Mazda MX-30

De elektrische Mazda MX-30 komt binnenkort ook in een uitvoering met range extender. Het gaat om een zogenaamde rotatiemotor, die Mazda voor het eerst sinds de RX-8 weer toepast op een productiemodel.

Liefhebbers van de zogenaamde rotatiemotor kunnen verheugd zijn. De bijzondere motor keert terug, maar niet helemaal in de vorm zoals je misschien verwacht. Dit keer is het geen sportwagen waarin de onderscheidende techniek dienstdoet, maar een elektrische SUV. De motor zal in de MX-30 als range extender worden ingezet, een hulpmotor om het rijbereik te vergroten.

Mazda heeft al eens eerder geëxperimenteerd met dit concept. In 2013 presenteerde het merk een werkend prototype van een elektrische Mazda 2 met rotatiemotor als range extender. Dat model is niet in productie gegaan, maar Mazda is daarna wel verder gegaan met het ontwikkelen van de techniek. 

De Mazda MX-30 heeft in zijn huidige vorm een 35,5 kWh batterijpakket, goed voor een actieradius van 200 kilometer. Het is nog niet bekend of de versie met Range Extender wordt uitgerust kleinere accu.