C 1600 | Open Roof | Dolphin Grey | Matching numbers | Certificate
€ 114 500
Essentiële informatie
Bouwjaar
1964
Kilometerstand
21 504 km
Prijs
€ 114 500
Type
Tweedehands
Garantie
12 Maanden
Configuratie
Carrosserievorm
Coupé
Aantal deuren
2
Motortype
Benzine
Transmissie
Handgeschakeld
Cilinderinhoud
1 582 cc
Cilinders
4
Gewicht
858 kg
Kleur en bekleding
Kleur exterieur
Grijs
Laksoort
Basis/uni
Kleur binnenbekleding
Wit
Bekleding
Overige
Verbruik en uitstoot
Uitrusting
Extra uitleg verkoper
Modeljaar: 2025 Laadvermogen: 392 kg GVW: 1.250 kg Bekleding: Skai Aantal zitplaatsen: 4 Emissieklasse: Euro 0 Aantal sleutels: 2 Motorrijtuigenbelasting: geen
Porsche 356 C 1600 Dolphin Grey
Volledig origineel met matching numbers, nieuw in Nederland geleverd door de firma PON en compleet gerestaureerd; mooier dan deze Porsche 356 C 1600 gaat het niet worden! Wat de iconische 911-voorganger nóg unieker maakt is zijn zeldzame Dolphin Grey lakwerk gecombineerd met een open dak; beide bijzondere fabrieksopties van Porsche in de sixties. De afgelopen jaren werd de ultieme Porsche klassieker gekoesterd door een Nederlandse verzamelaar, van wie wij de 356 C recentelijk mochten inruilen. Een geweldige eer, maar voor wie zich straks de volgende eigenaar mag noemen van deze parel, is de eer nog vele malen groter.
Historie Niet de 911, maar de Porsche 356 is het oer-model van de 911. Klinkt verwarrend? Is het niet: de 356 gold in 1948 als het 1e serieproductiemodel van Porsche ooit. Met zijn motor achterin, achterwielaandrijving en lage wagengewicht was de auto baanbrekend in het segment van de sportauto’s. Zoals we dat tegenwoordig van de 911 kennen, evolueerde de 356 ook gestaag gedurende zijn loopbaan. De Porsche 356 “pre-A” modellen waren bijvoorbeeld alweer subtiel anders dan de 1e 50 exemplaren die nog in het Oostenrijkse Gmünd werden geproduceerd. In 1950 verhuisde de fabriek naar Zuffenhausen en in 1955 introduceerde Porsche de 356 A-modellen waarvan de motoren voortaan minimaal 1,3 liter groot waren in plaats van 1,1 liter, en de krachtigste aandrijflijn een inhoud van 1,6 in plaats van 1,5 liter had. Vanaf de 356 B of “T6” uit 1960 was 1,6 liter het minimum en waren de optische wijzigingen ook beter zichtbaar. In 1964 evolueerde de Porsche in het 3e en laatste faceliftmodel: de 356 C. Na de 356 nam de 911 het stokje over, met als belangrijkste verschil dat die naam stand hield. Want de configuratie is altijd identiek gebleven aan die van de 356. Dit specifieke exemplaar betreft een 356 C Coupé uit 1964 met 1600 motor en behoort daarmee tot de laatste Porsche 356 series. Een jaar later kwam er een einde aan de productie van dit iconische model en stond er een nieuwe legende op: de 911. Absoluut uniek is de combinatie van herkomst, originaliteit en conditie: onze 356 C 1600 is namelijk nieuw in Nederland geleverd door importeur PON. De matching numbers staan genoteerd op het officiële, bijgeleverde certificaat. Een tussentijds uitstapje in Amerika stond in het teken van complete restauratie mét behoud van alle originele componenten en details. Aansluitend haalde een Nederlandse liefhebber en verzamelaar de Porsche terug naar hier. De rest is geschiedenis.
Exterieur Een Porsche 356 C in een voortreffelijke staat aantreffen zoals deze is uniek. Maar de zeldzame Dolphin Grey carrosseriekleur en het eveneens af-fabriek geleverde open dak maken dit exemplaar zowaar nóg unieker. De aangedikte, deels in carrosseriekleur gespoten bumpers met chromen afwerking, subtiel gewijzigde lichtunits voor + achter en dubbele koelsleuven achterop de motorkap onderscheiden de 356 B van de “A”. De “C” voegt daar nog knipperlichten achter oranje glas aan toe. Voor de rest waren de wijzigingen vooral van technische aard. Opvallend is dat een vergelijkbare grijstint met die van het klassieke Dolphin Grey tegenwoordig zeer gewild is onder moderne Elfers. De geschiedenis herhaalt zich dus. En dat geldt ook zeker voor het design: na 77 jaar hebben de ronde koplampen, karakteristiek aflopende daklijn en geprononceerde wielkasten achter nog altijd stand gehouden. Het silhouet van de 356 en 911 is dan ook onmiskenbaar en deed het model door de generaties heen uitgroeien tot het onbetwiste fenomeen zoals we dat tegenwoordig kennen. Een 356/911 is geen Porsche. Porsche ís de 356/911.
Interieur De waanzinnige conditie en prachtige grijstint zetten zich voort aan boord van onze 356 C Coupé. De kleuren zijn lichter, maar de zwaarte lag zichtbaar niet minder op de kwaliteitsbeleving van de Porsche cockpit. Wat een heerlijke tijdmachine! En een échte 2+2, zoals we dat van de Elfer kennen. Een serie analoge klokken met de toerenteller prominent in het midden vinden we eveneens terug in hedendaagse 911-modellen. Het houten stuurwiel met 3 aluminium spaken en een in carrosseriekleur gespoten handschoenenvakje zijn echter duidelijk van een vroegere generatie. Het maakt de klassieker des te interessanter. Want zó worden ze niet meer gebouwd!
Techniek De sterkste troef van Porsche klassiekers zit hem natuurlijk in de techniek. Luchtgekoelde techniek. Het aantal cilinders groeide van 4 naar 6 in respectievelijk de 356 en 911, maar de boxer configuratie bleef identiek. In geval van de Porsche 356 C 1600 C perst de 4-cilinder boxermotor 75 pk uit het blok. Dankzij een beperkt wagengewicht van slechts 858 kg en zowel motor als aandrijving aan de achterkant, is het sportieve en speelse DNA meteen voelbaar. Voorts staat de krachtbron bekend om zijn immense betrouwbaarheid. En uiteraard de karakteristieke roffel: een unieke sound die puristen behoorlijk zijn gaan missen sinds de komst van de watergekoelde boxermotor. Klaar om die goede ouwe tijd te herbeleven?
Met vriendelijke groet, team Prins.
Porsche 356
C 1600 | Open Roof | Dolphin Grey | Matching numbers | Certificate