Volkswagen heeft op de IAA in Frankfurt de Golf Sportsvan onthuld. Hoewel officieel nog een conceptcar is de Sportsvan zoals ‘ie hier op de enorme stand van Volkswagen staat nagenoeg productieklaar.

De opvolger van de Golf Plus heet Golf Sportsvan. Met de naamswijziging wil Volkswagen volgens de woordvoerder van het merk laten zien dat het nieuwe model een meer op zichzelf staande auto is. De langere wielbasis ten opzichte van de Golf hatchback moet dat rechtvaardigen. Het zorgt in ieder geval voor flink meer beenruimte, 50 mm meer als de achterbank in de normale stand staat. De bank is namelijk verschuifbaar en in de achterste stand krijg je een zeer royale beenruimte, die samen met de enorme hoofdruimte zorgt voor een vorstelijke zit achterin – zo ontdekten we op de beursvloer.

De woordvoerder vertelt ons verder over deze conceptcar: “Dit wordt ‘m gewoon. Het zou mij verbazen als er nog iets veranderd wordt aan de auto zoals je ‘m hier ziet staan.” De Sportsvan komt in het tweede kwartaal van 2014 op de markt, de meeste uitvoeringen profiteren van 20 procent bijtelling.

Elektrisch

Er is meer bij Volkswagen. De elektrische Up! en Golf bijvoorbeeld. De Up! is qua energieverbruik de meest efficiënte elektro-auto op de markt. Het merk heeft bewust gewacht met het uitbrengen van elektrische uitvoeringen: “Het is nooit ons doel geweest om de eerste te zijn. We hebben gewacht tot de overheden er klaar voor waren en bereid waren om de aanschaf van een elektrische auto te stimuleren.”

R

Ook een primeur van Volkswagen in Frankfurt: de Golf R. Deze auto wordt een echte imagodrager van de Golf en komt eind dit jaar al op de markt. Interessant is dat Volkswagen het merk ‘R’ wil uitbreiden. R moet over een aantal jaar net zo bekend zijn als M van BMW.