Mijn Autokopen.nl

Kies een voorradige, compacte SUV als leaseauto

Een betaalbare cross-over is een prima auto van de zaak

Twee dingen weet je al over je nieuwe zakelijke leaseauto: het wordt een compacte SUV en je wilt er zo snel als mogelijk in kunnen rijden. Wel vraag jij je af welke modellen hieraan voldoen. Hier vind je het antwoord in de vorm van zeven compacte lease-SUV’s die direct beschikbaar zijn.

De hier beschreven cross-overs vallen bijna alle in het zogenaamde B-segment van compacte SUV’s, die circa 4,10 tot 4,25 meter lang zijn. De dagen dat de uitrusting in dit betaalbare autosegment te wensen over liet zijn allang voorbij. Steeds vaker richten autobouwers zich met compacte auto’s op zakelijke rijders, met de aankleding, uitstraling en voorzieningen die automobilsten als jij verlangen. Toch blijft de prijs dik onder die van middenklasse zakenauto’s. De direct beschikbare SUV’s die we voor je hebben geselecteerd, hebben alle een (fiscale) aanschafprijs onder de 30.000 euro, de helft zelfs onder de 25.000 euro. De netto bijtelling die jij verschuldigd bent bij het gangbare 22 procentstarief ligt zo ongeveer tussen de 150 en 200 euro per maand. Een prima keus dus als zakenauto. Welke compacte SUV ga jij leasen?

1Ford Puma (vanaf 26.455 euro)

De relatieve nieuwkomer Ford Puma (2019) is een van de modellen die je niet over het hoofd moet zien. In plaats van een rechttoe rechtaan SUV oogt de Puma als een aantrekkelijke cross-over met coupé-achtige daklijn. Dit uiterlijk geeft eigenlijk weer dat ‘ie geschikt is voor outdoor én stedelijke jungle. Het interieur is dan ook een combinatie van ‘praktisch en premium’. Aan de ene kant zijn er bijvoorbeeld handige opbergruimten, zoals die waarin je de smartphone kunt wegleggen en tegelijkertijd opladen. Aan de andere kant zoekt Ford het executive segment op door de cross-over uit te voeren met kwaliteitsmaterialen en een uitgebreide uitrusting. Zo krijg je standaard bijvoorbeeld cruise control met instelbare maximumsnelheid, lichtmetalen wielen, een geluidswerende voorruit en elektrisch verwarmbare buitenspiegels met geïntegreerde richtingaanwijzer en uitstapverlichting. Desondanks hoef je hem voor de prijs (lees: netto bijtelling) niet te laten staan.

De Puma is ontworpen met sportievere rijeigenschappen dan de hieronder beschreven Ecosport. Daarnaast is deze Ford met een lengte van 4,186 meter iets groter. De nieuwkomer is gebaseerd op een andere populaire leaseauto, de Ford Fiesta. Het grootste verschil daarmee zit ‘em in de extra ruimte die de SUV biedt. De variabel in te delen kofferbakruimte van de Puma is minstens 406 of 456 liter groot (afhankelijk van de uitvoering) en maximaal 1.216 liter – wat niet mis is voor dit segment. Alle Puma-modellen hebben de bekroonde 1.0 Ecoboost-motor aan boord, meestal met 125 pk. De voordeligste exemplaren zijn bovendien voorzien van milde hybridetechniek, waarbij een starter-generator de driecilinder-benzinemotor ondersteunt met 50 Nm extra trekkracht. Daardoor verbeteren de prestaties en hoef jij minder vaak te tanken.

Hier vind je het aanbod nieuwe Ford Puma.

2Honda HR-V (vanaf 27.690 euro)

Zoals Ford de naam Puma eerder gebruikte voor een ander model, zo deed Honda dat voor de HR-V. Tegenwoordig krijg je onder deze naam een compacte SUV met sportieve rijeigenschappen mee. Sinds modeljaar 2019 voorziet Honda de cross-over van betere zittende stoelen met hoogwaardige stoffen, meer chroom aan de buitenzijde en Active Noise Cancellation, een foefje dat door middel van ‘tegengeluid’ de cabine stiller maakt. Als zakelijk rijder zul je ook de Magic Seats kunnen waarderen. Met deze flexibel instelbare stoelconfiguratie kun je in een handomdraai een vlakke laadvloer tevoorschijn toveren. Daarmee groeit de bagageruimte van minimaal 448 liter tot maximaal 1.533 liter. Overigens is de HR-V ook langer dan de meeste hier beschreven concurrenten, met een lengte rond de 4,34 meter.

Zoek je naar de direct leverbare modellen, dan zijn dat benzineversies in voornamelijk de hogere uitrustingsniveaus Elegance en Executive. Die beschikken standaard over onder meer bekleding in leer/stof, een lederen stuurwiel, automatische koplampen, Honda Connect met Garmin-navigatie en touchscreen, een elektrisch te bedienen panoramisch kantel-/schuifdak, achteruitrijcamera en Lane Departure Warning. Onder de motorkap ligt een 1,5 liter (i-)VTEC-turbobenzinemotor van meestal 130 pk. In plaats van de handmatig te schakelen zesbak kun je de HR-V ook leasen met Continu Variabele Transmissie (CVT, vanaf 32.730 euro), de automaat die traploos werkt en het brandstofverbruik beperkt. Gebruik de standaard aanwezige Econ-knop om nog meer te besparen.

Hier vind je het aanbod nieuwe Honda HR-V.

3Volkswagen T-Cross (vanaf 24.955 euro)

Volkswagen heeft meerdere SUV’s voor je, de kleinste en betaalbaarste is de T-Cross. Die is in lengte (4,108 meter) en breedte (1,760 meter) vergelijkbaar met de hatchback Polo. Het merk omschrijft de T-Cross met de trefwoorden stoer, functioneel en veelzijdig. Als je ‘em naast je werk ook gebruiken wilt voor familie, hobby of reizen, dan is deze compacte SUV daar geschikt voor. Bovendien kun je, afhankelijk van de uitvoering, tot 1.000 of 1.200 kg gewicht achter de trekhaak meezeulen. Ook deze leaseauto beschikt trouwens over een behoorlijke bagageruimte: 455 liter, uit te breiden tot 1.281 liter.

De SUV kun je op dit moment slechts met benzinemotoren bestellen. Om direct te kunnen rijden bestel je de driecilinder 1.0 TSI-turbomotor van 95 of 115 pk. Er zitten zelfs een aantal exemplaren tussen met DSG-transmissie, de automaat waarmee je dankzij de dubbele koppeling soepel en zuinig rijdt. Interessant voor een zakelijk leaserijder als jij zijn verder de Business-uitvoeringen. Daarin beschik je over features als het sportieve R-Line Exterieurpakket, lichtmetalen velgen, getinte achterruiten, automatische Climatronic, uitgebreide navigatie en infotainment met spraakbediening en draadloos opladen. Toch blijven deze modellen voordelig (vanaf 25.855 euro), ofwel: jouw netto bijtelling valt nauwelijks hoger uit dan die van reguliere uitrustingsniveaus.

Hier vind je het aanbod nieuwe Volkswagen T-Cross.

4Jeep Renegade (vanaf 24.805 euro)

Stel, je wilt niet alleen de offroad-looks van een SUV, maar ook de offroad-capaciteiten. Dan kom je al gauw uit bij de Jeep Renegade. De compacte maar stoere SUV kan door het water waden en is goed te manoevreren op welk onverhard terrein dan ook. Toen deze Jeep in 2014 debuteerde, kon je ‘em met bestellen met voor- of vierwielaandrijving. Die laatste optie is dit jaar vervangen door de plug-in hybride Renegade 4xe (vanaf 41.995 euro), waarbij de aanvullende elektromotor op de achteras ervoor zorgt dat alle vier de wielen over aandrijfkrachten beschikken. Deze versie heeft een systeemvermogen van 190 of 240 pk, maar de uitstoot en het verbruik kun je bescheiden houden. Zeker als je puur elektrisch rijdt; dat is (volgens de WLTP-test) circa 50 km ver mogelijk. In de basis is elke Renegade uitgevoerd met een drie- of viercilinder benzinemotor. Laatstgenoemde 1,3 liter krachtbron is naar wens te combineren met DDCT-transmissie met dubbele koppeling. Het zijn hoofdzakelijk deze tweewielaangedreven exemplaren die direct te leveren zijn.

Voor het compacte SUV-segment is de lengte van de Renegade (4,236 meter) prima. Mede dankzij de hoge, ietwat hoekige achterzijde biedt het model goede hoofdruimte aan je passagiers achterin. De standvastig en apart ogende auto is, sinds de uitgebreide vernieuwing in 2018, voorzien van nieuwe veiligheids- en rijhulpsystemen waaronder een rijbaanassistent en dodehoeksensor. Moet jouw leaseauto als trekauto dienstdoen, ook dan is deze Jeep een uitkomst. Afhankelijk van de aandrijflijn trek je tot 1.450 kg aan geremd gewicht mee.

Hier vind je het aanbod nieuwe Jeep Renegade.

5Hyundai Kona (vanaf 21.747 euro)

Aan de Hyundai Kona heb je een kleurrijke auto, dankzij de bi-tone body en de kleurthema’s voor in- en exterieur. De huidige Hyundai-modelreeks is uitstekend geschikt als leaseauto. Zo is de uitrusting van de geëlektrificeerde Kona’s genereus, met diverse rijhulpsystemen (adaptieve cruise control, heuvelassistent, rijbaanassistent), multimedia (10,25 inch touchscreen, automatische synchronisatie telefoon en navigatie) en – niet te vergeten – begerenswaardige snufjes als schakelpaddels. Ook kun je met de Hyundai Bluelink-app makkelijk je ritten voor de zaak registreren. Om snel in de compacte SUV weg te kunnen rijden, bestel je de hybride of elektrische uitvoering van de Kona.

In de Kona Hybrid (vanaf 27.437 euro) wordt de 1,6 liter GDI-benzinemotor ondersteund door een 32 kW (zeg 43 pk) elektromotor en kleine batterij van 1,56 kWh. Het systeemvermogen ligt op 141 pk en het gecombineerde koppel op een krachtige 265 Nm. Je kunt dus lekker accelereren! Op het optionele digitale informatiecluster volg je relevante feitjes over de aandrijflijn. De hybride heeft geen stekker en stelt je dus vrij van opladen, alles werkt volautomatisch. De Kona Electric (vanaf 35.915 euro) is in twee batterijvarianten beschikbaar, de ene voor als je genoeg hebt aan 305 km rijbereik, de andere wanneer je tot 484 km op een lading stroom wilt kunnen komen. Het stroomverbruik ligt trouwens toch al laag dankzij diverse energiebesparende en -terugwinnende snufjes. Ondertussen kun je (met de 64 kWh-accu) binnen 7,6 seconden vanuit stilstand op de 100 km/u zitten. Aangezien de batterijen grotendeels in de bodem van de auto zijn weggewerkt heb je 332 tot 1.114 liter bagageruimte ter beschikking. En het beste van de elektrische Kona is de prijs: de meeste uitvoeringen hebben een fiscale waarde onder de 45.000 euro, waardoor je als zakelijk rijder slechts 8 procent bijtelling betaalt. Dat scheelt!

Hier vind je het aanbod nieuwe Hyundai Kona.

6Kia XCeed (vanaf 27.150 euro)

Het is mogelijk om met hetzelfde budget een iets grotere cross-over te bestellen, namelijk de Kia XCeed. Inderdaad, de dit jaar geïntroduceerde SUV-achtige uitvoering van de nieuwe generatie Ceed behoort tot het C-segment, ook wel bekend als de ‘Volkswagen-klasse’. De XCeed is zelfs iets langer (4,395 m) en breder dan de Ceed hatchback en de kofferbak wat groter (426 liter, met de achterbank neergeklapt 1.378 liter). De cross-over staat hoger op de wielen en heeft een comfortabele vering en demping.

Voor jou niet onbelangrijk zijn de Business Approved-uitvoeringen (vanaf 29.150 euro). Tegen een gunstige netto bijtelling (vanaf 200 euro) zijn deze voorzien van de ‘must haves’ voor leaseauto’s. Voorbeelden zijn 2-zone climate control; full-map navigatie met 10,25 inch groot scherm, smartphone-app en Kia Live Services; cruise control; rijbaanassistent; DAB+ digitale radio-ontvangst; lederen/stoffen bekleding; en verstelbare lendensteunen op de stoelen vooraan. Je hebt de keuze uit een 120 pk sterke 1,0 liter turbobenzinemotor of een 140 pk 1.4 T-GDi. De plug-in hybride XCeed is nog niet uit voorraad leverbaar. Op deze SUV krijg je 7 jaar garantie, de eerste 3 jaar zelfs onbeperkt – dus ongeacht hoeveel kilometers je ermee gaat rijden.

Hier vind je het aanbod nieuwe Kia Xceed.

7Ford Ecosport (vanaf 22.230 euro)

In 2014 introduceerde Ford de Europese versie van de Ecosport. Sindsdien is de betaalbare, compacte SUV steeds meer afgestemd op onze wensen. Zo verdween het reservewiel van de achterklep, werd het onderstel 10 mm verlaagd en zorgden de opnieuw afgestelde veren, dempers en stuurinrichting voor meer rijdynamiek. De laatste grote wijziging dateert van 2017. Toen nam Ford het interieur onder handen, met kwalitatief betere materialen, een bijna nieuw dashboard met grotere beeldschermen en het nieuwste Sync3-infotainmentsysteem met smartphone-uitwisseling. Verder kwam het X-Pack op de optielijst, met onder andere navigatie en uitgebreide Bang & Olufsen-audio. Niets houd je nu dus nog tegen om de Ecosport te kiezen als je volgende leaseauto. Bovendien is de Ecosport direct verkrijgbaar.

Tegenwoordig kun je de SUV alleen nog met benzinekrachtbron afnemen. Maar dan krijg je wel de bekroonde (zes keer compacte Engine of the Year!) driecilinder 1.0 Ecoboost-motor, naar wens met 100 of 125 pk. De Ecosport is iets kleiner dan de Puma maar heeft een hogere body (1,713 meter inclusief dakrails) en staat iets hoger boven het asfalt. Voor een compacte SUV biedt de Ecosport prima interieurruimte, achterin kunnen de inzittenden hun benen goed kwijt en stoten ze hun hoofd niet.

Hier vind je het aanbod nieuwe Ford EcoSport.


Bovengenoemde prijzen betreffen de fiscale waarde, het bedrag waarop de Belastingdienst de bijtelling voor zakelijke rijders baseert. Die bestaat uit de catalogus-nieuwprijs van de auto – inclusief accessoires aangebracht vóór het toekennen van het kenteken – plus btw en BPM, maar exclusief kosten rijklaar maken.

Zoek zelf een nieuwe auto

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte nieuwe auto's