Opel heeft voorafgaand aan de IAA in Frankfurt de Monza Concept onthuld op het vliegveld van de stad. Wij waren erbij en ontdekten het Nederlandse tintje van de Monza.

De Opel Monza staat aan de basis van het design van alle toekomstige Opel-modellen. De Nederlandse ontwerper Ivo van Hulten tekende de eerste schets van de Monza, die door de hoge Opel-bazen werd uitgekozen uit vijf ontwerpen. Vooral het ‘cleane’ design valt op en dat is dan ook de kant die Opel op wil met toekomstige modellen.

We spraken de ‘chef’ himself: “We kregen de opdracht om het hele palet te vernieuwen. Bijzonder aan de Monza Concept is dat hij het silhouet van de hazewindhond heeft. Je ziet dat veel ontwerpen tegenwoordig heel gespierd zijn, pitbull-achtige auto’s. Met Opel willen we juist de andere kant op”, aldus Van Hulten.

Hij geeft ook aan dat de voorkant, die we in aangepaste vorm terug gaan zien op veel productiemodellen, veel serieuzer en ‘Duitser’ oogt dan nu het geval is bij Opel. Dat wil niet zeggen dat de huidige ontwerplijn overboord wordt gegooid, de kenmerkende vouw die nu de zijkant van bijna alle Opels siert zit ook op de Monza. Daar loopt hij door tot aan het achterwiel.

De Monza als concept zou ook wel eens het productiestadium kunnen halen, zo vertrouwt Van Hulten ons toe. Uiteraard niet met vleugeldeuren maar als vierdeurs coupé. Of zoals de ontwerper het omschrijft: “Iets in die richting zou mooi zijn.”