De nieuwe Ford Kuga was in de Verenigde Staten al gepresenteerd als Escape. Nu volgt de officiële aankondiging van de Europese versie.

De nieuwe Kuga valt onder Fords ‘One Ford’-strategie en wordt dus net als de Focus, de nieuwe Mondeo en de B-Max in één gedaante op meerdere continenten verkocht. In Amerika werd de SUV eind vorig jaar onthuld als Escape en nu volgt dus Europa. We krijgen hier dezelfde auto als Kuga maar met andere motoren, die voor ons continent geschikt zijn.

Dieselmotoren dus, in twee smaken – 140 en 163 pk – maar beide met een cilinderinhoud van 2,0 liter. Ook de bekende 1.6 Ecoboost benzinemotor vindt zijn weg naar de Kuga. Ford belooft dat de SUV ruimer, dynamischer en krachtiger is. De nieuwe Kuga biedt 81 liter meer bagageruimte dan het huidige model. Bovendien is de kofferbak eenvoudiger te bereiken, dankzij de handsfree te openen achterklep – door middel van een voetbeweging onder de achterbumper.

Het AWD-systeem werkt geheel automatisch en verdeelt de krachten over de wielen, afhankelijk van de tractie. De Kuga, die op het onderstel van de Focus staat, krijgt alle nieuwe snufjes mee die Ford de afgelopen tijd heeft geïntroduceerd, zoals een inparkeersysteem en Sync-spraakbesturing. Eind 2012 komt de nieuwe Kuga op de markt.