De SUV van Seat laat nog even op zich wachten en daarom komt het merk in de tussentijd met de Leon X-perience, een SUV-achtige uitvoering van de Leon.

Neem een Seat Leon ST, zet hem 15 mm hoger op z’n wielen, voeg een snufje terreinwagenuitstraling toe en rust hem uit met vierwielaandrijving. Dat is het recept van de Leon X-perience. Seat start in het najaar met de verkoop van de stoere Leon.

Aan de buitenkant is de Leon X-perience te herkennen aan de zwarte kunststof randen onderaan de carrosserie, rond de wielkasten en onderaan de bumpers. Hij heeft standaard 17 inch lichtmetalen wielen met dubbelspaaks ontwerp en op het dak vind je zwarte dakrails. In het interieur heeft de X-perience specifieke zwart/grijze bekleding, die optioneel is op te waarderen naar bruin Alcantara of zwart leder. X-perience-logo’s herinneren je eraan in welke uitvoering je rijdt.

Zoals gezegd draait het niet alleen om uiterlijk vertoon. 15 mm meer bodemspeling en vierwielaandrijving met Haldex-koppeling zorgen ervoor dat de Leon ook écht buiten de gebaande paden kan treden. Het merk levert de X-perience met drie dieselmotoren, met 110, 150 en 184 pk, en een 1.8 TSI benzinemotor die 180 pk produceert.

Net als de andere Leon-uitvoeringen is de X-perience, die overigens alleen als ruime ST wordt uitgevoerd, verkrijgbaar met een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen, led-verlichting en Seat Drive Profile - waarmee de bestuurder verschillende rijstanden kan instellen.

Prijzen zijn nog niet bekend, die worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.