Highlights

  • nieuwe hybridetechniek

  • subtiele facelift

  • niet duurder geworden

Hé, een Mitsubishi Outlander. En nog een. En daar, rijdt er nog een. Als je elke dag op de weg zit dan valt het je waarschijnlijk niet eens meer op, maar in Nederland rijden op dit moment ruim 38.000 Outlanders rond. Het leeuwendeel daarvan is in de afgelopen 5 jaar op kenteken gezet en heeft een hybride aandrijving. Outlanders verkochten zichzelf, dankzij de lage bijtelling. Het waren mooie tijden, zowel voor leaserijders als Mitsubishi-dealers, maar ze zijn voorbij. Met een nieuwe aandrijflijn probeert Mitsubishi nu om je alsnog (weer) in een Outlander te krijgen. Gaat dat lukken?

Aan de buitenkant zie je er niet veel van, maar onderhuids is de Mitsubishi Outlander PHEV voor modeljaar 2019 flink aangepakt. De belangrijkste wijzigingen: de 2.0 benzinemotor maakt plaats voor een 2,4 liter groot exemplaar, de capaciteit van het accupakket is vergroot naar 13,8 kWh en de achterste elektromotor heeft meer vermogen. Met deze wijzigingen voldoet Mitsubishi aan de nieuwste uitstooteisen en moet de hybride aandrijflijn nóg soepeler werken. Ik ben benieuwd.

Bekijken

Bling-bling! Als je voor de Outlander staat zie je een opvallende neus met veel chroom. Er lijkt op het eerste gezicht niets veranderd, maar als je goed kijkt zie je dat een deel van de grille iets anders van vorm is. Dat geldt ook voor de bumper en de mistlichten, trouwens. Andere wijzigingen zijn eveneens miniem, de SUV oogt nog altijd groot en ís dat ook met een lengte van bijna 4,70 meter.

Ook in het interieur zijn de vernieuwingen subtiel. Een aantal knopjes zijn vervangen door nieuwe exemplaren, waardoor ze beter bij de rest van het dashboard passen. Toch zijn er nog enkele ouderwetse schakelaars overgebleven, maar die zitten op het onderste gedeelte van de middenconsole. Daardoor springen ze niet direct in het oog.

Zitten

Lekker en op zachte stoelen: zó zit je in de Outlander.

Lekker hoog op zachte stoelen, dat is hoe je zit in de Outlander. Volgens Mitsubishi geven de stoelen nu iets meer steun aan de zijkant en inderdaad, je rolt er minder makkelijk uit in de bocht. Of je lekker zit is (altijd) persoonlijk, maar over het algemeen kan ik zeggen dat de stoelen comfortabel zijn en weinig steun geven aan bovenbenen en rug. Het stuur is voldoende te verstellen en dankzij de grote ramen kun je goed om je heen kijken – wel zo veilig.

Als je de Outlander ziet dan weet je al: dit is een lekker ruime auto. En dat klopt. Achterin is er heel veel ruimte, zowel voor benen als hoofd. Dat maakt van de Outlander PHEV een uitstekende gezinsauto. Kinderwagens en andere onhandig gevormde dingen kun je makkelijk kwijt in de kofferbak. De vloer is vrij hoog door de hybridetechniek die eronder ligt, maar als je het afdekzeil afrolt kun je gewoon doorstapelen.

Bedienen

Piep-piep! Kling! Pieieiep! Soms klinkt er een half orkest door de Outlander en dat is niet omdat je Symphonie Fantastique hebt aangezet op het goed klinkende Rockford Fosgate-audiosysteem. Nee, de Outlander waarschuwt je graag en doet dat met verschillende soorten piepjes. Je weet alleen niet welk piepje waarvoor is, dus het is altijd even zoeken wat je nu weer vergeten bent… Maar, je bent in ieder geval gewaarschuwd!

De vierkante, gekleurde menublokjes op het multimediasysteem zien er vrolijk uit en doen niet vermoeden dat dit systeem van de nieuwste snufjes is voorzien. Apple CarPlay, Android Auto, digitale radio, schermen waarop je de energiestromen van het hybridesysteem kunt bekijken: het zit er allemaal op. Wat ontbreekt is een navigatie-functie, maar die kun je via je telefoon op het beeldscherm tonen.

Rijden

Geruisloos en emissievrij de stad uit, dat is het idee van een plug-in hybride. En dat kan met de Mitsubishi Outlander prima. Sterker nog, voor de meeste forenzen is het mogelijk om volledig elektrisch heen- en weer te rijden naar ‘de zaak’. Daarvoor moet je wel thuis én op het werk opladen, want de elektrische range is in de praktijk zo’n 40 kilometer. Die wordt groter als je weinig kilometers op de snelweg aflegt, want daar verbruikt de elektromotor de meeste energie. Nieuw voor de 2019-editie van de PHEV is dat de elektrische topsnelheid is verhoogd naar 135 km/u. De brandstofmotor springt alleen bij als je stevig accelereert of als de accu’s leeg zijn. De nieuwe 2.4-motor laadt vaak alleen de accu’s op, maar kan ook de voorwielen aandrijven. Verspreid over het dashboard zijn er verschillende knoppen met rijstanden, waarvan Sport en Snow nieuw zijn. Die eerste is overbodig in een comfortabele hybride (tenzij je een ongeduldig GTI’tje in een stoplichtsprintje te kakken wilt zetten) en die tweede helpt bij het rijden op een gladde ondergrond.

Aan de achterkant zijn er nauwelijks optische wijzigingen.

Voor de meeste forenzen is het mogelijk om volledig elektrisch heen- en weer te rijden naar ‘de zaak’

Rijden op de elektromotoren gaat vlot en soepel. Er zijn twee motoren: een bij de voor- en een bij de achterwielen. De achterste levert nu meer vermogen, namelijk 70 kW (95 pk). Je hebt meer dan genoeg power om de meeste andere auto’s, inclusief dat GTI’tje, achter je te laten bij het accelereren. Met die wetenschap voel ik zelden de behoefte om het gaspedaal dieper in te trappen en daarmee de benzinemotor aan het werk te zetten. Alleen bij een snelle invoegactie vloeit er soms noodzakelijk wat benzine door de aderen van de Outlander. Overigens gaat het in- en uitschakelen van de verbrandingsmotor naadloos. Dat wil in dit geval zeggen: je voelt het niet maar je hoort het wel.

Ook als de accu leeg is rijdt de Outlander, net als een hybride-auto zonder stekker, ongemerkt nog veel elektrische kilometers. Als je veel in de stad rijdt kun je zelfs zonder opladen nog een keurig verbruikscijfer halen, maar als je snelwegkilometers gaat maken dan kom je niet veel verder dan 1 op 12. Zoals bij elke plug-in hybride is het verbruik sterk afhankelijk van hoe vaak je oplaadt. Tijdens de testperiode kom ik tot een gemiddelde van 4,4 l/100 km (1 op 22,7). Volgens de boordcomputer heb ik daarbij 78 procent van de tijd (dus inclusief die je stilstaat in de file) elektrisch gereden. Een mooie score maar het kan nog veel beter, want ik heb niet overal de gelegenheid tot opladen gehad.

De Outlander is verder een comfortabele auto. Grote en kleine oneffenheden in de weg worden goed opgevangen en in de bocht wil de hoge koets best een beetje hangen. Bij een uitwijkproef gaat de Outlander onverbiddelijk rechtdoor, een gevolg van het relatief hoge gewicht in combinatie met het zachte onderstel. Daardoor is de auto ook bovengemiddeld zijwindgevoelig. Voor wie een stevigere afstemming wenst heeft Mitsubishi de S-Edition met stijvere dempers in het assortiment. De besturing is precies goed voor de Outlander: lekker licht en niet te ‘zenuwachtig’. Je voelt bovendien in voldoende mate in het stuurwiel wat de voorwielen doen.

Betalen

Het multimediasysteem is standaard op de Outlander PHEV.

Ook zonder bijtellingsvoordeel is de Outlander PHEV een goede aanbieding. Vanaf 35.990 euro heb je een ruime familie-SUV met 240 pk sterke hybride aandrijflijn. De geteste Outlander is uitgerust als Intense+, de middelste van de vijf beschikbare uitrustingsniveaus. Zo’n beetje alles wat je wenst zit hier al op, alleen voor actieve veiligheidssystemen en leren bekleding kun je eventueel upgraden. De prijs van de testauto bedraagt 42.490 euro. De netto bijtelling is dan 308 euro per maand (bij een belastingtarief van 40,85 procent).

De Outlander is lastig te positioneren, de auto die qua afmetingen het meest in de buurt komt is de Nissan X-Trail. Ook modellen als de Skoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan Allspace en Peugeot 5008 zou je als concurrenten kunnen aanmerken, maar die staan wat hoger op de ladder. Dat zie je niet alleen terug aan de prijs, maar ook aan de uit- en afwerking. Geen van de genoemde concurrenten is verkrijgbaar met een hybride aandrijving, wat de Outlander PHEV tot een unieke SUV maakt.

Conclusie

Veel ruimte, een gunstige prijs, veel comfort en een vlekkeloos werkende hybride aandrijflijn zijn de belangrijkste pluspunten van de Outlander PHEV. De technische verbeteringen ten opzichte van de uitgaande editie zijn op papier groot, maar in de praktijk blijkt het min of meer dezelfde, fijne aandrijflijn als voorheen te zijn. Het extra vermogen en die iets grotere elektrische actieradius zijn mooi meegenomen en maken de Outlander tot een nog betere hybride. Op het gebied van verfijning en infotainment had Mitsubishi iets meer verbeteringen mogen doorvoeren, maar eerlijk is eerlijk: de gunstige prijs maakt veel goed.

Mits je de auto op de juiste manier gebruikt, dus regelmatig oplaadt, kun je op een verantwoorde manier in een grote SUV rijden. De bijtellingsregels mogen dan veranderd zijn, de Outlander PHEV blijft als concept overeind staan. De invoering van nieuwe wetten betekent gelukkig ook: nieuwe kansen. Zowel voor de (lease)rijder als de dealer.