In Berlijn is vanavond Skoda's eerste grote SUV onthuld. Maak kennis met de Skoda Kodiaq, die een zee van ruimte biedt maar desgewenst ook off-road capaciteiten.

Naast de Yeti heeft Skoda begin 2017 ook een grote SUV in het assortiment. Die bouwt voort op de bekende merkwaarden: functionaliteit, veel binnenruimte en waar voor je geld. De zojuist onthulde debutant is goed herkenbaar als familielid van andere Skoda-modellen, met een strakke belijning die de lengte van de auto benadrukt. 

De Kodiaq is 4.697 mm lang, 1.882 mm breed en 1.676 mm hoog. De lange wielbasis (2.791 mm) draagt bij aan de binnenruimte. De achterstoelen kunnen 18 mm weggeschoven worden en in 60:40-verhouding neergeklapt. Optioneel kan een derde zitrij besteld worden zodat de Kodiaq groeit tot zevenpersoons-SUV. Afhankelijk van hoe de stoelen staan of liggen biedt de nieuwkomer 720 tot 2.065 liter aan bagageruimte. Er kunnen spullen tot 2,8 meter lang mee worden vervoerd.

Skoda belooft ons allerhande 'Simply Clever'-handigheidjes

Voorzieningen

Skoda belooft ons allerhande 'Simply Clever'-handigheidjes zoals automatische deurbescherming bij het openen. Speciaal voor off-road rijden zijn er diverse assistentiesystemen verkrijgbaar, waaronder Tow Assist en Area View. Ook in stedelijk gebied biedt de Kodiaq hulpjes, bijvoorbeeld City Emergency Brake, terwijl op de snelweg Adaptive Cruise Control van pas komt. Op het gebied van infotainment is Skoda Connect (mobiele diensten en online hulpverlening) nieuw, net als de SmartLink 'all-in-one' app voor navigatie, multimedia en smartphone-uitwisseling. 

Skoda zal vijf motoren, van 1,4 tot 2,0 liter inhoud, aanbieden. De tweeliter diesel komt als 125 en als 190 pk-uitvoering. De zuinigste rijdt (theoretisch) 1 op 20 en stoot 131 g/km aan CO2 uit. De sterkste kan in 8,6 seconden de 0-100 km/u-sprint afleggen. De 1.4 en 2.0 TSI-motoren vertegenwoordigen de 125, 150 en 180 pk sterke uitvoeringen op benzine. Hiermee wordt minimaal 6 l/100 km brandstof verbruikt. Afhankelijk van de motor kan gekozen worden voor een handmatige zesversnellingsbak of een zes- of zeventraps-DSG. Laatstgenoemde debuteert bij het merk en is speciaal ontwikkeld voor een trekkracht tot 600 Nm.

Voor de meeste motoriseringen is ook All-Wheel Drive leverbaar. De Skoda Kodiaq met TDI-krachtbron, DSG en 4x4 kan een trailer met een gewicht tot 2,5 ton trekken. Prijzen volgen nog vóór de SUV-introductie begin 2017. Het publieksdebuut van de SUV is in oktober op de autosalon van Parijs.