Volkswagen heeft de CrossBlue Coupé Concept officieel gepresenteerd. Het is geen directe voorbode van een nieuw model maar ‘een voorproefje van de nieuwe designlijn’.

De CrossBlue Coupé Concept is de grote primeur van Volkswagen op de autoshow van Shanghai, die dit weekend van start gaat. Deze enorme SUV geeft een kijkje in de design- en techniekkeuken van Volkswagen maar vertelt geen écht nieuwe dingen.

De CrossBlue Coupé Concept is gebouwd op het MQB-platform, dat ook de basis vormt van de nieuwe Golf. De CrossBlue is wel fors groter dan de Golf, met een lengte van 4,89 meter. De wielbasis van 2,89 meter moet zorgen voor veel binnenruimte. De bagageruimte van 537 liter is daarvan een voorbeeld. Het is allemaal mooie theorie want de CrossBlue Coupé zal in deze gedaante niet in productie gaan. Maar het laat wel zien welke mogelijkheden er zijn met het flexibele platform van Volkswagen.

De aandrijflijn is ook interessant. Een V6 met twee elektromotoren – één voor en één achter – produceert 415 pk, terwijl het brandstofverbruik slechts 1 op 33,3 bedraagt. De CrossBlue Coupé kan 33 kilometer op puur elektriciteit rijden. De hybridetechniek is toe te passen op zowel benzine- als dieselmotoren. Dat laatste zagen we al op de CrossBlue die op de autoshow van Detroit debuteerde begin dit jaar.