Het Duitse onderzoeksinstituut TÜV presenteert zijn jaarlijkse gebrekenrapport. Toyota blijkt wederom de fabrikant die de meest betrouwbare auto’s bouwt.

Hoewel de TÜV bij de presentatie van het TÜV Report 2014 vooral de prestaties van de Duitse autofabrikanten benadrukt is het Toyota dat zich wederom kroont tot betrouwbaarste automerk. In de scorelijsten van auto’s met de minste gebreken komen de modellen van Toyota het vaakst naar voren. Ook Porsche doet het traditioneel goed in het TÜV Report, dat is dit jaar niet anders. De betrouwbaarste jonge auto is volgens TÜV de Opel Meriva en daarmee de winnaar van de 2014-editie van het mankementenrapport.

In de categorie auto’s van 2 tot 3 jaar oud volgen na de Meriva de Mazda 2 en Toyota iQ. Het model met de meeste gebreken is de Dacia Logan. Dat geldt ook in de categorie van auto’s die 4 tot 5 jaar oud zijn. Bovenaan prijken daar de Toyota Prius, Ford Kuga en Porsche Cayenne. De Prius schrijft ook de klasse 6 tot 7-jarige auto’s op zijn naam, gevolgd door de Porsche 911 en Mazda 2. De Chrysler PT Cruiser bungelt onderaan de lijst. In de oudste categorieën – 8 tot 9 jaar en 10 tot 11 jaar oud – scoren de Porsche 911, Toyota Corolla en Rav4 en de Porsche 911 de podiumplaatsen. De rode-laantaarn-dragers zijn de Mercedes-Benz M-Klasse en wederom de PT Cruiser.

Voor het TÜV-Report zijn acht miljoen auto’s onderzocht op wat volgens de TÜV gebreken zijn. Daaronder vallen niet alleen onderdelen als de vering, besturing en motor maar bijvoorbeeld ook de verlichting. TÜV kijkt niet naar het gepleegde onderhoud aan de auto of de kilometerstand. Volgens het Duitse instituut is 0,1 procent van de onderzochte auto’s verkeersonveilig. Dat komt neer op 40.000 auto’s in Duitsland.