Nooit meer een snelheidsboete met de nieuwe Ford S-Max

Ford introduceert een intelligente snelheidsbegrenzer op de nieuwe S-Max. Dit systeem kan snelheidsbekeuringen voorkomen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een auto waarmee je nooit meer een snelheidsbekeuring hebt. Toch is dat de inzet van de intelligente snelheidsbegrenzer, die Ford gaat leveren op de nieuwe S-Max.

Het systeem maakt gebruik van de verkeersbordenlezer die snelheidsbeperkingsborden scant. Als de auto is voorzien van een navigatiesysteem worden aanvullend de kaartdata gebruikt. De snelheidsbegrenzer staat een marge van ongeveer 5 km/u toe, daarna is er een weerstand voelbaar in het pedaal. Ford zegt dat de auto niet remt, maar subtiel het koppel afknijpt door de brandstoftoevoer te beperken. De bestuurder kan het systeem altijd overrulen door het gaspedaal diep in te trappen. Als de S-Max heuvelaf rijdt en daardoor de maximumsnelheid overschrijdt, dan klinkt er een geluidssignaal.

Voor notoire hardrijders zal dit systeem geen oplossing zijn, maar voor mensen die onbedoeld wel eens een paar kilometer per uur te hard langs een flitspaal rijden kan de Intelligent Speed Limiter dé oplossing zijn.

De intelligente snelheidsbegrenzer wordt als optie leverbaar op de nieuwe S-Max, die later dit jaar op de markt komt.