Cadillac ATS

Cadillac is gestart met de ontwikkeling van dieselmotoren. Vanaf 2019 rolt het merk een range van nieuwe, in eigen huis ontwikkelde vier- en zescilinder dieselmotoren uit.

Zonder dieselmotoren red je het als automerk niet in Europa. Bij Cadillac zijn ze zich inmiddels bewust van de voorkeur voor dit soort motoren in Europa en daarom gaat het merk zijn eigen dieselmotoren ontwikkelen. Cadillac kiest daarmee voor de moeilijke weg, maar het merk wil zich nu eenmaal graag onderscheiden. De eenvoudigere optie om bij zustermerk Opel dieselblokken van de plank te halen heeft het niet gered. 

Exclusieve dieselmotoren voor Cadillac dus, er komen vier- en zescilinders. Cadillac-baas Johan de Nysschen zegt tegen Car and Driver: “Dieselmotoren moeten we in ons gamma hebben om aan de strenge Europese CO2-eisen te voldoen. Bovendien wil Cadillac minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt en om in Europa voet aan de grond te kunnen krijgen is een dieselmotor een vereiste.”

Hoewel de ontwikkeling van dieselmotoren een grote stap lijkt voor Cadillac, is het is niet voor het eerst dat Cadillac met dieselmotoren bezig is. De BLS, die tot 2009 werd geleverd in ons land, had dieselmotoren van Fiat. 

De Nysschen kondigt naast dieselmotoren meer nieuwtjes aan. Zo wil Cadillac op de middellange termijn met een sportauto komen ‘als de tijd er rijp voor is’. Zo’n auto moet volgens de topman niet te ver verwijderd staan van de overige modellen van het merk en daarom is timing heel belangrijk. Het laatste nieuwtje is dat er wordt nagedacht over snelle V-uitvoeringen van de SUV’s van Cadillac. Verrassend is dat niet, concurrenten BMW en Audi bieden M en RS-uitvoeringen aan van hun SUV’s.