Ford heeft een opblaasbare veiligheidsgordel ontwikkeld. In Amerika wordt deze uitvinding al een tijdje geleverd op de SUV Explorer maar eind dit jaar brengt de nieuwe Mondeo dit systeem naar Europa.

De combinatie van een veiligheidsgordel en een airbag. Zo omschrijft Ford de opblaasbare veiligheidsgordel die eind dit jaar voor het eerst leverbaar wordt in Europa. De nieuwe Mondeo krijgt de primeur.

De opblaasbare veiligheidsgordel is ontwikkeld voor de achterpassagiers. Het doel is om de krachten die vrijkomen bij een botsing te verdelen over een groter oppervlak op het lichaam, met minder hoofd, nek en vooral borstletsel. Vooral het risico op letsel bij ouderen en kinderen – die volgens Ford vaak achterin zitten – wordt met deze uitvinding verkleind.

Het werkt als volgt: bij een aanrijding stuurt een cilinder onder de onder de achterbank samengeperst gas via de gesp naar de gordel, die zichzelf dan opblaast tot airbag. Dit alles gebeurt in 40 milliseconden. De gordel is door de ‘inhoud’ wel iets dikker dan een normale gordel maar volgens Ford heeft dat geen invloed op het comfort.