Wendelin Wiedeking

Wendelin Wiedeking vetrekt bij Porsche. Zijn positie was onhoudbaar geworden na de mislukte besprekingen over de overname van Porsche door Volkswagen. Wiedeking was sinds 1992 CEO van het merk.

Wendelin Wiedeking is tot de conclusie gekomen dat hij de ‘strategische ontwikkeling’ van Porsche in de weg staat en daarom is het beter als hij vertrekt. Ook zijn rechterhand Holger P. Haerter stapt op bij het sportwagenmerk. Dat is de ‘officiële’ uitkomst van een marathonvergadering, in werkelijkheid is het duo de deur gewezen. Ze blijven wel aan als adviseur voor Porsche.

Het contract van Wiedeking liep tot 2012, de gevallen topman krijgt ter compensatie een gouden handdruk ter waarde van vijftig miljoen euro. Haerter krijgt bij z´n vertrek 12,5 miljoen mee. Wiedeking geeft een deel van de som aan goede doelen. Michael Macht volgt hem op als topman van Porsche en de Porsche Holding – het moederbedrijf van het merk.

Met het vertrek van Wiedeking komt er een einde aan een tijdperk. Hij was sinds 1992 CEO van Porsche en sinds 2007, toen de Porsche Holding werd opgericht, ook topman van het moederbedrijf. Wiedeking wist van Porsche – dat destijds aan de grond zat – de meest winstgevende sportautofabrikant ter wereld te maken maar verslikte zich in de overname van het veel grotere Volkswagen-concern. Hierdoor sloeg de balans in een keer de andere kant op en dat maakte de positie van de topman onhoudbaar. Helemaal toen hij een noodzakelijke overname door Volkswagen wilde tegenhouden.