De opvolger van de Volkswagen Golf Plus heet Golf Sportsvan en is bijna productieklaar. Het Duitse merk geeft daarom alvast specificaties vrij. 

Overmorgen presenteert Volkswagen op de autoshow IAA in Frankfurt de Golf Sportsvan. Hoewel deze opvolger van de Golf Plus officieel nog een conceptcar heet is 'ie al bijna productieklaar. Er zal uiterlijk dus maar weinig meer veranderen voordat de nieuwkomer over een jaar in de showroom zal staan. Vele uitrustingsdetails zijn zelfs al bekend.

Nu de compacte MPV op het MQB-platform van Volkswagen gebouwd wordt, zijn de verhoudingen iets gewijzigd. Hoewel de Sportsvan ten opzichte van de Plus nauwelijks is gegroeid is de wielbasis circa 10 cm langer dan voorheen. De overhang vóór is korter en achter juist langer, waardoor de proporties meer in evenwicht lijken. 

Binnenin heeft het Duitse merk vooral ruimte en flexibiliteit willen creëren. De vierdeurs auto heeft twee zitrijen waarop maximaal vijf personen passen. De bagageruimte is met 74 liter toegenomen. Deze standaard 498 beschikbare liters zijn simpel tot 585 liter uit te breiden, namelijk door de achterste zitrij 18 mm naar voren te schuiven. Door de bank voorover te klappen ontstaat 1.512 liter voor bagage. 

Techniek

De Volkswagen Golf Sportsvan krijgt standaard veel technische snufjes mee. Enkele voorbeelden zijn de nieuwe, elektronische parkeerrem, de variabele laadvloer en XDS+ (electronic differential lock). Ook het aantal veiligheidssystemen is hoog. Nieuw voor de Golf is Blind Spot Monitoring, de dode hoek detector die ook werkt tijdens het uitparkeren. 

Er zullen vier benzine- en twee dieseluitvoeringen verschijnen, met vermogens variërend tussen de 85 en 150 pk. Dit zijn allemaal nieuwe krachtbronnen die voldoen aan de Euro6-norm. Ze zijn voorzien van start/stop-systeem en tot 19 procent zuiniger dan de huidige motoren. De 1.6 TDI BlueMotion met 110 pk zal volgens VW circa 3,7 l/100 km verbruiken (1 op 27,0). De CO2-uitstoot van die motor komt uit op 95 g/km, wat de eerstkomende jaren goed zal zijn voor 20 procent bijtelling.