Mijn Autokopen.nl

Opel kopen

Het Duitse merk Opel maakt auto's en nieuwe technologieën beschikbaar voor iedereen. Dat deed het al met de driewegkatalysator in de Opel Kadett en met airbags in de Vectra. In het licht van nieuwe trends doet Opel het opnieuw. Bijvoorbeeld met de persoonlijke online assistent OnStar en de elektrische Ampera-E met een actieradius van wel 375 km. 

Nu Opel onderdeel is van autofabrikant PSA zal het merk vooral uitbreiden met (semi-)elektrische Opels en SUV's. Ook mensen met een smallere beurs moeten daarvan gaan profiteren.


Van de redactie

Nieuwe Opel Combo nu ook met geavanceerde Intelli-Lux LED® Matrix-verlichting

Autonieuws 20 februari 2024

Opel maakt toonaangevende innovaties bereikbaar voor iedereen, ook als het gaat om veilig rijden bij verminderd zicht. De koplampen van Opel met adaptieve, verblindingsvrije Intelli-Lux LED®-technologie zijn inmiddels leverbaar voor een verscheidenheid aan modellen, variërend van de Opel Corsa en Mokka tot en met de Astra (Sports Tourer) en Grandland. Daar komt nu ook de nieuwe Opel Combo bij.

Lees meer

Over Opel De toekomst is voor iedereen

Het Duitse merk Opel maakt auto's en nieuwe technologieën beschikbaar voor iedereen. Dat deed het vorige eeuw al met de driewegkatalysator in de Opel Kadett en met airbags in de Opel Vectra. In het licht van nieuwe trends doet Opel het opnieuw. Zo biedt het internet-gebruikers de persoonlijke online assistent OnStar en heeft het voor mensen die duurzaam leven de elektrische Ampera-E met een actieradius van wel 375 km. 

Er rijden in Nederland veel bekende Opel-modellen rond zoals de Astra, Karl, Corsa, Zafira en Insignia. Nu Opel onderdeel is van autofabrikant PSA zal een deel van deze modellen verdwijnen. Wel zullen we meer (semi-)elektrische Opels gaan zien. Ook het SUV-assortiment (Grandland X, Mokka X) zal worden uitgebreid. Allemaal vanuit de gedachte dat iedereen, ook mensen met een smallere beurs, daarvan moet kunnen profiteren. Wil je een auto kopen met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Dan is een opel een goede optie.

Opel werd in 1862 opgezet in Rüsselsheim, in de Duitse deelstaat Hessen. Oprichter Adam Opel begon als fabrikant van naaimachines. In 1885 werd de productie uitgebreid met fietsen. Onder leiding van Adams zonen begon het bedrijf in 1899 met de productie van auto's.

Al hetzelfde jaar patenteerde Opel zijn eerste automobiel-innovatie, de achteruitschakeling. Vanaf 1910 paste het bedrijf ook verbeteringen toe in het productieproces. Door auto's modulair te bouwen, konden voorgefabriceerde carrosserieën worden gecombineerd met verschillende motoren en chassis. Opel voerde als eerste Duitse autofabrikant de lopende band in (1924).

In 1929 verkreeg het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM) 80 procent van de aandelen in Opel, en 2 jaar later de resterende 20 procent. Het moederbedrijf bracht Opel-modellen op andere continenten uit onder alternatieve merknamen: als Vauxhall in Groot-Brittannië, Saturn in de Verenigde Staten, Holden in Australië en als Chevrolet in Latijns-Amerika. Pas in 2017 kwam Opel in handen van de Franse autobouwer PSA, tevens moederbedrijf van de merken Peugeot, Citroën en DS. Sinds 1945 is GM actief op de Nederlandse markt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Opel-fabriek in Rüsselsheim zwaar beschadigd geraakt. Toen deze in 1950 volledig herbouwd was legde Opel zich vooral toe op de productie van betaalbare gezinswagens. Eerst werd de bouw van de vooroorlogse Opel Olympia weer opgepakt. Enige jaren later werd deze vervangen door de modernere Opel Rekord (1953-1986), een grote familieauto.

De meest populaire gezinsauto was de echter Opel Kadett. Al vóór de oorlog waren twee generaties Kadett (I en II) verschenen, in de naoorlogse periode zouden er nog vijf volgen (Kadett A tot en met E). Van die vijf werden meer dan 10,5 miljoen stuks verkocht. De Kadett verscheen in verschillende carrosserievarianten, waaronder een coupé en een stationcar. 

Opel leidde bovendien van de standaardauto's een aantal sportieve modellen af. Voorbeelden waren de Opel Manta als coupémodel van de Ascona, en de Monza (coupé van de Senator). De Opel GT daarentegen, of 'mini-Corvette' zoals hij ook wel werd genoemd, was een nieuw ontwerp en verscheen eerst als conceptcar. Deze eerste conceptauto van Europese bodem was tevens het eerste studiemodel dat in productie werd genomen (1968), met als basis de B-Kadett. 

Overigens verkocht Opel ook premiumauto's. De Kapitän, Admiral en Diplomat werden in de jaren '60 en '70 de 'Drie Groten' genoemd. De invloed van het Amerikaanse moederbedrijf GM was duidelijk in de strakke styling, flinke maten, luxueuze uitrusting en krachtige motorisering. 

Na decennia van verkoopsuccessen in Europa liep de Kadett-verkoop in de jaren '90 terug. Opel had te laat ingespeeld op de vraag naar nieuwe varianten, zoals MPV's en SUV's. Met de luxere modellen, waaronder bovengenoemde 'KAD-serie' en de Senator, kon Opel niet op tegen het succes van andere massamerken. Opel had zelfs te maken met een grote bedreiging van het eigen succes. De Zuid-Koreaanse autofabrikant Daewoo produceerde een afgeleide van de Opel Kadett-E. Deze Daewoo Nexia werd een grote concurrent voor de familieauto's van Opel. Uiteindelijk nam GM Daewoo over.

Opel zocht naar manieren om de hoge ontwikkelingskosten het hoofd te bieden. Het bedrijf werkte enige tijd samen met Fiat en Renault. Later deelde het merk techniek met het Zweedse merk Saab - dat tot 2010 tot het GM-concern behoorde - en met het GM-merk Chevrolet. 

In 2009 maakte moederbedrijf GM een doorstart nadat het op de rand van een faillissement verkeerde. Na maandenlange overnamegesprekken besloot GM het merk Opel vooralsnog te behouden. Bij de grote reorganisatie die volgde kreeg het Duitse merk de vrijheid eigen modellen te ontwikkelen om het imago van Opel te verjongen. Dat lukte met goed ontvangen modellen zoals de SUV Mokka en de uitgebreid te personaliseren lifestyle-stadsauto Adam. Ondanks forse investeringen werd echter nog altijd geen winst gemaakt. 

Daarop heeft GM in 2017 Opel verkocht aan PSA, waarmee het Duitse merk al sinds 2012 samenwerkte. GM blijft wel aandeelhouder. Met Opel erbij is het Franse PSA de tweede grote autofabrikant in Europa. Gezamenlijke inkoop, research & development en produceren op grotere schaal moeten leiden tot algemene kostenbesparing en het dalen van de productiekosten. Voor PSA betekent de verwerving van het merk ook toegang tot elektrische aandrijftechniek, met name die uit de elektrische Ampera-E. 

De compacte Opel Corsa en grotere Astra nemen een kwart van alle Opel-verkopen voor rekening. Sinds de eerste Corsa uit 1983 rolden bijna 12,5 miljoen stuks van de lopende band. In 2015 verscheen de vijfde generatie van deze compacte auto ('Corsa 'E'). Bij de introductie van de compacte middenklasser Astra in 1991 werd deze, als opvolger van de Kadett, ook wel 'F-Kadett' genoemd. Inmiddels zijn we al bij de 'Astra K'-generatie, die in 2016 Auto van het Jaar was omdat de auto veel technologiesche innovaties voor het grote publiek bereikbaar maakte. 

De nog grotere zakenauto Opel Insignia (Auto van het Jaar in 2009) vertoonde, van alle auto's die in 2010 op de markt kwamen, de minste mankementen (Dekra Mängelreport 2010). In 2017 vernieuwde Opel dit vlaggenschip. Dankzij nieuw design en innovaties dichtte Opel de drie Insignia-uitvoeringen 'het aura van een premiumauto' toe, maar dan bereikbaar voor iedereen. De laatste jaren verkoopt Opel ook SUV's en elektrische modellen. 

GM bracht zelfs als een van de eerste autofabrikanten elektrische auto's met een 'range-extender' op de markt: de Chevrolet Volt en diens Europese broer de Opel Ampera, waarvan de eerste generatie (2011-2015) ook in Nederland verkrijgbaar was. De wielen van deze Opel werden alleen door een elektromotor aangedreven. Wanneer de accu’s, na circa 60 kilometer, leeg dreigden te raken sprong er een verbrandingsmotor bij – de 'range extender' – die dienst deed als generator en zo de accu's opnieuw oplaadde. Daardoor kon de elektrische Ampera circa 500 kilometer rijden voordat de auto aan de oplader moest. De twee innovatieve GM-modellen werden in 2012 beloond met de titel Auto van het Jaar. 

De Opel Ampera-E, in 2016 onthuld, is een geheel andere auto - weliswaar ook elektrisch maar dan zonder range-extender. Die is echter niet meer nodig: de Ampera-E is een van de eerste elektrische auto's met een actieradius van (theoretisch) meer dan 500 km. In de praktijk kan dat neerkomen op een bereik van 350 tot 400 km. 

Opel direct leverbaar