Highlights

  • ruime cross-over

  • vanaf 24.790 euro

  • diesel met 20% bijtelling

Het persbericht waarin Renault de naam ‘Kadjar’ aankondigde en uitlegde staat mij nog goed bij: ‘Een ludieke samentrekking van de woorden kad en jar – geïnspireerd op de wereld van quads’. Al snel werd duidelijk dat de Kadjar meer is dan een woordspeling. Het is Renaults troef in het steeds belangrijkere cross-oversegment. Je ziet direct dat de Fransen het serieus aanpakken, want de Kadjar oogt doortimmerd. In deze test ontdek ik hoe doortimmerd hij precies is.  

Dat de Renault Kadjar opereert in een belangrijk, felbevochten segment zie je aan de recent geïntroduceerde nieuwe modellen. Zo zijn daar de Mazda CX-5 en de amper anderhalf jaar oude Nissan Qashqai. Bij Hyundai stap je in een fonkelnieuwe Tucson, Kia heeft net de nieuwe Sportage gepresenteerd en Volkswagen de nieuwe Tiguan. Kortom: de lak van de concurrenten is nog net zo vers als die van de Kadjar bij mij op de stoep.

Bekijken

Op de parkeerplaats torent de rode Kadjar hoog boven de meeste andere auto’s uit, ook zijn neus en kont steken uit. Auto’s in dit segment zijn serieus groot geworden. De neus is tegelijkertijd het meest eigenzinnige onderdeel van het ontwerp, met de opvallende led-dagrijverlichting en het grote Renault-logo. Voor wie in de heupen de Nissan Qashqai herkent: de auto’s delen wel het onderstel maar geen enkel carrosseriedeel is uitwisselbaar. Dus kijk nog maar een keer.

Van binnen heerst er een zakelijke sfeer. Glimmende kunststoffen en andere frivoliteiten zoals in de Clio en Captur heeft Renault in de Kadjar achterwege gelaten: zakelijk muss sein. Het materiaalgebruik is op niveau, maar voor het mooie zouden enkele pasnaden nog wat strakker mogen. Al met al maakt het Kadjar-interieur een keurig verzorgde indruk.

Heel veel ruimte voor de achterpassagiers.

Zitten

Renault voorziet de Kadjar van prima zetels. Ze zijn niet te hard en niet te zacht, met goede steun in bochten. De stoelzittingen mogen nog wel iets beter ondersteunen. Achterin is de ruimte voor zowel lijf als leden voorbeeldig, met een extra pluim voor de hoofdruimte.  

De kofferruimte is met 472 liter gemiddeld van grootte en door het ontbreken van een tildrempel moeiteloos te beladen. Wil je méér, dan kun je eenvoudigweg 1.004 liter méér ontsluiten door de achterbank plat leggen. Dat kan gewoon vanuit de kofferruimte. De rolhoes waarmee je normaliter de bagage afschermt kun je vervolgens eenvoudig kwijt onder de laadvloer. Dat zien we tegenwoordig vaker, maar in de Kadjar hoef je ‘m niet in houders te klikken. Nóg gemakkelijker!

Bedienen

De Kadjar werkt op hoofdlijnen zoals je van een Renault verwacht: behoorlijk intuïtief en met relatief weinig knoppen. Een goed voorbeeld daarvan is de cruise control. Die hoef je slechts éénmaal te activeren in de middenconsole en bedien je verder via het stuur. De verwantschap met Nissan zie je wel terug. Zo heeft de raambediening alleen voor de bestuurder een ‘doordrukstand’ en ook opvallend is de ontgrendeling van de tankklep. De hendel daarvoor zit precies náást de motorkapontgrendeling, waardoor je weleens de verkeerde klep opent

Het R-Link-systeem in de middenconsole is qua vormgeving in lijn gebracht met dat van de nieuwe Espace en laat zich prettig bedienen. Speciale vermelding verdient de spraakbediening: die is zo goed dat je ‘m ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

De naam Kadjar vindt z'n oorsprong in het woord quad.

De spraakbediening is zó goed dat je ‘m ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

Rijden

De Kadjar rijdt zoals je het van een moderne cross-over verwacht. De besturing is behoorlijk direct en geeft net genoeg feedback om ook enthousiast bochten in te sturen. Vering en demping zijn mooi in balans. De afstemming is vooral comfortabel, zonder dat de koets veel nadeint bij oneffenheden in weg.

De 1,2-liter TCe met 130 pk is een bekende en in de Kadjar net zo fijn als in andere Renaults. Je zou verwachten dat ‘ie voor de Kadjar ‘net aan’ zou zijn, maar in de praktijk kom je niets tekort. De zesversnellingsbak schakelt soepel, maar voelt met z’n lange slagen wat minder degelijk dan de rest van de bedieningselementen. Knap is dat de motor nooit gaat brommen of trillen, zelfs niet als je hem heel laag in toeren rijdt. De TCe 130 bewijst maar weer dat je in ’n grote auto geen grote motor nodig hebt. En het testverbruik? Dat is met 1 op 13,5 behoorlijk netjes.

Betalen

De vanafprijs van de Kadjar met 1.2 TCe bedraagt een schappelijke 24.790 euro. Daarbij zijn een handbediende airco, cruise control, een elektronische handrem en een radio/cd/mp3-speler inbegrepen. Uitrustingsniveau Zen kost 2.000 euro méér en geeft je onder meer lichtmetalen wielen, chromen sierranden op de koets, sleutelloos starten en automatische klimaatregeling. De geteste uitvoering is als meest luxe ‘Bose’ die naast een Bose-audiosysteem onder meer is voorzien van led-koplampen en 19 inch lichtmetaal. Een interessante optie is het 695 euro kostende Pack Easy Park Assist, waarmee de auto zichzelf inparkeert (en dat werkt verbluffend goed!). Ook de handige dodehoekwaarschuwing is onderdeel van dit pakket.

Dieselen met 20 procent bijtelling gaat vanaf 29.790 euro. Daarvoor krijg je de 110 pk sterke dCi in Zen-trim. Voor 2.000 euro meer voorzie je die van Renaults EDC-automaat met dubbele koppeling. Vierwielaandrijving is alleen te krijgen op de topversie in combinatie met de 130 pk sterke diesel. Voor 39.390 euro komt die standaard in Bose-trim, maar de verlaagde bijtelling vervalt dan.

De Kadjar ziet er gewoon goed uit.

Samenvatting en conclusie

Met de Kadjar zet Renault zichzelf op een serieuze manier middenin het cross-over-segment. De auto rijdt gedegen, presteert adequaat en biedt veel ruimte, met name aan achterpassagiers. Daarnaast ziet ‘ie er zowel vanbinnen als vanbuiten goed uit.

Word je aangetrokken door de looks van de Renault Kadjar, dan kies je voor een ruime en degelijke cross-over in je garage. Hij doet eigenlijk alles goed en springt daardoor niet uit de ban. Nee, er is niets ludieks aan de Renault Kadjar. Dit is een serieuze tegenspeler.