Porsche heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om een meerderheidsbelang in Volkswagen te nemen. De overname leidt niet tot ernstige belemmeringen van de concurrentie.

Porsche heeft momenteel een belang van 30,6 procent in Volkswagen. Eerstgenoemde wil dit in eerste instantie uitbreiden tot 35,6 procent in september en uiteindelijk tot 50 procent. Daarvoor heeft het echter de toestemming nodig van zo’n twintig mededingingsautoriteiten, waaronder die van de Europese Unie. Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gaf gisteren het groene licht. Ook voor andere belangrijke markten als Amerika, Brazilië en Rusland heeft Porsche de goedkeuring al binnen.

Neelie Kroes betoogt dat zij geen kartelvorming voorziet. Porsche heeft een Europees marktaandeel van slechts 6 procent. Daarnaast bedienen de twee autofabrikanten twee verschillende markten: Porsche die van sportwagens en Volkswagen die van personen- en vrachtauto’s. “Op alle betrokken marktsegmenten zal Porsche geconfronteerd blijven met sterke concurrenten met aanzienlijke marktaandelen”, aldus Kroes. Evenmin zal geen van de twee merken door de overname toegang krijgen tot nieuwe markten. Ze zijn immers beide in dezelfde landen actief.

Deze week bevestigde Volkswagen zijn winst- en omzetverwachtingen voor het jaar 2008. Ondanks de malaise op sommige automarkten, steeg in het eerste kwartaal de omzet van het concern met 4,5 procent (naar 29,5 miljard euro) en de nettowinst met 3,5 procent (tot 1,64 miljard euro). In de eerste helft van 2008 heeft het moederbedrijf van de merken Audi, Skoda, Seat, VW, Bugatti, Bentley en Lamborghini al een record van 3,27 miljoen voertuigen (inclusief bedrijfswagens) verkocht.

Na bekendmaking van deze cijfers steeg het aandeel Volkswagen woensdag met 6,9 procent, om op 209 euro te eindigen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Volkswagen dat het aandeel boven de 200 euro uitkwam.