Mijn Autokopen.nl

Een kleine MPV is leuker dan je denkt

Vijf occasions van een uitstervend ras

Zo’n 5 jaar geleden kon je bij bijna elke dealer van een groot automerk naar binnenstappen voor een compacte MPV. Nu zijn die praktische modellen met hoge instap, hoge zit, veel ruimte en flexibele interieurindeling vervangen door SUV’s. Die zien er stoerder uit, maar praktischer en ruimer zijn ze niet. De meeste fabrikanten namen afscheid in stijl, de laatste kleine MPV’s zijn bijna allemaal bijzondere auto’s. Wij hebben de meest in het oog springende kleine MPV modellen voor je op een rij gezet.

Alle MPV-occasions die we in dit overzicht bespreken zijn niet meer nieuw verkrijgbaar in Nederland. Ze zijn in stilte uit productie gegaan of vervangen door een SUV-achtige. Gelukkig is er een uitgebreid aanbod van jong-gebruikte, tweedehands auto’s. De MPV’s zijn allemaal rond de 4 meter lang en dus compact genoeg voor in de stad, maar ruim genoeg voor een (jong) gezin. Door de hoge zit heb je goed overzicht op de weg en dankzij het hoge dak veel hoofdruimte. De meestal grote voorruit zorgt bovendien voor een ruimtelijk gevoel. De prijsklasse die de onderstaande modellen bestrijken begint bij zo’n 5.000 euro en loopt tot 20.000 euro voor jonge, rijk uitgeruste exemplaren.

1Citroën C3 Picasso

De Picasso-modellen van Citroën staan voor licht, ruimte en een bijzondere vormgeving. De C3 Picasso is daarop geen uitzondering. De slimme voorruit met dunne stijlen zorgt voor een goed uitzicht en veel licht. In 2009 kwam de kleinste Picasso van Citroën op de markt. Er zijn verschillende motoren leverbaar geweest, met vermogens van 95 tot 120 pk. Een C3 Picasso met automaat kan ook, de 1.6 VTi-motor werd ermee geleverd. Dieselversies zal je niet of nauwelijks aantreffen in het aanbod. Vanaf 2015 kwam de C3 Picasso met 1.2 turbomotor, misschien wel de fijnste motor voor deze compacte MPV. 2 jaar later trok Citroën de stekker uit de productie. De opvolger heet C3 Aircross en is een SUV. De occasionprijzen van de C3 Picasso variëren van 5.000 tot 16.000 euro.

Zoek naar een Citroën C3 Picasso occasion.

2Opel Meriva

Opel bedacht voor de tweede generatie van de Meriva, die vanaf 2010 werd verkocht, een bijzonder deurconcept. De achterportieren openen in tegenovergestelde richting, waardoor je eenvoudiger bij de achterbank kunt. Dat is niet alleen handig met instappen, maar ook met het in de auto tillen en vastmaken van kind. Om het bijzondere concept te benadrukken loopt de tweede zijruit van de MPV in een knik omlaag. De Meriva had meer slimme vondsten, zo kon je bijvoorbeeld een fietsendrager bestellen die in de achterbumper was geïntegreerd. Qua motoren is er genoeg keuze, met vermogens die uiteenlopen van 75 tot 140 pk. Een automaat was verkrijgbaar op zowel de diesel als benzine-uitvoeringen. Met een lengte van 4,28 meter is de Meriva de langste auto uit dit lijstje. Occasions koop je vanaf zo’n 5.500 euro, het aanbod loopt door tot 17.500 euro voor een van de laatste exemplaren uit 2017. In dat jaar werd de Meriva opgevolgd door de Crossland X, een SUV.

Zoek naar een Opel Meriva occasion.

3Fiat 500L

Eén van de merken die het concept ‘kleine MPV’ lang serieus heeft genomen is Fiat. De 500L wordt nog steeds geproduceerd, maar in Nederland kun je de auto niet meer nieuw kopen. Ook bij dit model is een SUV het alternatief, de 500X. Met de 500L, die in 2012 in de verkoop ging, heeft Fiat geprobeerd de vormgeving van de 500 stadsauto te vertalen naar een compacte MPV. De designkenmerken zijn onmiskenbaar: de grille, ronde koplampen, gladde vormen en de opzet van het dashboard zijn overduidelijk geïnspireerd op het populaire retromodel. Van de 500L waren ook een stoere, SUV-achtige Trekking-versie en een verlengde Living-uitvoering met maar liefst zeven zitplaatsen leverbaar. Keuze genoeg dus. Dat geldt ook voor de uitvoeringen en aankledingen, de compacte MPV was net als zijn grote voorbeeld in verregaande mate naar smaak aan te kleden. Ook qua motoren was er veel keuze: benzine, diesel, aardgas, lpg: het kon allemaal en je vindt ze ook allemaal in het occasionaanbod. Onder de benzinemotoren vind je ook de eigenzinnige 0.9 TwinAir tweecilindermotor, die het retrogevoel compleet maakt. De prijzen voor een tweedehands Fiat 500L beginnen bij ongeveer 8.000 euro en lopen door tot zo’n 20.000 euro voor de laatste, vernieuwde versies.

Zoek naar een Fiat 500L occasion.

4Ford B-Max

In navolging van Opel kwam ook Ford met een bijzonder deurconcept voor zijn laatste kleine MPV, de B-Max. De Ford heeft in plaats van gewone achterportieren schuifdeuren, maar dat is nog niet het meest bijzondere gegeven. De auto heeft namelijk geen B-stijl, waardoor er een enorme instapruimte is. De voordelen voor mensen die vaak kinderen achterin moeten tillen noemden we bij de Meriva al, maar het ziet er natuurlijk ook ‘cool’ uit. Ondanks deze bijzondere gimmick en het feit dat de B-Max in de eerste jaren na de introductie redelijk succesvol was in Nederland, verdween de auto na 5 jaar uit de catalogus. Het alternatief is ook bij Ford een SUV, de EcoSport of de iets grotere Puma. De B-Max heeft net als elke andere Ford aansprekende rij-eigenschappen, al leent een hoge MPV-koets zich natuurlijk nooit écht voor een Max Verstappen-achtige rijstijl. De motor die je het vaakst vindt onder de motorkap van een B-Max is de bekroonde 1.0 EcoBoost. Als je een automaat wenst, dan ben je aangewezen op de 1.6 Ti-VCT-motor. Diesels stonden wel in de prijslijst, maar werden nauwelijks verkocht. Zie je het wel zitten, zo’n B-Max? Ze zijn er vanaf zo’n 9.000 euro. Het aanbod tweedehands loopt door tot ongeveer 18.000 euro.

Zoek naar een Ford B-Max occasion.

5Toyota Verso-S

Is frivole vormgeving of een bijzonder deurconcept niet aan jou besteed? Wil je gewoon een betrouwbare, no-nonsens MPV? Dan is de Toyota Verso-S wellicht iets voor jou. Ook Toyota deed nog een laatste poging om van de kleine MPV een succes te maken, van 2011 tot 2017 stond de Verso-S in de showrooms in Nederland. Het is min of meer de opvolger van de Yaris Verso, die tot 2005 werd verkocht. Een opvolger van de Verso-S is er niet, maar later dit jaar komt er wel een SUV op basis van de Yaris. De Verso-S is zoals gezegd een auto waarbij je krijgt wat je ziet. Met een lengte van 3,99 meter is het de meest compacte auto uit dit rijtje, maar dat maakt hem ook wendbaar. Je hoeft niet lang na te denken over welke motorversie je gaat kopen, want je treft alleen occasions van de Verso-S met de 100 pk sterke 1.3 benzinemotor in het aanbod aan. Optioneel leverde Toyota een CVT-automaat. De prijzen lopen uiteen van 6.000 tot 16.000 euro.

Zoek naar een Toyota Verso-S occasion.


De genoemde prijzen zijn indicatief en kunnen op elk moment wijzigen. Aan deze lijst kunnen geen rechten ontleend worden.

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions