De driecilinder 1.0 EcoBoost van Ford is uitgeroepen tot Engine of the Year 2012. Ook is de compacte turbomotor uitgeroepen tot beste nieuwkomer en ‘beste motor met een cilinderinhoud van minder dan 1,0 liter’.

Ford wint voor het eerst in de geschiedenis van de Engine of the Year-verkiezing de eerste prijs. De nieuwe 1,0 liter EcoBoost-motor – die in de Focus ligt – is door de 76 juryleden uitgeroepen tot Engine of the Year 2012. De Ford-motor volgt de 0.9 TwinAir van Fiat op, die in 2011 de prijs won.

De turbomotor van Ford wint ook de categorieën ‘beste nieuwkomer’ en ‘beste motor met een cilinderinhoud van minder dan 1,0 liter’. BMW scoort als vanouds goed in de verkiezing en weet ook nu weer in vier categorieën de prijzen naar zich toe te trekken. De 1.6 turbomotor met 184 pk uit de Mini Cooper S, de 2.0 TwinPower, de 3.0 TwinPower en de 4.0 V8 uit de M3 slepen in hun categorie de eerste plaats binnen.

Ook Ferrari kan weer twee beeldjes bijzetten in de prijzenkast. De 4.5 V8 uit de 458 Italia is uitgeroepen tot ‘Best Performance Engine’ en ‘beste motor met een cilinderinhoud van meer dan 4,0 liter’. Die categorieën won Ferrari vorig jaar ook al met dezelfde motor.