meer luxe, ruimte, comfort en technologie moet de nieuwe Octavia de afstand tot de Scala vergroten.

Skoda heeft in Praag de nieuwe Octavia gepresenteerd, zowel de hatchback als de Combi. Het ontwerp weerspiegelt de meest recente designtaal van Skoda en vertoont veel overeenkomsten met dat van de kleinere Scala, een nieuwe concurrent uit eigen huis. Om de afstand tot dat model te vergroten is de nieuwe Octavia niet alleen groter geworden, maar ook opgewaardeerd met meer luxe, technologie en comfort.

Het merk maakte eerder al bekend dat de Octavia zo’n 2 centimeter langer is dan het uitgaande model. De kofferbak van zowel de hatchback als de Combi is gegroeid, met respectievelijk 10 en 30 liter. De inhoud van die laatste meet nu maar liefst 640 liter. Ook de passagiers profiteren van meer bewegingsruimte. Nieuw is een slaappakket, met gordijnen, grotere hoofdsteunen en dekentjes.

Voorin is een compleet nieuw dashboard te vinden, dat beter is afgewerkt en voorzien van de nieuwste technologie, zoals een head-up display en een digitaal instrumentenpaneel. Het scherm boven de middenconsole meet, afhankelijk van de gekozen uitvoering, 8,25 tot 10 inch. Veel functies zijn met scrollwielen vanaf het stuur te bedienen, waardoor het aantal knoppen in de nieuwe Octavia gereduceerd is.

Plug-in hybride

De vierde generatie van de Octavia is de eerste die leverbaar wordt als stekkerhybride. De tot Octavia iV gedoopte uitvoering heeft een 1.4 TSI-motor en een elektromotor aan boord. Dankzij een 13 kWh accupakket kan de auto over een afstand van 55 kilometer volledig elektrisch rijden. Het aanbod van motoren bestaat verder uit een 1.0 TSI benzinemotor met 110 pk, een 1.5 TSI met 150 pk en een 2.0 TSI met 190 pk. Die eerste twee zijn ook verkrijgbaar met mild-hybrid-ondersteuning. Verder staan er meerdere varianten van de 2.0 TDI-dieselmotor in de lijst, maar of die naar Nederland komen is nog niet bekend.

Op het gebied van actieve rij-ondersteuning is de nieuwe Octavia helemaal bij de tijd. 360 graden-camera’s, een rijbaanassistent, een file-automaat, een verkeersbordenlezer en slimme cruise control zijn verkrijgbaar.

De nieuwe Octavia komt in het voorjaar 2020 naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend.