De Volkswagen CrossBlue biedt een kijkje in de keuken van Volkswagen. Op de autoshow van Detroit maken we kennis met de zevenzits SUV.

Volkswagen weet wel wat Amerikanen willen: groot, groter grootst. En daarom ontwikkelde het merk een studiemodel voor de autoshow van Detroit: de zevenzits SUV CrossBlue. Deze conceptcar is om meerdere redenen ook voor Europa interessant.

Allereerst het ontwerp. Hoewel de auto wel wat trekjes heeft van de Jeep Grand Cherokee laat ‘ie vooral zien wat we van de volgende generatie Tiguan kunnen verwachten. Een bijzonder kenmerk is de optisch in de grille doorgetrokken led-verlichting.

Hoewel Volkswagen zelf zegt dat het toch vooral een studiemodel is, lijkt de CrossBlue al behoorlijk productieklaar te zijn. Op de beursvloer zien we bijvoorbeeld dat het interieur bijvoorbeeld al af is en dat alles gewoon werkt – wat erop duidt dat dit niet zomaar een ontwerpstudie is.

Interessant voor ons is vooral de techniek. De CrossBlue is een plug-in hybride, met een 2.0 TDI-motor die is gekoppeld aan twee elektromotoren. Het systeemvermogen is 306 pk en het brandstofverbruik bedraagt (geheel theoretisch uiteraard) 1 op 47,6. Om de cijfers nog even compleet te maken: de CrossBlue is 4,99 meter lang en accelereert in 7,5 seconden van 0 naar 100 km/u.