Subaru Viziz 2 Concept

Subaru heeft een boekje opengedaan over de toekomst van het merk. Er komen nieuwe modellen, waaronder een plug-in hybride en zevenzits cross-over. Dat wordt mogelijk gemaakt door een nieuw platform. 

Vakblad Automotive News sprak met Subaru over de toekomst van het merk. Vanaf 2016 wordt het gehele modelgamma herzien. Om kosten en ontwikkeltijd te besparen gaat ook Subaru een (nieuw) platform gebruiken dat geschikt is voor alle modellen.

Bovendien zal het nieuwe gamma profiteren van een nieuwe generatie motortechnologie. Die wordt voorzien van directe injectie en cilinder de-activering. Ook zogenaamde 'lean-burn' techniek - verbranding met een efficiënter compressieratio en dus zuiniger - wordt onderdeel van de nieuwe motorenfamilie.

Toekomstige Subaru-modellen

De SUV Subaru Forester krijgt in 2016 een opfrisbeurt. De Legacy en Outback zijn dit jaar vernieuwd; het Japanse merk voorziet dan ook alleen een facelift in 2017. De twee gingen deze maand in Amerika in de verkoop, wij verwachten ze later dit jaar. In 2017 komt Subaru ook met z'n eerste plug-in hybride. Het merk wil nog niet onthullen van welk model maar geeft wel prijs dat het gaat om een van de bestaande Subaru's. 

De Japanners vernieuwen eind 2016 of begin 2017 de vier- en vijfdeursvarianten van de Impreza. Of deze dan naar Nederland komen is nog onbekend. Op dit moment doen we het met de XV, die halverwege volgend jaar opgefrist wordt. Daarna ontwerpt Subaru de cross-over variant geheel opnieuw. Hiervoor dient wellicht de Viziz 2 Concept als leidraad. Omdat de WRX STI binnenkort volledig vernieuwd op de markt komt zijn voor het performancemodel in de eerstkomende jaren geen aanpassingen gepland. 

Ondanks tegenvallende interesse behoudt Subaru de sportcoupé BRZ in het assortiment. Na een opfrisbeurt rond de jaarwisseling van 2015-2016 gaat het merk werken aan de tweede generatie, die in 2018 verwacht wordt. De hier niet verkrijgbare Tribeca, een SUV cross-over, wordt vervangen door een geheel nieuwe cross-over met zeven zitplaatsen. Om voldoende passagiers- en bagageruimte te scheppen leidt Subaru de nieuwkomer misschien af van de Exiga, een Japans model dat meer weg heeft van een stationcar. De zevenzitter zou binnen 3 jaar geïntroduceerd kunnen worden.