Onlangs heeft het BMW-concern alle rechten van John Cooper Works overgenomen. Dat betekent dat de sportiefste versies van de Mini voortaan in eigen huis ontwikkeld kunnen worden. De voordelen daarvan kunnen in augustus voor het eerst ondervonden worden, wanneer de Mini Cooper S Works verschijnt.

De Mini Cooper S Works is vanaf begin maart te zien op de Salon van Genève. De John Cooper Works-uitvoering is bestemd voor zowel de hatchback als de nieuwe Clubman. In tegenstelling tot de huidige Works-versie van de Mini gaat het ditmaal niet alleen om een getunede motor, maar om een compleet pakket. Dat omvat onder meer een sportief afgesteld onderstel, sportremsysteem en bijzonder lichte 17-inch lichtmetalen wielen.

Uiteraard is de krachtbron wel opgevoerd. In plaats van 175 pk weten de techneuten van John Cooper Works nu 211 pk uit de 1,6-liter motor te trekken. De turbo is bijvoorbeeld gewijzigd en de turbodruk verhoogd. Dat vraagt weer om verbeteringen van de luchtstromen. Het maximumkoppel komt neer op 260 Nm, al is dit tijdelijk te verhogen tot 280 Nm. Accelereren van 0 tot 100 km/h gaat in de hatchback in 6,5 seconden, de Clubman is 0,3 seconden trager. De topsnelheid bedraagt voor beide varianten 238 km/h.