Skoda onthult de nieuwe Fabia eindelijk helemaal. Na diverse teasers en tekeningen mogen we nu de hele auto zien. Op de autosalon van Parijs in oktober beleeft hij zijn publieksdebuut.

Skoda noemt de nieuwe Fabia ‘praktisch en met emotie’. Om te onderstrepen dat er veel aandacht is besteed aan het design laat het merk in het persbericht alleen de ontwerper van de Fabia, Jozef Kaban, aan het woord: “Aan de hand van de Skoda VisionC concept car toonden we hoe Skoda praktische eigenschappen combineert met een expressief design vol emotie. Deze nieuwe ontwerprichting is een volgende stap in de ontwikkeling van ons merk. De nieuwe Fabia is het eerste model met deze designtaal.” Om de auto te kunnen personaliseren is het mogelijk om het dak, de spiegelkappen en de wielen in afwijkende kleuren te bestellen.

Mooi allemaal, maar waar het vooral om draait bij de nieuwe Fabia is zijn ruimere interieur. Zowel in de lengte als in de breedte zijn er belangrijke centimeters gewonnen ten opzichte van het uitgaande model. Skoda belooft dat de nieuwe Fabia de ruimste kofferbak in zijn klasse heeft.    

De nieuwe Fabia wordt leverbaar met de bekende 1.0 MPI en 1.2 TSI-benzinemotoren, in vier smaken. De vermogens lopen van uiteen van 60 tot 110 pk. Het dieselaanbod wordt gevormd door drie vermogensversies van de 1.4 TDI, van 75 tot 105 pk. Een zuinige Greenline-uitvoering met een CO2-uitstoot van 82 g/km komt later en is in 2015 goed voor 14 procent bijtelling. De Fabia is tot 17 procent zuiniger geworden, ook dankzij het tot 65 kilogram lagere gewicht. Dit betekent dat de instapuitvoering slechts 980 kilo weegt.

De nieuwe Fabia komt begin 2015 op de markt, prijzen zijn nog niet bekend.