Morgen opent de duurzaamheidbeurs Ecomobiel 2013 de deuren. De vakbeurs is ook voor consumenten (gratis) toegankelijk. Een tiental automerken presenteert hun hybride en elektrische auto's, plus die op waterstof of autogas. 

Op 8 en 9 oktober staat Ahoy Rotterdam in het teken van duurzame mobiliteit. De beurs Ecomobiel, met interessante workshops en seminars, is ook een autoshow waar zaken gedaan kunnen worden. Dit jaar wordt Ecomobiel gecombineerd met Ecologistiek, een nieuwe vakbeurs voor duurzame innovatie in transport en logistiek. Ondernemers, wagenparkbeheerders, maar ook geïnteresseerde consumenten, kunnen zich op de website registreren voor gratis toegang. 

Circa tien automerken zijn aanwezig met de 'groene' auto's uit hun gamma, of met bijvoorbeeld prototypes. Zo is de Mercedes-Benz F-Cell op waterstof voor het eerst in Nederland te zien. Ford laat je kennismaken met de aanstaande plug-in hybride C-Max Energi. Ook de Audi A3 Sportback g-tron op groengas maakt acte de présence op Ecomobiel 2013. 

Een tentoongestelde Nissan NV200-bedrijfsauto is aangepast om op groengas te rijden. Het is de eerste lichte bestelwagen in Europa die voldoet aan de Euro6-uitlaatgasnorm. Een Nederlandse primeur is de Renault Twizy Cargo. Ook merken als Peugeot, Mitsubishi en Chevrolet zijn aanwezig.

Laadpaal voor zestien auto's

Mis ook niet de stand van Mobile Green Energy. Het heeft de primeur van een mobiele laadunit waaraan niet minder dan zestien elektrische of plug-in hybride auto's tegelijkertijd kunnen worden opladen, zonder dat dit tot extra laadtijd leidt.

Hoofdsponsor Toyota opent woensdag het nationaal symposium over waterstof, 'H2Mobility.NL' of 'H2NL' geheten. Andere interessante workshops zijn bijvoorbeeld 'Duurzame mobiliteit voor ondernemers', met een concreet stappenplan; 'Auto van de Zaak, wie is de baas?' over manieren om leaserijders te motiveren groen te rijden; en 'Luchtkwaliteit personenauto's, normen en praktijk'. Iedereen die naar de beurs gaat wensen we veel plezier!