Kia gaat de nieuwe Soul alleen als elektrisch aangedreven auto op de markt brengen. Dat kregen we te horen tijdens de presentatie van de Niro Concept, die in Kia’s Europese hoofdkantoor op een steenworp afstand van het beurscomplex in Frankfurt werd onthuld.

Kia heeft aan de vooravond van de IAA in Frankfurt officieel het doek afgetrokken van de Niro Concept. Dit studiemodel is een voorbode van een compacte cross-over in het compacte segment. Toch is het grootste nieuws dat we te horen kregen dat de nieuwe Kia Soul alleen als elektrisch aangedreven auto op de markt komt, in de tweede helft van 2014.

De nieuwe Soul, die in de V.S. al geleverd wordt met benzinemotoren, is al klaar. Kia Nederland wacht bewust op de elektrische versie. Volgens een woordvoerder van het merk is dat namelijk hét moment om de auto goed in de schijnwerpers te zetten. Hij sluit de komst van benzine- en dieselversies niet helemaal uit: “Als er veel vraag naar is dan kunnen alsnog besluiten de Soul als brandstofauto te brengen.” 

Niro Concept

De Kia Niro is nog een studiemodel en dat is de auto ook wel aan te zien, maar toch staat hier een serieuze voorbode van een toekomstige cross-over. Officieel is de lezing dat Kia ‘de reacties van het publiek wil peilen op de autoshow van Frankfurt’ maar eigenlijk is al zo goed als zeker dát er een compacte SUV komt.

Het is moeilijk te zeggen hoe een productiemodel eruit komt zien. Hij staat waarschijnlijk wat lager op de poten, heeft geen vleugeldeuren en krijgt een wat softer ontwerp. De aandrijflijn heeft ook productiepotentie: een 1.6 T-GDI benzinemotor met elektromotor, samen goed voor 205 pk. De woordvoerder zegt dat Kia meerdere ‘schone’ aandrijftechnieken wil uitbrengen. Het merk gelooft dat er voor elk segment een andere oplossing is.