50 procent wegenbelasting tot 2024
Nu is het moment om een stekkerhybride occasion te kopen. Het aanbod is groot en je profiteert nog tot eind 2024 van 50 procent korting op de wegenbelasting. Maar welke auto’s zijn er eigenlijk? Wat kosten ze? En zijn ze ook interessant voor jou? Wij hebben zeven aantrekkelijke plug-in hybridemodellen voor je op een rij gezet.
De run van zakelijke rijders op stekkerhybrides heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd heel veel van dit soort auto’s tegelijk op de weg zijn verschenen. Deze auto’s, die tot een paar jaar geleden met 0, 7 of 15 procent bijtelling werden geleased, komen nu allemaal op de tweedehandsmarkt. Ook voor zakelijke rijders die goedkoop willen rijden zijn deze auto’s interessant, want bij auto’s van jonger dan 5 jaar kunnen ze nog een periode profiteren van een lage bijtelling. Daarom worden veel van deze modellen zonder btw geadverteerd, gericht op de zakelijke markt. Als particuliere koper moet je dus goed opletten of de prijs in- of exclusief btw is. Dat staat meestal in de titel of bij de opmerkingen van de advertentie vermeld. De richtprijzen die we noemen in dit artikel zijn inclusief btw.
Een plug-in hybride of stekkerhybride is niet hetzelfde als een gewone hybride, zoals de Toyota Prius. Omdat de elektromotor krachtiger is en de batterij groter, leg je met een stekkerhybride grotere afstanden volledig elektrisch af. Meestal is dat in theorie zo’n 50 kilometer, in de praktijk tussen de 30 en 40 kilometer. Woon-werk-afstanden kun je dus, door zowel thuis als op de zaak op te laden, emissievrij rijden. Het voordeel van een plug-in hybride is ook dat er, als de brandstofmotor en elektromotor samenwerken, veel vermogen en koppel beschikbaar is, waardoor aansprekende prestaties mogelijk zijn. Het verbruik van een plug-in hybride is volledig afhankelijk van welke afstanden je rijdt en hoe vaak je de auto oplaadt. In theorie kun je zelfs 100 procent van de tijd elektrisch rijden en dus geen brandstof verbruiken. Bedenk wel dat het verbruik van een stekkerhybride, als je alleen op de brandstofmotor rijdt, meestal hoger ligt dan bij een vergelijkbare brandstofauto. Dit komt omdat de motor de accu’s moet opladen en meer wagengewicht moet verplaatsen.
Audi A3 e-tron
De Audi A3 e-tron is een van de weinige relatief compacte stekkerhybrides. Het model, dat vanaf 2014 wordt geleverd, heeft een 1.4 TFSI benzinemotor, die samen met de elektromotor goed is voor een systeemvermogen van 204 pk. Over een (theoretische) afstand van 50 kilometer kan de A3 volledig elektrisch rijden. Als je dat maar vaak genoeg doet, dan is een brandstofverbruik van 1,5 l/100 km (1 op 66,6) mogelijk. De accu’s van de A3 e-tron zijn ondergebracht in de bodem van de kofferbak, waardoor deze 100 liter minder ruimte heeft dan bij de reguliere versies van de compacte Audi. De occasionprijzen beginnen bij ongeveer 18.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Audi A3 e-tron
Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid
Volvo was een van de eerste merken die wist te profiteren van de run op stekkerhybrides met een lage bijtelling. Dat de V60 in de basis al een vlot vormgegeven en comfortabele stationwagon is, heeft daar ook aan bijgedragen. Bijzonder aan de V60 D6 Plug-in Hybrid is dat een dieselmotor de basis vormt. Het systeemvermogen van de D6 Plug-in Hybrid is 215 pk en de elektrische actieradius in theorie zo’n 50 kilometer. Met een goede oplaaddiscipline is een brandstofverbruik van gemiddeld 1,9 l/100 km (1 op 52,6) mogelijk. Houd er wel rekening mee dat de batterijen een deel van de laadruimte opsnoepen, van de oorspronkelijke 430 liter is nog 315 liter over. De praktische eigenschappen van deze stationwagon zijn verder onaangetast, je kunt de V60 eenvoudig beladen en met de achterbank omlaag ontstaat er veel ruimte. De occasionprijzen voor vroege exemplaren, de eerste werden in 2011 nieuw geleverd, beginnen bij 12.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Volvo V60 Plug-in Hybrid
Mitsubishi Outlander PHEV
De Mitsubishi Outlander is dé auto die symbool staat voor het succes van de plug-in hybride. De vraag naar het model was enorm, vooral toen de bijtelling nog laag was. Dat is niet zo vreemd, de Outlander is ruim, comfortabel, krachtig, zuinig en verpakt in een stoere SUV-koets. De Mitsubishi heeft twee elektromotoren die eigenlijk altijd de wielen aandrijven, ook als de accu’s leeg zijn. De 2.0 benzinemotor dient dan als generator om de elektromotoren te voeden. Daarmee is de technische opzet van de Outlander min of meer vergelijkbaar met die van de Opel Ampera, die hieronder staat beschreven. Als alles meezit rijd je 60 kilometer op accustroom en haal je een brandstofverbruik van 1 op 67. Ook in de Outlander nemen de accu’s bagageruimte in, maar met 463 liter is er nog behoorlijk wat over. Omdat de Outlander PHEV al sinds 2013 leverbaar is en in grote aantallen werd verkocht, is er veel aanbod van occasions, beginnend bij prijzen van zo’n 14.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Mitsubishi Outlander PHEV
Opel Ampera
De Opel Ampera is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar daarom niet minder interessant. Dit model werd in 2009 gepresenteerd als dé tussenstap naar elektrisch rijden. De Opel, en de technisch identieke Chevrolet Volt, zijn in de basis elektrisch aangedreven, de benzinemotor dient alleen als aggregaat om het bereik te vergoten. Het heeft nog 2 jaar geduurd voordat de eerste auto’s naar ons land kwamen, omdat het destijds innovatieve concept nog wat verder fijngeslepen moest worden. De Ampera heeft een vermogen van 110 kW (150 pk) en een rijbereik van 80 kilometer. In theorie is een brandstofverbruik van 1 op 83,3 mogelijk. De Ampera heeft een gestroomlijnde koets, waarin plaats is voor vier personen. Achterin wordt de derde zitplaats ingenomen door een hoge middentunnel. Occasions van de Opel Ampera vind je vanaf 10.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Opel Ampera
Volkswagen Golf GTE
De Volkswagen Golf GTE is technisch exact gelijk aan de duurdere Audi A3 e-tron, met een belangrijk verschil: met de plug-in hybride Volkswagen mag je een aanhangwagen trekken, tot 1.500 kilogram. Daarmee onderscheidt de Golf zich van veel andere stekkerhybrides, waarmee je vaak niet eens een trekhaak op kunt monteren. Net als de A3 e-tron kwam de Golf GTE in 2014 naar Nederland. Occasions zijn te koop vanaf 15.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Volkswagen Golf GTE
Mercedes-Benz C 350 e
Mercedes-Benz betrad in 2015 de stekkerhybride-arena met de C 350 e, een aantrekkelijk model voor zakelijke rijders en als gebruikte auto ook voor particulieren interessant. De plug-in hybride is er als Limousine en Combi, bij beide versies is de bagageruimte voor een groot deel intact. De C 350 e heeft een 2.0 benzinemotor als basis en een gecombineerd vermogen van maar liefst 279 pk. Over een afstand van 31 kilometer kan de C-Klasse (in theorie) elektrisch rijden, dat is minder dan bij de meeste andere plug-in-modellen. Je koopt gebruikte exemplaren van de Mercedes-Benz C 350 e vanaf ongeveer 20.000 euro.
Zoek naar een tweedehands Mercedes-Benz C 350 e
BMW 330e
Net als Mercedes-Benz gebruikt BMW de subtiele toevoeging ‘e’ voor zijn hybridemodellen. De 3 Serie met stekker kwam een jaar na de C-Klasse op de markt en werd alleen als sedan geleverd. Volgens de fabrieksopgave kun je met de sportieve zakensedan 40 elektrische kilometers afleggen met de 88 pk sterke elektromotor. Met de benzinemotor erbij is het systeemvermogen 252 pk. Als je dat niet te vaak aanspreekt, dan is een (theoretisch) verbruik van 1,9 l/100 km (1 op 52,6) mogelijk. De batterijen nemen een deel van de kofferruimte is beslag, er is 110 liter minder beschikbaar dan in de gewone uitvoeringen van de 3 Serie. Voor gebruikte 330e’s moet je minimaal 25.000 euro meebrengen. In het aanbod zijn veel exemplaren die voor zakelijke rijders interessant zijn, omdat ze nog enkele jaren tegen een gunstige bijtelling volgens de oude regels gereden kunnen worden.
Zoek naar een tweedehands BMW 330e