Het hing al tijden in de lucht, maar nu heeft Porsche dan toch echt definitief zijn zinnen gezet op Volkswagen. De Raad van Toezicht heeft gisteren toestemming gegeven aan de Raad van Bestuur om een meerderheidsbelang in Volkswagen te nemen.

Porsche bezit momenteel dertig procent van de aandelen. Dat wordt uitgebreid naar meer dan vijftig procent. De uitbreiding met een verdere twintig procent staat op basis van de actuele koers van ongeveer 150 euro per gewoon aandeel gelijk aan een investering van bijna tien miljard euro. De Raad van Bestuur gaat nu de benodigde stappen nemen die voorgeschreven worden door de internationale wet- en regelgeving op het gebied van mededingingsrecht. Deze procedure neemt naar verwachting enkele maanden in beslag.

Van een fusie tussen Porsche en Volkswagen is overigens geen sprake. Volkswagen wordt een dochteronderneming van Porsche. “Het is ons doel om een van de grootste en meest innovatieve automotive allianties te creëren”, zegt Wendelin Wiedeking, CEO van Porsche. “Een alliantie die in staat is het op te nemen tegen de toenemende internationale concurrentie. Als gevolg van dit besluit zullen Volkswagen en Porsche in de toekomst een nieuw hoofdstuk aan de historie van de auto-industrie kunnen toevoegen, met een samenwerking die gebaseerd is op gelijkheid en collegialiteit.”