Porsche heeft officieel een meerderheidsbelang in de Volkswagen-groep genomen. De sportautofabrikant maakt bekend dat het zijn aandeel van 42,6 naar 50,76 procent heeft uitgebreid. De kosten worden geschat op 6,1 miljard euro.

Porsche krijgt langzaam maar zeker meer controle over Volkswagen, zoals de sportwagenfabrikant graag wenst. Eigenlijk had Porsche zijn belang eind vorig jaar al willen uitbreiden maar de koers van de aandelen stond toen te hoog. Die is nu weer iets gezakt maar toch moest Porsche volgens schattingen 6,1 miljard euro betalen voor de 8,16 procent aandelen.

Door het meerderheidsbelang is Porsche ook eigenaar geworden van het Zweedse vrachtautomerk Scania, waarvan Volkswagen 69 procent van de aandelen in handen heeft. Volgens de Zweedse wet is Porsche nu verplicht om een bod te doen op de overige aandelen van Scania.

Porsche geeft aan geen ‘strategisch belang’ te zien in het overnemen van Scania. De Duitsers brengen daarom het wettelijk verplichte minimumbod uit op de vrachtautofabrikant. Porsche is nog niet klaar met Volkswagen, uiteindelijk wil het merk uit Stuttgart 75 procent van de aandelen in handen krijgen.