Mijn Autokopen.nl

Toch nog 8 procent bijtelling op elektrische auto

Bespaar 5 jaar lang door een 2020-model te bestellen

Per 1 januari 2021 verandert de bijtelling op elektrische auto’s voor zakelijke rijders. Dan betaal je een hoger bijtellingspercentage én bereik je eerder de grenswaarde waarvoor dit speciale tarief geldt. Je bent zo dus twee keer duurder uit. Gelukkig kun je toch nog 60 maanden lang profiteren van 8 procent bijtelling: bestel daarvoor nu snel een nieuwe leaseauto uit de 2020-voorraad.

Als zakelijk rijder betaal je voor het privégebruik van de auto van de zaak. Het gangbare tarief dat de Belastingdienst voor deze ‘fiscale bijtelling’ in rekening brengt bedraagt 22 procent over de cataloguswaarde van de leaseauto. Lease je echter een volledig elektrische auto, dan kom je in aanmerking voor een aantrekkelijk, laag percentage. Dat tarief wordt per 2021 verhoogd, van 8 naar 12 procent. Bovendien geldt vanaf 1 januari aanstaande het lage tarief slechts over de eerste 40.000 euro van de (fiscale) waarde van het automodel; daarboven betaal je altijd 22 procent. Tot eind 2020 ligt deze drempelwaarde nog op 45.000 euro. Je betaalt vanaf januari 2021 dus twee keer meer. Elke maand weer, en dat 60 maanden lang – want het bijtellingspercentage en drempelbedrag voor een leaseauto gelden altijd voor een periode van 5 jaar.

JaarBijtelling EV *Drempelwaarde **Bijtelling restant
20208 procent45.000 euro22 procent
202112 procent40.000 euro22 procent

* Elektrisch Voertuig (hier: personenauto)
** Deel van de fiscale waarde waarvoor het lage bijtellingstarief geldt

Voordelig uit met een in 2020 geregistreerde leaseauto

Dat kan anders – en wel door een nieuwe leaseauto te gaan rijden waarvan het kenteken nog in 2020 wordt geregistreerd. Daarin rijd je toch nog 60 maanden lang tegen het bijtellingstarief van 2020. Bestel daarom nu snel een nieuwe zakenauto uit de modeljaarvoorraad van 2020.

Tot slot een tip. De lage bijtelling hoort bij een auto, niet bij de leaserijder of eigenaar. Dat betekent dat je ook voor een jonge occasion die eerder in 2020 op kenteken gezet is nog het gunstige bijtellingstarief van 8 procent (over maximaal 45.000 euro) ontvangt. Afhankelijk van de maand waarin de leaseauto is geregistreerd, kun je deze nog 48 tot 60 maanden rijden tegen het voordelige tarief.

Hieronder stellen we enkele modellen voor die eind 2020 nog ruim voorradig zijn. Deze zijn in elk geval beschikbaar als nieuwe auto; regelmatig ook als 2020-occasion.

1Volkswagen ID.3 (vanaf 36.780 euro)

Wellicht denk je bij een elektrische auto aan de Volkswagen e-Golf – maar waarom zou je niet meteen de ‘Golf van de toekomst’ bestellen? De Volkswagen ID-familie is al vanaf de tekentafel ontworpen als elektrische auto en dat biedt de nodige voordelen. Zo is de ID.3 ongeveer net zo lang (4,26 meter) als een VW Golf, maar de ID-hatchback biedt de binnenruimte van een grotere maat auto. Omdat de twee elektromotoren direct met de wielen zijn verbonden ontbreekt in de cabine de middentunnel. De platte batterijen zijn in de vloer weggewerkt. Al met al levert dit ontwerp flink wat extra ruimte op voor de maximaal vijf inzittenden en hun bagage. Toch heeft de auto weinig ruimte nodig om te keren (draaicirkel 10,2 meter) en te parkeren. Daarmee is de ID.3 een uitstekende keus voor gebruik in de stad.

In 2020 zijn de uitvoeringen Life en Business (vanaf 36.780 euro) verschenen, plus de extra rijk uitgevoerde ID.3 1st die slechts een tientje duurder is dan de instapversie. In dit introductiemodel beschik je over zaken als lichtmetalen wielen, navigatie en uitgebreide multimedia, Lane Assist, adaptieve cruise control, een lederen en verwarmbaar multifunctioneel stuurwiel enzovoort. In de uitvoeringen van modeljaar 2020 rijd je met een elektromotor van 150 kW sterk, het equivalent van 204 pk. Deze ID.3 beschikt over een 58 kWh-accupack met een actieradius van circa 425 km. Behalve 8 jaar (of 160.000 km) garantie op de batterijen komt de ID.3 standaard inclusief 6 jaar onderhoud.

Hier vind je een nieuwe Volkswagen ID.3 of bekijk het aanbod Volkswagen ID.3 occasions.

2Hyundai Kona EV (vanaf 35.915 euro)

Zoek je een elektrische SUV, dan is de Hyundai Kona EV het model voor jou. Je kunt kiezen uit twee accupacks. Die van 39 kWh brengt je op één lading stroom al 305 km ver en is vanaf 35.915 euro verkrijgbaar. Wil je een actieradius van liefst 484 km, bestel dan het 64 kWh-batterijpakket (vanaf 40.715 euro). Eerstgenoemde wordt gecombineerd met een motorvermogen van 100 kW (ofwel 136 pk), laatstgenoemde met 150 kW (204 pk). Ook voor de accu’s van de Kona geldt een garantie van 8 jaar of 160.000 km, op de gehele auto krijg je een mooie vijf jaar fabrieksgarantie.

Al vanaf het instapniveau Comfort is de elektrische Hyundai Kona aantrekkelijk uitgevoerd. Voorbeelden van de standaarduitrusting zijn een 11 kW 3-fase onboard charger (voor sneller laden), lichtmetalen velgen, een achteruitkijkcamera met dynamische hulplijnen voor het parkeren, cruise control met onder meer een snelheidsbegrenzer, een hellingsassistent en schakelpaddels voor het regeneratieve remsysteem. In de cabine is de schakelpook vervangen door knoppen. Je hoeft slechts de gewenste knop in te drukken om vooruit of achteruit te rijden, of om in te parkeren. Tegenwoordig is deze populaire cross-over direct uit voorraad leverbaar.

Hier vind je een nieuwe Hyundai Kona EV of bekijk het aanbod Hyundai Kona EV occasions.

3Nissan Leaf (vanaf 34.140 euro)

Het is alweer 10 jaar geleden dat de Nissan Leaf als eerste elektrische gezinsauto verscheen. Het model legde de basis voor moderne elektrische auto’s, met een gangbaar uiterlijk, voldoende ruimte, een goed bereik en een betaalbare prijs. Sindsdien is deze succesformule voor de Leaf ongewijzigd maar in absolute cijfers wel verbeterd. De elektromotor heeft tegenwoordig twee keer zoveel vermogen (omgerekend minimaal 150 pk), de batterijcapaciteit is met gemiddeld 160 procent toegenomen en de actieradius met 120 procent.

Je kiest tegenwoordig uit een 40,0 en 62,0 kWH-accupack. De ‘gewone’ Leaf met het kleine pakket is met een range tot 270 km bij uitstek geschikt voor de stad. De Leaf+ (met 62 kWh accu, tot 385 km bereik; vanaf 41.090 euro) is praktischer wanneer je regelmatig langere ritten rijdt. Door de jaren heen heeft Nissan tevens kritiede oplaadfaciliteiten uitgebreid, onder meer voor snelladen. Op de batterijen krijg je 8 jaar of 160.000 km garantie. 10 jaar ervaring wijst uit dat geen enkel gevaarlijk veiligheidsincident gemeld is over de accu’s van de Leaf. De hedendaagse Nissan Leaf kent diverse interessante innovaties. Zo kun je bijvoorbeeld met alleen het e-Pedal acceleren én afremmen. ProPilot assisteert je in autonoom rijden.

Hier vind je een nieuwe Nissan Leaf of bekijk het aanbod Nissan Leaf occasions.

4Honda e (vanaf 34.500 euro)

Honda doet het anders met de compacte Honda e. De slechts 3,89 meter lange auto heeft een schattig maar opvallend retro-ontwerp. Specificaties als een draaicirkel van slechts 9,2 meter maken ‘em natuurlijk geschikt voor de stad, maar onderschat de prestaties daarbuiten niet. Want met de Honda e kun je lekker sportief rijden, dankzij achterwielaandrijving, een 50:50-gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt. In de Advance-uitvoering ligt een elektromotor van (omgerekend) 154 pk vermogen en 315 Nm koppel, waarmee je ook tussen het snelle verkeer goed uit de voeten kunt. De accu heeft een capaciteit van 35,5 kWh. Deze kun je aan een 50 kW-snellader binnen een half uur tot 80 procent bijladen. Handig is dat aan beide zijden van de Honda e een laadaansluiting zit.

De personencabine wordt gekenmerkt door een moderne, minimalistische aankleding. Dankzij het standaard panoramadak hebben jij en de maximaal drie passagiers een ruimtelijk gevoel. Het Honda Sensing veiligheids- en assistentiesysteem houdt jullie ook veilig, met onder andere diverse noodremfuncties, een waarschuwing bij het verlaten van de rijbaan, adaptieve cruise control en anti-whiplash hoofdsteunen vooraan. Ook standaard zijn navigatie, audio met stuurwielbediening, DAB-radio-ontvangst, Bluetooth handsfree bellen en smartphone-uitwisseling.

Hier vind je een nieuwe Honda e of bekijk het aanbod Honda e occasions.

5Mini Electric (vanaf 33.768 euro)

Nieuw op de markt is de Mini Electric. Uiterlijk kun je ‘em vergelijken met de driedeurs-Mini. Afgezien van enkele EV-specifieke items (zoals de laadklep) ziet de Electric er net zo uit als de hatchback. Hij is evenzo te personaliseren, met losse opties, interieurlijnen en accessoirepakketten. Bovenal: de elektrische Mini rijdt net zo leuk als de Mini hatchback. Vanuit stilstand kun je in 7,3 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. De elektromotor van 135 kW (184 pk) zorgt voor een topsnelheid van 150 km/u.

De Mini Electric is vooralsnog te bestellen met 28,9 kWh batterijpack, goed voor 234 km rijden op een lading stroom. Mini heeft berekend dat je voor 100 km circa 4,30 euro aan elektriciteit kwijt bent; ten opzichte van de brandstof aangedreven Mini bespaar je (bij een jaarkilometrage van 15.000 km) ongeveer 750 euro aan verbruikskosten. De vanafprijs van de Basic-uitvoering is voor zakelijk rijders te vertalen naar een bijtelling van 138 euro per maand. Mini verstrekt 8 jaar garantie op het batterijpakket. Doordat het Britse merk in 2009-2011 eerst een proefmodel (de Mini e) in de praktijk heeft laten testen door alledaagse automobilisten, heeft Mini de kinderziektes reeds weten uit te bannen.

Hier vind je een nieuwe Mini Electric of bekijk het aanbod Mini Electric occasions.

6Skoda CITIGOe iV (vanaf circa 17.000 euro)

De Skoda CITIGOe iV is tijdelijk uitverkocht – maar gelukkig kun je ‘em nog wel uit voorraad bestellen. De ‘iV’ in de modelnaam verwijst naar de Skoda-familie van elektrische modellen. De geëlektrificeerde uitvoering van de Citigo is technisch verwant aan de bekende Volkswagen e-Up!. De prijzen van Skoda’s voorraadauto’s beginnen echter al bij ongeveer 17.000 euro. Daarvoor krijg je toch mooi de bumpers en grille in carrosseriekleur, buitenspiegels en portiergrepen in het zwart, het Swing-audiosysteem met digitale (DAB-)radio-ontvangst, Bluetooth en Apple CarPlay, Lane Assist en Climatronic. Natuurlijk ontbreken de Skoda ‘Simply Clever’-handigheidjes niet, waaronder een apart opbergvak voor de laadkabel in de bagageruimte.

De inhoud van de batterij bedraagt 36,8 kWh, waarmee het bereik op 260 km ligt. Met een 40 kW-gelijkstroomlader laad je de CITIGOe in een uur bij tot 80 procent. Skoda biedt ook alternatieve laadoplossingen – en anders valt de auto ook aan huis-tuin-en-keukenstopcontacten op te laden. Fijn is dat de elektromotor ook kan functioneren als een dynamo. Zo kan de accu tijdens het remmen of decelereren automatisch worden bijgeladen. Je krijgt 8 jaar of tot 160.000 km garantie op het accupakket. Daarnaast voert Skoda op de CITIGOe standaard tot 6 jaar (of 90.000 km) de onderhoudsinspectie uit, inclusief het verversen van de remvloeistof en vervangen van het pollenfilter.

Hier vind je een nieuwe Skoda Citigo e-iV of bekijk het aanbod Skoda Citigo e-iV occasions.

7Seat Mii Electric (vanaf 22.430 euro)

De Up! en Cigito hebben nóg een technisch verwant broertje, de Seat Mii. Ook die kun je uit voorraad krijgen, met dezelfde elektrische aandrijflijn. Naast het lithium-ion accupack met de capaciteit van 36,8 kWh en een bereik van 260 km gaat het dan om een elektromotor van 61 kW, het equivalent van 83 pk. Verder verstrekt Seat bovenop de basisgarantie van de auto (4 jaar) 8 jaar garantie op het batterijpakket; plus standaard tot 6 jaar of 90.000 km – afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt – onderhoud.

Onderhuids kunnen de Citigoe iV en Mii Electric dan gelijk zijn, Seat staat bekend om z’n sportieve(re) uiterlijk en interieur. Dat merk je bijvoorbeeld aan de standaard sportstoelen voorin en – in het uitrustingsniveau Electric Plus – de donker getinte ramen achter en de zwarte hemelbekleding. De standaarduitrusting voor het instapniveau Electric omvat het You&Mii Color Connection+-audiosysteem inclusief Bluetooth, DAB+, You&Mii Smartphone Integration, automatische airco, verkeersbordherkenning, Lane Assist, een snellaad-aansluiting en meer. De Seat Mii Electric heeft een lengte van 3,56 meter. De draaicirkel bedraagt slechts 9,8 meter.

Hier vind je een nieuwe Seat Mii Electric.

Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod nieuwe elektrische auto’s of jonge elektrische occasions.


Bovengenoemde prijzen betreffen de fiscale waarde, het bedrag waarop de Belastingdienst de bijtelling voor zakelijke rijders baseert. Die bestaat uit de catalogus-nieuwprijs van de auto – inclusief accessoires aangebracht vóór het toekennen van het kenteken – plus btw en BPM, maar exclusief kosten rijklaar maken.

De genoemde actieradius is het door de fabrikant in de WLTP-test officieel gemeten bereik. In de praktijk zal de range – afhankelijk van toegevoegde opties, , rijstijl, weersomstandigheden en dergelijke – altijd minder zijn.