Mijn Autokopen.nl

Hybride gezinsauto kopen? Deze modellen zijn praktisch én zuinig

Ruime occasions voor bijna elke budget

De voordelen van een hybride auto én die van een ruime gezinsauto combineren, wie wil dat niet? Zuinig rijden met of zonder stekker en tegelijkertijd genieten van een ruime kofferbak, een neerklapbare achterbank en vijf of meer zitplaatsen. Wij hebben vijf interessante occasions van hybride gezinsauto’s voor je op een rij gezet. Voor bijna elk budget, beginnend bij zo’n 10.000 euro, is er wel een geschikte auto.

Een hybride auto waarmee je zuinig en schoon kunt rijden is alleen maar leuk als je zelf ook iets aan hebt. Het is natuurlijk mooi dat er veel hybride-modellen zijn, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor een (jong) gezin. En omdat de batterijen van het hybridesysteem soms ook nog een deel van de kofferbak opeisen, blijft er helemaal weinig over. Wij hebben vijf hybrides in verschillende prijsklassen geselecteerd, waar je wél wat aan hebt met een gezin.

Let op als je zelf gaat zoeken in de voorraad, bij jonge plug-in hybrides communiceren autobedrijven vaak prijzen exclusief btw, omdat ze zich met deze auto’s op zakelijke rijders richten. Als dit zo is, dan staat dat in de titel van de advertentie of bij de opmerkingen. De genoemde bedragen in dit artikel zijn allemaal inclusief btw.

1Toyota Auris Hybrid Touring Sports

Dat Toyota als hybridepionier in dit lijstje staat is niet meer dan logisch. Het merk heeft diverse hybrides die geschikt zijn voor de classificatie hybride gezinsauto, maar de Auris Touring Sports is de meest praktische en het occasionaanbod is groot. Bovendien is dit model betaalbaar, met een occasionprijzen die beginnen bij zo’n 10.000 euro. De hybride stationwagon werd geïntroduceerd in 2013, kreeg 2 jaar later een update en is vorig jaar vervangen door de Corolla Hybrid. De Auris heeft geen stekker maar beschikt over een zelfopladend hybridesysteem waarmee je alleen over kleine afstanden en bij lage snelheden volledig elektrisch kunt rijden. Toyota geeft voor dit model een brandstofverbruik op van 3,6 l/100 km (1 op 27,8). Omdat bij de ontwikkeling van de Auris al rekening is gehouden met de plaatsing van de hybride elementen, is de kofferbak van de Auris Hybrid net zo ruim als die van de andere uitvoeringen. Maar liefst 530 liter slikt de stationwagon en met de bank omlaag zelfs 1.658 liter. Dat zijn waardes waar de meeste andere auto’s in dit lijstje niet aan komen. De Auris heeft een 1.8 benzinemotor, die samen met een kleine elektromotor goed is voor een systeemvermogen van 136 pk. Met een maximaal aanhangergewicht van 345 kilo is de Auris niet geschikt om een caravan te trekken, maar je kunt in ieder geval een fietsendrager monteren.

Zoek naar een gebruikte Toyota Auris Hybrid Touring Sports

2Volkswagen Passat GTE Variant

Net als de Toyota Auris was de Volkswagen Passat GTE een aantal jaren behoorlijk populair bij zakelijke rijders, door de lage bijtelling. Daardoor is het occasionaanbod groot en heb je dus veel om uit te kiezen. De Passat Variant GTE is een plug-in hybride en kan over een afstand van zo’n 30 kilometer volledig elektrisch rijden. De krachtige aandrijflijn met 1.4 TSI-benzinemotor als basis heeft een vermogen van 218 pk. De kofferbak is wel iets minder groot dan die van de reguliere motorversies, maar met 483 liter nog steeds behoorlijk ruim. Met de achterbank omlaag is er zelfs 1.613 liter beschikbaar. En mocht je nog meer mee willen nemen: de Passat GTE is geschikt om een aanhangwagen tot 1.600 kilogram mee te trekken. Ook fijn: voor deze stekkerhybride wordt, net als de andere stekkermodellen in deze lijst, tot 2025 de helft aan motorrijtuigenbelasting gerekend. De Passat GTE Variant werd in 2015 geïntroduceerd. Vroege exemplaren, vaak mooie uitvoeringen van ex-leaseauto’s, koop je als occasion vanaf zo’n 18.500 euro.

Zoek naar een gebruikte Volkswagen Passat GTE Variant

3BMW 225xe Active Tourer

Eén van de weinige MPV’s met hybride aandrijving is de BMW 2 Serie Active Tourer. De 224 pk sterke uitvoering kan net als de meeste andere stekkerhybrides enkele tientallen kilometers volledig elektrisch rijden. Het praktische model heeft een 400 liter grote kofferbak, die eenvoudig uitgebreid kan worden naar 1.350 liter. Door de plaatsing van de elektromotor bij de achteras heeft het model vierwielaandrijving. Een aanhangwagen trekken is met de hybride BMW helaas niet mogelijk. De 225xe werd in 2015 geïntroduceerd is bij het betere autobedrijf te koop vanaf zo’n 20.000 euro.

Zoek naar een gebruikte BMW 225xe Active Tourer

4Mercedes-Benz GLC 350e

Ook een SUV kan dienen als praktisch gezinsauto. Zo heeft de Mercedes-Benz GLC een 395 liter grote kofferbak en veel ruimte op alle zitplaatsen. De achterbank kan omlaag voor maximaal 1.445 liter laadruimte. De stekkerhybride heeft een elektrische actieradius van in de praktijk zo’n 25 kilometer. Snel is deze SUV zeker, met zowel de 2.0 benzinemotor als de elektromotor in werking staat er een vermogen van maar liefst 320 pk ter beschikking. Mercedes-Benz heeft ook aan de caravanbezitters gedacht, want er mag maar liefst voor 2.000 kilo aan de trekhaak. Alle 350e-occasions zijn luxe uitgerust. Voor een van de eerste exemplaren uit 2016 betaal je zo’n 45.000 euro.

Zoek naar een gebruikte Mercedes-Benz GLC 350e

5Volvo XC90 T8 Plug-in Hybrid

De grootste en ruimste auto uit dit rijtje is de Volvo XC90. Het is met deze auto zelfs mogelijk om zeven personen te vervoeren, iets dat met heel weinig hybridemodellen kan. De enorme kofferbak van 640 liter, slechts marginaal kleiner dan die van de niet-hybrideversie, kan uitgebreid worden tot 1.816 liter. De krachtige hybridetechniek drijft vier wielen aan en heeft een systeemvermogen van maar liefst 407 pk. Ook indrukwekkend: je kunt er een aanhangwagen van maximaal 2.400 kilogram mee trekken. Op alleen de elektromotor rijdt de XC90 30 tot 40 kilometer ver, afhankelijk van de rijstijl en omstandigheden. De XC90 kwam in 2014 op de markt, je koopt een van de eerste exemplaren als occasion nu voor ruim 40.000 euro.

Zoek naar een gebruikte Volvo XC90 T8 Plug-in Hybrid

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions