Mijn Autokopen.nl

Nationale Oldtimerdag Lelystad

Onder meer BMW en Ford Mustang in de aandacht

Evenement Let op: dit evenement heeft al plaatsgevonden

Het programma van de 32e Nationale Oldtimerdag in Lelystad is bomvol. Er is onder meer aandacht voor het jarige BMW, de Ford Mustang, obscure historische Franse automerken, busvervoer begin 20e eeuw en klassieke schepen. 

Iedere derde juni van het jaar vult de Bataviaboulevard van Lelystad met oldtimer automobielen en het aangrenzende water met historische schepen. Dit jaar wordt op zondag 19 juni (Vaderdag) de 32e editie georganiseerd. Niet alleen het publiek maar ook de eigenaars van oldtimers (personenauto's tot en met 1970; bedrijfswagens tot en met '75) kunnen gratis deelnemen. 

Na binnenkomst worden de wagens opgesteld om door het publiek bekeken worden. Er loopt ook een jury rond om, vooruitlopend op het rijdend concours d'élégance, alvast een eerste blik te werpen op de fraaie auto's. Het concours is tevens de aftrap van een toertocht van circa 60 km in en om Lelystad. De wagens vertrekken om 11.30 uur. 

Dit jaar in de spotlights

De 2016-editie geeft speciale aandacht aan het 100-jarige BMW, de 50-jarige Ford Mustang en meer. Er is een aantal, veelal onbekende automerken uit Frankrijk te gast uit de periode 1896 tot en met 1920. In die tijd bloeiden kortstondig kleine autoproducenten als DeDion-Bouton, Deutsch & Bonnet, Mathis en Delage. In Lelystad is te zien welke van deze 'voitures' nog bestaan. 

In dezelfde periode werd het openbaar vervoer in stoomtrams en koetsen vervangen door de eerste bussen. De Stichting Veteraan Autobussen presenteert de enige bus van direct na de Tweede Wereldoorlog, met chassis en motor van de Britse fabrikant Crossley, die nog rijdt. De focus ligt echter op de ontwikkeling van busvervoer vanaf 1924 tot heden, met bijvoorbeeld de luxueuze spelersbussen van voetbalteams als hoogtepunt.

Ford Mustang Shelby GT350 uit 1965

Op de Nationale Oldtimerdag viert de Pionier Automobielen Club haar 60e verjaardag. De vereniging zal verschillende 'veteran', vintage en classic cars voorrijden, van zowel bekende als onbekende merken uit het begin van de automobielgeschiedenis. 

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemschepen komt op het water bijeen. Daarom ligt de Bataviahaven vol botters, klippers, jollen en Lemsteraken. Bij het KNRM-reddingstation organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een dag met bekende reddingsboten; onder meer de Dorus Rijkers (1923) en Calot (1960) meren er af. 

Overige activiteiten

Je zou toch denken dat al deze activiteiten de dag behoorlijk vullen. Maar er is meer. Zoals straattheater en een oldtimer curiosamarkt. Er worden oldtimer gerelateerde en nostalgische spulletjes verhandeld, waaronder oldtimerminiaturen, auto-onderdelen, boeken, vintage en retro kleding en klassieke brillen. Alle reden dus om naar Lelystad te gaan op 19 juni.

Wanneer:
19 juni 2016
Plaats:
Bataviaboulevard
Lelystad
Nederland
Prijs:
gratis
Meer informatie:
www.oldtimerdaglelystad.nl/

Nu op voorraad

Tags: bmw ford mustang oldtimers gratis evenement