Opel Wir leben Autos

'Wir' staat voor ons gezamenlijk enthousiasme en onze mentaliteit van 'schouders eronder', die ervoor zorgen dat we slimme, verrassende en innovatieve producten kunnen ontwikkelen voor onze klanten. Het woord 'leben' drukt de energie uit die te voelen is zodra u met Opel in aanraking komt. En tot slot zijn we ervan overtuigd dat ook in de toekomst 'Autos' meer zullen betekenen voor mensen dan alleen een vervoermiddel. We combineren onze persoonlijke ervaring met die van onze klanten, zodat we er nóg beter aan kunnen werken om uw dagelijkse mobiliteit aangenamer en gemakkelijker te maken. 

Lees meer

Autotests

Opel Mokka X: X op de taart

De Opel Mokka is, als een van de eerste compacte cross-overs, een trendsetter. Goede conserveermiddelen in het ontwerp misten hun uitwerking niet, toch vonden de Duitsers het na bijna vier jaar tijd om hun cross-over een frisse neus te geven. En niet alleen dat, hij kreeg zelfs een geheel nieuw dashboard aangemeten. Om de ingrijpende wijzigingen te benadrukken gaat de Mokka voortaan door het leven als Mokka X. Ik ontdek of deze toevoeging de X op de taart is.

Lees meer

Evenementen

Super Power Night Meeting

De gezellige meetings van het Opel-Forum vormen een goede reden om lid te zijn van deze online community. De eerste bijeenkomst staat gepland op 28 april.

Lees meer

Video's

Opel Crossland X

Hier is de Opel Crossland X! Een compacte SUV die niet alleen de opvolger is van de Meriva maar ook het ruime broertje van de Opel Mokka X. In de zomer komt de Crossland X naar Nederland.

Lees meer

Opel Occasions

Opel Occasions is hét merk voor gebruikte Opels. Een Opel Occasion wordt geleverd door de officiële Opel dealer. Als geen ander kent hij uw nieuwe auto, want op uw nieuwe Opel moet u 100% kunnen vertrouwen. Kwaliteit is geen wens maar een voorwaarde.

Met een Opel Occasion weet u zeker dat uw auto grondig gecheckt is én profiteert u van extra voordelen. U kunt rekenen op een uitstekend serviceniveau tegen een goede prijs. Opel Occasions zijn maximaal 8 jaar oud en hebben tot 160.000 km ervaring op de teller staan. U kunt er echter altijd vanuit gaan dat uw Opel Occasion net zo Opel als nieuw is!

De voordelen van Opel Occasions:

  • 12 maanden garantie
  • Mobiliteitsgarantie
  • 100-Puntencheck
  • Afleverbeurt
  • Omruilgarantie
  • Minimaal 1 jaar APK
  • Gegarandeerde kilometerstand

Neem contact op met uw Opel-dealer voor de exacte voorwaarden.

Over Opel

'Wir' staat voor ons gezamenlijk enthousiasme en onze mentaliteit van 'schouders eronder', die ervoor zorgen dat we slimme, verrassende en innovatieve producten kunnen ontwikkelen voor onze klanten. Maar we bouwen niet alleen auto's, we leven echt voor auto's. Het woord 'leben' drukt de energie uit die te voelen is zodra u met Opel in aanraking komt. Het is te voelen in de vele praktische innovaties, de royale uitrusting van iedere Opel en het aantrekkelijke, moderne design.

En tot slot zijn we ervan overtuigd dat ook in de toekomst 'Autos' meer zullen betekenen voor mensen dan alleen een vervoermiddel. Een Opel is nooit zomaar een middel om van A naar B te rijden, maar een essentieel deel van ons dagelijks leven. We combineren onze persoonlijke ervaring met die van onze klanten, zodat we er nóg beter aan kunnen werken om uw dagelijkse mobiliteit aangenamer en gemakkelijker te maken. 

Historie

Opel werd in 1862 opgezet in Rüsselsheim, in de Duitse deelstaat Hessen. Oprichter Adam Opel begon als fabrikant van naaimachines. In 1885 werd de productie uitgebreid met fietsen. Onder leiding van Adams zonen begon het bedrijf in 1899 met de productie van auto’s.

Al hetzelfde jaar patenteerde Opel zijn eerste automobiel-innovatie, de achteruitschakeling. Vanaf 1910 paste het bedrijf ook verbeteringen toe in het productieproces. Door auto’s modulair te bouwen, konden voorgefabriceerde carrosserieën worden gecombineerd met verschillende motoren en chassis. Opel voerde als eerste Duitse autofabrikant de lopende band in (1924).

In 1929 verkreeg het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM) 80 procent van de aandelen in Opel, en 2 jaar later de resterende 20 procent. Het moederbedrijf bracht en brengt Opel-modellen op andere continenten uit onder alternatieve merknamen: als Vauxhall in Groot-Brittannië, Saturn in de Verenigde Staten, Holden in Australië en als Chevrolet in Latijns-Amerika. Sinds 1945 is GM actief op de Nederlandse markt.

Opel Kadett 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Opel-fabriek in Rüsselsheim zwaar beschadigd geraakt. Toen deze in 1950 volledig herbouwd was legde Opel zich vooral toe op de productie van betaalbare gezinswagens. Eerst werd de bouw van de (vooroorlogse) Opel Olympia weer opgepakt. Enige jaren later werd deze vervangen door de moderner geachte Opel Rekord (1953-1986), een grote familieauto.

De meest populaire gezinsauto was de echter Opel Kadett. Al vóór de oorlog waren twee generaties Kadett (I en II) verschenen, en in de naoorlogse periode zouden er nog vijf volgen (Kadett A tot en met E). Van die vijf werden meer dan 10,5 miljoen stuks verkocht. De Kadett verscheen in verschillende carrosserievarianten, waaronder een coupé en een stationcar. 

Opel leidde bovendien van de standaardauto’s een aantal sportieve modellen af. Voorbeelden waren de Opel Manta als coupémodel van de Ascona, en de Monza (coupé van de Senator). De Opel GT daarentegen, of ‘mini-Corvette’ zoals hij ook wel werd genoemd, was een nieuw ontwerp en verscheen eerst als conceptcar. Deze eerste conceptauto van Europese bodem was tevens het eerste studiemodel dat in productie werd genomen (1968), met als basis de B-Kadett. 

Overigens verkocht Opel ook premiumauto's. De Kapitän, Admiral en Diplomat werden in de jaren '60 en '70 de 'Drie Groten' genoemd. De invloed van het Amerikaanse moederbedrijf GM was duidelijk in de strakke styling, flinke maten, luxueuze uitrusting en krachtige motorisering. 

Concurrentie en crisis

Na decennia van verkoopsuccessen in Europa liep de Kadett-verkoop in de jaren ’90 terug. Opel had te laat ingespeeld op de vraag naar nieuwe varianten, zoals MPV’s en SUV’s. Met de luxere modellen, waaronder bovengenoemde 'KAD-serie' en de Senator, kon Opel niet op tegen het succes van andere massamerken. Opel had zelfs te maken met een grote bedreiging van het eigen succes. De Zuid-Koreaanse autofabrikant Daewoo produceerde een afgeleide van de Opel Kadett-E, de Daewoo Nexia. Dit model werd een grote concurrent voor de familieauto’s van Opel. Uiteindelijk nam GM Daewoo over.

Opel zocht naar manieren om de hoge ontwikkelingskosten het hoofd te bieden. Het bedrijf werkte enige tijd samen met Fiat en Renault. Later deelde het merk techniek met het Zweedse merk Saab, dat tot 2010 tot het GM-concern behoorde, en met het GM-merk Chevrolet. In 2009 maakte moederbedrijf GM een doorstart nadat het op de rand van een faillissement verkeerde. Na maandenlange overnamegesprekken besloot GM het merk Opel toch te behouden. Er volgde een grote reorganisatie. Wel kreeg het Duitse merk de vrijheid eigen modellen te ontwikkelen om weer winst te maken en het imago van Opel te verjongen. In het vijfjarenplan uit 2010 kondigde het merk aan om 11 miljard euro te investeren in nieuwe producten. 

Huidige modellen

Een van die nieuwe producten was de compacte SUV cross-over Opel Mokka. Samen met de Corsa en Astra behoort de Mokka tegenwoordig tot de bestverkopende Opel-modellen. Sinds de eerste Opel Corsa in 1983 rolden meer dan tien miljoen stuks van de lopende band. In 2014 is de vijfde generatie van deze compacte auto ('Corsa 'E') verschenen. Iets groter is de compacte middenklasser Astra. Bij de introductie in 1991 werd deze, als opvolger van de Kadett, ook wel 'F-Kadett' genoemd. Inmiddels zijn we al bij de 'Astra J'-generatie. Hoewel de Astra bijna een decennium korter op de markt is dan de Corsa heeft Opel ook van het eerstgenoemde model al 10 miljoen stuks afgezet.

In 2012 werd wederom een auto van de nieuwe lichting onthuld. De Opel Adam was een van de eerste stadsauto's die een uitrusting had zoals die eerder alleen in de hogere segmenten te vinden was. Bovendien is de Adam op diverse manieren met accessoires te personaliseren tot 'lifestyle-artikel'. Het praktische en goedkope broertje, de Opel Karl, verschijnt in 2015. De twee modellen zijn vernoemd naar de oprichter van het merk en diens zoon. De vierzitscabriolet Opel Cascada moet de traditie van open Kapitän- en Rekord-modellen voortzetten.

De grotere zakenauto Opel Insignia werd Auto van het Jaar 2009. Het model vertoonde, van alle auto’s die in 2010 op de markt gekomen waren, de minste mankementen (Dekra Mängelreport 2010). De Opel Zafira bestaat al sinds 1999. De MPV onderscheidde zich door het Flex7-zitsysteem, waarbij de bestuurdersstoel de enige van de zeven zitplekken was die niet kan worden ingeklapt. Het maakte de auto tot een succes. De in 2011 verschenen Zafira Tourer is wat ruimer en staat wat hoger in het modelgamma. Inmiddels zijn bij Opel ook kleinere MPV’s verschenen: de Agila en de Meriva. De tweede generatie Meriva werd verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2011. De gezinsauto Combo Tour is meer vierkant van vorm, hetgeen z'n 'bestelwagenafkomst' verraadt. 

Range-extender

GM bracht als een van de eerste autofabrikanten elektrische auto's met 'range-extender' op de markt: de Chevrolet Volt en diens Europese broer de Opel Ampera (2011). De wielen van deze Opel worden alleen door een elektromotor aangedreven. Wanneer de accu’s, na circa 60 kilometer, leeg dreigen te raken springt een verbrandingsmotor bij – de ‘range extender’ – die dienst doet als generator en zo de accu's opnieuw oplaadt. Daardoor kan de elektrische Ampera circa 500 kilometer rijden voordat de auto aan het stopcontact moet. De twee innovatieve GM-modellen werden in 2012 beloond met de titel Auto van het Jaar. 

Van onder andere de Corsa, Astra en Insignia brengt Opel ook Ecoflex-versies uit. Dankzij aanpassingen zijn deze uitvoeringen zuiniger in brandstofverbruik en stoten ze minder schadelijke uitlaatgassen uit dan de reguliere modellen. Daarnaast biedt Opel modellen die rijden op lpg of aardgas. Om de CO2-uitstoot nog meer te verlagen ontwikkelde Opel vanaf 2012 een geheel nieuwe motorenfamilie. 

Logo

Door de tijd heen gebruikte Opel verschillende logo’s als auto-embleem. De cirkel kwam pas voor vanaf 1935. Die omcirkelde toen de afbeelding van het motorkap-ornament op de Opel Olympia. Dit zag eruit als een zeppelin die door een ring vloog, maar verwees naar een van de eerste logo's en het succes Opel-(vrachtwagen)model, de Blitz. Dat Duitse woord staat voor 'bliksemschicht', en het toeval wil dat de laatste letter van dat woord - in gestileerde vorm - er ook nog eens uitziet als zo'n flits. In de jaren '60 smolten de cirkel en schicht samen.