‘Cadillac CTS daagt wereldtop uit’. Met die woorden kondigt Cadillac de nieuwe CTS aan. De auto debuteert op de autoshow van New York en heeft op papier genoeg in huis om de claim waar te maken.

Cadillac vernieuwt in hoog tempo zijn complete assortiment sedans. Na de ATS en XTS volgt nu de nieuwe CTS, die zijn wereldpremière op de autoshow van New York beleeft. Hij is gebaseerd op de ATS en heeft een gewichtsbalans van nagenoeg 50 procent voor en 50 procent achter. Cadillac zegt de dat nieuwe CTS de lichtste auto in zijn segment is.

De sedan is 12,7 centimeter gegroeid, waarvan 3 centimeter tussen de wielen. De daklijn ligt 25 mm lager, wat samen met de toegenomen wagenlengte moet zorgen voor een meer dynamische uitstraling. De uitvoering die daar dan het best bij past is de CTS Vsport, met nieuwe twinturbo V6-motor en achttraps automaat. Beide zijn noviteiten voor het merk Cadillac. De Vsport heeft verder Brembo remschijven met aluminium klauwen, verbeterde motorkoeling voor gebruik op het circuit, kortere stuuroverbrenging en een speciale Track Mode, die alle systemen op scherp zet voor maximale prestaties op het circuit.

Cadillac CTS 2014

Naast de nieuwe V6 twinturbo levert Cadillac ook de 3.6 V6 met 321 pk en de 2.0 turbomotor met 272 pk. De Europese specificaties worden in september bekend gemaakt, we hopen natuurlijk op de komst van een dieselmotor.

In het interieur vallen direct de twee enorme beeldschermen op. Het instrumentarium eist een van die twee schermen op. De CTS heeft dus geen ‘echte’ wijzerplaten meer maar digitale. Het voordeel is dat je de indeling en de stijl van de tellers zelf kunt bepalen. Uiteraard is de CTS volgehangen met luxe – zoals het Bose geluidssysteem met elf speakers – en veiligheidsfeatures, zowel actief (een systeem dat waarschuwt voor verkeer achter de auto) als passief (10 airbags).

De nieuwe Cadillac CTS komt in het eerste kwartaal van 2014 naar Nederland. De Europese specificaties worden bekend gemaakt op de autoshow van Frankfurt dit najaar. De prijzen verwachten we pas aan het eind van het jaar te kunnen melden.