De ‘D’ van het zakelijke D-segment zou voor Duitse marktdominantie kunnen staan en wordt wederom opgeschud met nieuwkomers als de Volkswagen Passat en Ford Mondeo. Tegelijkertijd bestaat er ook een Frans alternatief in de vorm van de Peugeot 508, die onlangs gefacelift werd en van schonere motoren is voorzien. Tests met de lichte 1.6 e-HDi en de zware HYbrid4 passeerden op deze plaats al eerder de revue, maar deze keer doen we geen concessies aan carrosserie, vermogen of schakelcomfort. Met een ruime 508 SW vlieg ik per topdiesel automaat in GT-uitvoering business class naar Kopenhagen.

De facelift tovert duidelijk een moderner gezicht op het front van de vernieuwde 508. Zeker op de parelmoerwitte testauto vallen de donkere grille en koplampunits extra op. Deze herbergen fraaie LED-koplampen die een blauwig schijnsel op de buitenwereld werpen en een helder lichtbeeld geven aan de bestuurder. Jammer dat ze niet meedraaien in de bocht. Subtiele GT-badges verraden dat we hier met de sportiefste uitvoering te maken hebben en daar hoort ook knap vijfspaaks 18 inch lichtmetaal schoeisel bij.

Bijtelling speelde geen rol in mijn keuze voor deze 508, die als SW met 180 pk diesel en automaat voor de volle 25 procent in de prijslijst staat. Wie 20 procent wil bijtellen heeft er met de facelift een interessante motorkeuze bij gekregen in de vorm van de 150 pk sterke BlueHDi, die met handbak zowel als Berline en SW gunstig in de lease is – ook in 2015. Meer vermogen en minder uitstoot, zo zien we dat graag.

Ook in de praktijk zuinig

De nieuwe generatie BlueHDi-motor is niet alleen op papier, maar ook in de praktijk bijzonder zuinig. Wie normaal rijdt met inachtneming van de snelheidslimieten kan zelfs met deze 1.595 kg zware stationwagon probleemloos 1 op 17 rijden. Een retourtje Kopenhagen (inclusief flinke stukken Autobahn) met vier man plus bagage resulteerde in een keurig testverbruik van 1 op 13,5. De iets minder krachtige 150 pk-variant zal met handbak ongetwijfeld nog iets zuiniger zijn. De conventionele zestrapsautomaat van de test-Peugeot is een heerlijkheid vergeleken met de halfautomatische transmissie uit de Hybrid4-uitvoering. Met een soepele schakelkarakteristiek houdt ‘ie het toerental mooi laag en zes versnellingen blijken voor genoeg zuinigheid en souplesse te zorgen. Bij een kruissnelheid van 130 km/u draait de dieselmotor slechts 2.000 tpm en op constante snelheid is de motor mooi stil. De diesel gromt alleen als ‘ie koud is of hoog in de toeren wordt gejaagd. Dan schakelt de bak ook merkbaar minder soepel op of terug, zo merk ik tijdens een wat stevigere rit op de Autobahn. Wel zet je moeiteloos meer dan 200 km/u op de teller en met dank aan de head-up kleurendisplay hoeft je blik niet van de weg te dwalen om de snelheid en navigatiepijlen af te lezen.

Het stereotypebeeld van een comfortabel deinende en wazig sturende koets is niet van toepassing op deze 508.

Tegelijkertijd vallen mij de uitstekende wegligging en rechtuitstabiliteit op bij hogere snelheden. Ook dan blijft de 508 vertrouwd sturen, met voldoende gevoel en precisie. Een aangename verrassing die je niet direct verwacht van een Franse auto. Het stereotypebeeld van een comfortabel deinende en wazig sturende koets is dan ook niet van toepassing op deze 508. Integendeel, het onderstel is behoorlijk stevig en dat is prettig voor de bestuurder, maar de passagiers leveren soms wat rijcomfort in op slecht wegdek. Dat is de keerzijde van mooie grote wielen en het GT-chassis. Een ander punt van kritiek is de regensensor die slecht reageert en geen instelbare gevoeligheid heeft – gelukkig kun je met de andere standen zelf het wistempo bepalen.

Alle luxe en ruimte

Het interieur biedt alle luxe en ruimte aan de inzittenden, zelfs gescheiden klimaatcontrole achterin ontbreekt niet. Voorin is het multimediasysteem vernieuwd met een aanraakscherm dat goed en intuïtief werkt, maar de centrale joystick van voorheen zou geen overbodige aanvulling zijn. Nu moet je soms toch ver naar voren reiken en uit je stoel komen om het hele scherm te bedienen. De onder het touchscreen uitklapbare bekerhouders zijn nu nog onhandiger, blikjes of bekers staan namelijk voor het scherm. Op de middentunnel kwam er een klein vakje bij voor je mobiel, maar er is verder weinig ruimte voor losse spullen – die kunnen enkel in de portiervakken of het dashboardkastje.

De GT-uitvoering van de Peugeot 508 heeft knap vijfspaaks 18 inch lichtmetaal schoeisel.

Desondanks is het genot om met de 508 onderweg te zijn. Het interieur is prachtig afgewerkt, in het geval van de testauto zelfs bekleed met zwart leder en sportieve rode stiksels. De zetels bieden lekker veel zijdelingse steun en voor de bovenbenen zijn de zittingen verlengbaar. Geblinddoekt zou je jezelf in een willekeurige Duitse concurrent wanen, zo stevig voelt alles aan. Achterin onderscheidt de 508 zich met veel been- en hoofdruimte. Hier bevinden de bekerhouders zich in de middenarmsteun – ook niet ideaal. Het panoramische glazen dak biedt letterlijk een hemels uitzicht aan alle inzittenden en is zeker het bestellen waard. In de bagageruimte kun je tot 560 liter kwijt onder de afdekhoes en met de achterbank plat tot maximaal 1.600 liter. Voor 590 euro extra opent en sluit de achterklep zich nog elektrisch ook. Aan ruimte geen gebrek dus.

Nieuwe impuls

In de Deense hoofdstad vervoert de 508 ons van de ene bezienswaardigheid naar de andere en poseert hij op bekende locaties. Het moderne front en de nieuwe dieselmotor geven een nieuwe impuls aan het Franse alternatief in het D(uitse)-segment. Passagiers vervoeren doet de 508  werkelijk op business class-niveau, met alle luxe en bewegingsruimte. Daar hangt in dit geval wel een fors prijskaartje aan, want de testauto kost ruim 52 mille. Gelukkig staan er voordeligere versies in de prijslijst die ook aantrekkelijk gemotoriseerd en dito uitgerust zijn. Er zijn twee goede redenen om de automaat links te laten liggen: de hogere bijtelling en het niet altijd schokvrije karakter. Voor de zakelijke leaserijder moet de BlueHDi 150 met handbak het helemaal gaan worden. Minder bijtellen en meer dan 1.200 km op een volle tank. Ik ga op reis en ik neem mee: de Peugeot 508 SW.