Highlights
-
op basis van X1
-
sportief alternatief
-
vanaf 44.895 euro
De BMW X2, daar staat ‘ie dan. In de prachtige kleur Galvanic Gold kun je in ieder geval niet om hem heen. Het is een auto waarvan je jezelf misschien afvraagt wat hij toevoegt aan het al uitgebreide assortiment van BMW X-modellen. Is er ruimte tussen de X1 en X3 voor nóg een SUV? De vraag stellen is hem beantwoorden, want de auto is er. Maar de vooroordelen zijn er ook. Tijd om uit te zoeken hoe we de X2 moeten plaatsen en waarin hij zich onderscheidt.
Bij BMW weten ze wel wat ze verwachten van de X2: nieuwe klanten. Geen overstappers vanuit de X1 of 1 Serie, maar mensen die nu in een auto van een ander merk rijden. De X2 zou een heel nieuwe doelgroep aan moeten spreken. Wat voor doelgroep dat dan precies is? Daar hoop ik in deze uitgebreide test met het nieuwe model achter te komen.
Bekijken
Het is een lekkere kleur, dat Galvanic Gold. De goudgele metallic lak benadrukt de lijnen in het ontwerp, dat in de basis goed smoelt. Aan de voorkant zou je de X2 nog kunnen verwarren met de X1, maar de rest van het ontwerp is onderscheidend genoeg. Het BMW-logo op de C-stijl is een knipoog naar BMW’s uit de jaren ’70. De testauto is dik aangekleed met 20 inch wielen en een M Sportpakket: eigenlijk onmisbare opties om de X2 de uitstraling te geven die bij het model past.
Over het dashboard kan ik kort zijn: dat is op enkele afwerkingsdetails na gelijk aan dat van de X1. De aangebrachte wijzigingen zorgen voor een drukke mix van kleuren, materialen en afwerkingen. De toegepaste kunststoffen zien er mooi uit en de knoppen voelen hoogwaardig aan, maar je hebt niet het gevoel dat je in een gloednieuw model zit.
Zitten
BMW ziet de X2 als sportief rijdend alternatief voor de X1, dus een actieve rijhouding instellen is geen enkel probleem. Met het M-sportstuur in de hand krijg je meteen zin om te gaan rijden. De stoelen bieden veel steun aan de zijkant, zoals je verwacht van een sportief getint model. Het zitvlak loopt af en ondersteunt daardoor je onderbenen niet voldoende, ondanks het uitschuifbare gedeelte. Achterin is er iets minder ruimte dan in de X1. De wielbasis van de twee modellen is gelijk, maar de X2 is ruim 8,5 centimeter lager dus de hemel schuurt iets eerder tegen je kruin aan als je bovengemiddeld lang bent. Mocht je denken dat de X2 langer is dan de X1, dan heb je het mis. Die laatste meet 8 centimeter meer en dat merk je ook in de kofferbak. Met 470 liter is die nog steeds behoorlijk ruim, maar wel 35 liter kleiner dan die van zijn goedkopere broertje. De bank kan met trekkoorden in drie delen omlaag worden geklapt voor maximaal 1.355 liter laadruimte.
Bedienen
Voor wie bekend is met BMW-producten, is de bediening van de X2 gesneden koek. Het prachtige beeldscherm en de goed werkende iDrive-knop om de functies van het multimediasysteem te bedienen zijn aanwezig. De graphics zijn hoogwaardig en er is een mooi home-scherm met een overzicht van de belangrijkste functies. De stembediening werkt wel wat omslachtig en de mevrouw in het systeem lijkt soms een beetje doof te zijn. Dat is vervelend, want om nu te gaan schreeuwen tegen je auto…
De X2 is leverbaar met diverse actieve rijhulpjes, maar de testauto is alleen voorzien van een systeem dat waarschuwt als je de wegbelijning ‘onbedoeld’ overschrijdt. De sensoren staan iets te strak afgesteld, wat als gevolg heeft dat je netter gaat rijden en ruim op tijd je knipperlicht aanzet bij het inhalen. Elk nadeel… Er zit nog een vreemde ‘glitch’ in de X2: de regensensor moet elke keer na het starten opnieuw worden ingeschakeld.
Ook BMW kan geen natuurwetten tarten, maar wát een fantastisch rijdende auto is die X2.
Rijden
Op het onderdeel rijden moet de X2 zich duidelijk onderscheiden van de X1. Om te beginnen heeft de X2 standaard al een sportonderstel, waarmee de auto stevig maar niet hard aanvoelt. De 20 inch wielen helpen natuurlijk mee, maar wát een lekkere stuurauto is dit! De koets is stijf en de besturing is zeer nauwkeurig. Je voelt je al snel één met de auto. Overhellen doet de cross-over nauwelijks en grip is er dankzij de vierwielaandrijving bijna altijd. Natuurlijk, als je op een klaverblad lang genoeg doordrukt, dan gaat de auto vanzelf een keer glijden aan de voorkant. Ook BMW kan geen natuurwetten tarten, maar wát een fantastisch rijdende auto is die X2.
De dieselmotor heeft twee turbo’s, waardoor je altijd veel kracht ter beschikking hebt. Met 190 pk kom je natuurlijk niets tekort, maar de manier waarop het vermogen wordt vrijgegeven is ook bepalend. De opbouw van de kracht gaat gelijkmatig, de achttraps automaat doet de rest. Wel schakelt de Steptronic versnellingsbak in de eerste versnellingen net iets minder soepel dan je zou willen. Met de rijstandenschakelaar breng je nuances aan in onder andere het schakelgedrag en de gasrespons, maar geen grote veranderingen. Het testverbruik is met 6,8 l/100 km (1 op 14,7) netjes en kan nog wel wat beter als je wat minder enthousiast rijdt.
Betalen
De BMW X2 heeft dezelfde line-up als de X1. Over het algemeen is die eerste zo’n 1.500 euro duurder dan de X1 en zo’n 7.000 euro goedkoper dan een vergelijkbare X3. De vanafprijs bedraagt 44.895 euro, voor de benzineversie sDrive 18i. Dieselrijden kan vanaf 47.769 euro. De geteste X2 is een 20d met vierwielaandrijving en kost minimaal 59.895 euro. Met alle extra’s komt de prijs echter op bijna 80.000 euro. Dat is heel veel geld voor een relatief compacte auto. Natuurlijk hoef je niet alle opties te kiezen, maar een aantal prijzige extra’s zijn voor de uitstraling eigenlijk onmisbaar.
Waar moet je de X2 mee vergelijken? Je moet dan denken aan auto’s als de Jaguar E-Pace en Range Rover Evoque. De prijzen van deze modellen ontlopen elkaar niet veel, BMW biedt goedkopere benzineversies aan waardoor de X2 wat bereikbaarder is dan de twee Britse alternatieven. De leaseprijzen van de X2 zijn gunstig, hij is vreemd genoeg zelfs iets voordeliger dan de X1. Ten opzichte van de Evoque scheelt het weinig, maar de E-Pace is aanzienlijk duurder om te leasen. Als je zakelijk rijdt dan is de X2 dus een aantrekkelijk alternatief.
Conclusie
De X2 is misschien wel de fijnst sturende SUV die je kunt kopen. De gretigheid waarmee het model bochten induikt is indrukwekkend en maakt de X2 tot een feest om mee te rijden. Hij is iets kleiner dan de X1, maar praktisch genoeg. Je krijgt er bovendien een meer dynamisch gelijnd model voor terug. Kort door de bocht kun je zeggen dat de BMW X2 een gelikt ogend en sportief rijdend alternatief is voor de X1. Is het een auto die je echt nodig hebt? Waar je om zou vragen als ‘ie er niet was? Waarschijnlijk niet. Maar dat is het iPad-principe. Ook een tablet miste je niet, totdat ‘ie er was. En nu wil je niet meer zonder.
Aanraders