Mijn Autokopen.nl

Elektrische auto met grote range: zes interessante modellen

Ook aanbod tweedehands wordt groter in 2020

Ben je op zoek naar een elektrische auto met een grote range? Het aanbod van auto’s met een bereik van meer dan 300 kilometer wordt steeds groter. Je kunt een nieuwe auto uit voorraad rijden, of kiezen voor een jong gebruikt of demomodel. Wij hebben zes interessante elektrische auto’s met een grote actieradius voor je op een rij gezet.

Het is in 2020 alweer 10 jaar geleden dat de eerste serieuze elektrische auto’s op de markt kwamen in Nederland. De range van die auto’s was niet erg groot, maar de ontwikkeling gingen in jaren erna snel. Niet alleen modellen van Tesla, maar ook diverse andere merken hebben elektrische auto’s met een groot rijbereik gepresenteerd. Inmiddels is ook het aanbod van jong gebruikte occasions behoorlijk interessant, zowel voor zakelijke rijders die nog van 4 procent bijtelling willen genieten als voor particuliere kopers. Die laatste moeten even goed opletten bij het zoeken naar een elektrische occasion, want veel auto’s worden geadverteerd met een prijs exclusief btw. Dit staat in de titel of bij de opmerkingen vermeld. Alle in dit artikel genoemde prijzen zijn inclusief btw.

1Hyundai Kona Electric

Halverwege 2018 bracht Hyundai de eerste relatief betaalbare elektrische auto met een groot bereik op de markt: de Kona Electric. Deze SUV komt in theorie 482 kilometer ver op een acculading, dankzij het 64 kW grote accupakket. De 150 kW (204 pk) sterke elektromotor staat garant voor aansprekende prestaties. De Kona is geschikt voor snelladen, tot 77 kW. In een half uur kun je voor honderden kilometers extra rijbereik ‘tanken’. Het aanbod van demo-modellen en jong gebruikte Hyundai’s Kona groeit snel, nu de leveringsproblemen met het model voorbij zijn. De occasionprijzen voor deze gewilde elektrische auto zijn nog vrij hoog, maar vanaf zo’n 30.000 euro koop je wel een compleet uitgeruste elektrische auto met voldoende ruimte en een enorme range. Nieuw koop je de Kona Electric vanaf 36.795 euro.

Zoek naar een nieuwe Hyundai Kona Electric

Zoek naar een Hyundai Kona Electric occasion

2Kia e-Niro

Begin 2019 kwam het broertje van de Hyundai Kona, de Kia e-Niro, naar Nederland. Hij heeft dezelfde elektromotor en accu, gecombineerd met een iets ruimere SUV-koets. Kia geeft een rijbereik op van 455 kilometer. Omdat de e-Niro iets later op de markt kwam dan de Kona, is het tweedehands aanbod iets kleiner en jonger, waardoor de prijzen nog wat hoger liggen. Nieuw koop je de Niro voor minimaal 44.300 euro. De Niro is er overigens ook als hybride, die is een stuk betaalbaarder.

Zoek naar een nieuwe Kia e-Niro

Zoek naar een Kia e-Niro occasion

3Audi e-tron

De eerste ‘Tesla-killer’ uit Duitsland, de Audi e-tron. Als je op zoek bent naar een voordelige elektrische auto, loop dan maar even door. De e-tron is luxe, duur, groot en zet indrukwekkende prestaties neer. Bovendien kwamen de eerste auto’s pas in het laatste kwartaal van 2019 naar Nederland, waardoor je alleen demo-auto’s met lage kilometerstanden aantreft in het occasionaanbod. Maar toch, het kan zomaar duizenden euro’s schelen in vergelijking met een nieuwe. En voor zakelijke rijders geldt voor een auto uit 2019 4 procent bijtelling over de eerste 50.000 euro, in plaats van 8 procent (over de eerste 45.000 euro) dit jaar. Over de rest van het bedrag betaal je overigens ‘gewoon’ 22 procent bijtelling. De e-tron is er als 55 Quattro met 417 kilometer bereik en als 50 Quattro met een range van iets meer dan 300 kilometer. Die laatste heeft ook een iets minder krachtige, 230 kW (312 pk) sterke elektromotor. De 55 Quattro levert maar liefst 300 kW (407 pk). Vanaf 71.900 euro koop je een nieuwe e-tron.

Zoek naar een nieuwe Audi e-tron

Zoek naar een Audi e-tron occasion

4Jaguar I-Pace

Een interessant alternatief voor de Audi e-tron is de Jaguar I-Pace, die een jaar eerder al in de verkoop ging. Jaguar biedt een versie aan, met 90 kWh accupakket en een rijbereik van 480 kilometer. Er is een redelijk aanbod van demo-auto’s en jong gebruikte modellen, maar je kunt natuurlijk ook voor een nieuwe auto gaan. Veel voorraadauto’s zijn in 2019 geregistreerd, waardoor je profiteert van de oude bijtellingsregels. Met de I-Pace kun je snelladen tot 100 kW. Een nieuwe I-Pace koop je vanaf 73.900 euro, een jong gebruikte voor duizenden euro’s minder.

Zoek naar een nieuwe Jaguar I-Pace

Zoek naar een Jaguar I-Pace occasion

5Tesla Model S

In 2013 maakte Tesla een einde aan het tot dan toe grootste bezwaar bij een elektrische auto: het beperkte rijbereik. Met de Model S, die in vele verschillende accu- en motorconfiguraties leverbaar is geweest in de loop der jaren, is het bereik zelfs met de minst krachtige 60 kWh-batterij minimaal 300 kilometer in de praktijk. De meeste auto’s werden echter afgeleverd met de grotere 70, 75, 85, 90 of 100 kWh-accu’s, waarmee het theoretische bereik zelfs tot meer dan 600 kilometer opgerekt kan worden. Het aanbod van occasions groeit en de eerste auto’s met kilometerstanden van meer dan 150.000 worden inmiddels aangeboden. Daardoor gaan de prijzen omlaag, maar de Model S is een gewild model dus je moet alsnog wel stevig in de buidel tasten. Reken op prijzen vanaf zo’n 45.000 euro. Daarvoor krijg je dan wel een enorme sedan met veel luxe, ruimte en sportwagenachtige prestaties.

Zoek naar een Tesla Model S occasion

6Tesla Model X

Nog groter, ruimer, praktischer en imposanter dan de Model S is de Tesla Model X. Die kwam 3 jaar na de sedan op de markt en wordt door Tesla een SUV genoemd, maar is eigenlijk meer een MPV. Met alle praktische eigenschappen die daarbij horen en natuurlijk de bijzondere achterdeuren, die naar boven toe scharnieren. Ook de Model X is in vele accuversies leverbaar (geweest), allemaal met een grote actieradius en een krachtige elektromotor. Het aanbod gebruikte auto’s begint bij zo’n 80.000 euro.

Zoek naar een Tesla Model X occasion

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions