Eric Wiebes

In de zojuist verschenen Miljoenennota 2015 kondigt het kabinet ‘herziening van de belastingen’ aan. De uitwerking van autobelastingen schuift het kabinet echter nog even voor zich uit.

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in de Ridderzaal de Troonrede uitgesproken. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bood de Tweede Kamer het koffertje met de Miljoenennota aan. Belangrijk onderdeel van de kabinetsplannen voor 2015 en de jaren erna is een herziening van diverse belastingen. Deze moeten eenvoudiger worden en de werkgelegenheid stimuleren.

Ook autobezitters en –rijders kunnen vanaf 2016 wijzigingen verwachten op het gebied van belastingen. In de Miljoenennota staan twee posten ingeboekt die extra geld moeten opbrengen. Nummer 1 is het ‘verder aanscherpen van de CO2-grenzen in de BPM’. De tweede maatregel wordt omschreven als de ‘verlaging van fiscale bijtelling voor zuinige auto’s’.

De hervorming van deze autobelastingen, evenals van de wegenbelasting (mrb), heeft staatssecretaris Wiebes echter vooruitgeschoven. Hij heeft aangegeven de plannen niet meer vandaag, op Prinsjesdag, bekend te maken maar pas in de zogeheten ‘tweede Autobrief’, die hij later aan de Tweede Kamer zal sturen. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. Dat betekent dat we nog geen bevestiging hebben of de bijtellingscategorie van 14 procent daadwerkelijk komt te vervallen. 

Update

Inmiddels heeft Wiebes wel de belastingwijzigingen voor 2015 bekendgemaakt. Lees wat deze inhouden voor BPM, mrb en bijtelling.