Tesla heeft de langverwachte Model 3 onthuld. Het is de eerste ‘betaalbare’ elektrische auto van het merk.

Hier is ‘ie dan: de meest gehypete auto van de afgelopen maanden, de Tesla Model 3! Het is de eerste ‘betaalbare’ Tesla, al weten we nog niet wat de prijs wordt in Nederland. De Amerikaanse prijs bedraagt 35.000 dollar, reken voor Nederland op zo’n 45.000 euro.

De Model 3 accelereert in zo’n 6 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een theoretische actieradius van 346 kilometer. Net als de grotere modellen van Tesla is de Model 3 geschikt voor het gebruik van Superchargers, die op strategische plaatsen langs de snelweg staan en waarmee de batterijen in 40 minuten voor 80 procent opgeladen kunnen worden. De Model 3 heeft vijf zitplaatsen en beschikt over Autopilot-functies waarmee semi-autonoom rijden mogelijk is.

Het design van de Model 3 is een mengelmoes van dat van de Model S en Model X, waarbij opvalt dat de Model 3 geen klassieke sedanvorm heeft - zoals gebruikelijk in het zakelijke D-segment. De Model 3 is overigens nog niet af, Tesla gaat de komende anderhalf jaar nog intensief testen met de auto.

De productie start eind 2017, de eerste Nederlandse leveringen vinden pas in 2018 plaats. Dat mag de interesse niet drukken, al 115.000 mensen wereldwijd hebben een reservering gemaakt voor de Model 3. Huidige Tesla-klanten krijgen straks voorrang bij de verdeling van de eerste productie-auto’s.