Voordelig, premium, zuinig, offroad, sportief of duurzaam
Behoor jij tot de groeiende groep zakelijk rijders die een SUV kiest als leaseauto? Dan hebben we goed nieuws voor je: vandaag de dag zijn veel cross-over modellen direct voorradig. Je hebt niet te maken met een levertijd van maanden maar rijdt binnenkort al in je nieuwe aanwinst. We hebben zeven interessante SUV-leaseauto’s voor je uitgekozen die alle direct beschikbaar zijn.
Alle zeven beschikken over de uitstraling, uitrusting en rijeigenschappen die passen bij een zakenauto. Toch staan de zeven voor de verscheidenheid aan SUV cross-overs op de markt. Er zit altijd wel een passend model voor jou bij, ongeacht het soort rijder die je bent. Of je nu het brandstofverbruik binnen de perken wilt houden of graag het pedaal flink indrukt. Of je een premiummerk op prijs stelt of als je juist voor een lage bijtelling gaat. En natuurlijk ook wanneer je in je vrije tijd met de auto van de zaak wilt gaan terreinrijden.
Hoewel alle onderstaande modellen vallen onder de compacte cross-overs, zijn het niet de kleinste of voordeligste zakelijke SUV’s. Het merendeel van de hier behandelde auto’s behoort tot het zogenaamde C-segment, de compacte middenklasse SUV’s met een lengte van circa 4,4 tot 4,6 meter – met uitschieters naar boven en beneden. De fiscale prijzen beginnen, op een enkele uitzondering na, bij zo’n 30.000 euro en lopen op tot boven de 40.000 euro. Met het reguliere bijtellingstarief van 22 procent wil dat zeggen dat je ongeveer tussen de 200 en 400 euro aan netto bijtelling per maand betaalt.
Toyota RAV4 (vanaf 34.020 euro)
Met de Toyota RAV4 ben je op veel vlakken goed uit. De SUV is niet duur (netto bijtelling vanaf 233 euro per maand) maar wel groot (4,60 meter lang). De huidige, vijfde generatie, sinds 2019 op de markt, is technisch volledig nieuw. Het chassis is stijver – wat bijdraagt aan de veiligheid – maar tegelijk lichter van gewicht, zodat de auto zuiniger rijdt. Zowel de motorkap als de daklijn lopen bijna horizontaal, wat de cross-over voorziet van een robuuste offroad uitstraling. Dit wordt in de cabine versterkt door de grote knoppen en het praktische ontwerp. En met een bodemvrijheid van minimaal 190 mm kun jij in de RAV4 het onverharde terrein prima berijden. De ruige RAV4 Outdoor komt inclusief bodembeschermplaten maar ook met extra comfort-opties, voor een meerprijs van slechts 995 euro. De nieuwe RAV4 biedt meer ruimte dan voorheen, voor passagiers en (minimaal 580 liter) bagage. De 2.0 benzine-uitvoering is bovendien in staat om tot 2.000 kg gewicht achter de trekhaak mee te sjouwen, de All-Wheel Drive (AWD) hybride tot 1.650 kg. Prima wanneer je een caravan trekauto zoekt.
Wil je snel in je nieuwe SUV kunnen rijden dan ben je vooral aangewezen op de stekkerloze hybride (vanaf 41.502 euro). Die heeft altijd een automaat (Continu Variabele Transmissie) en is tegenwoordig voorzien van de ‘High Power’-aandrijflijn. Daarbij combineert Toyota een 2,5 liter benzinekrachtbron met elektromotor tot minstens 218 pk systeemvermogen. Naar wens is deze met intelligente AWD beschikbaar. Als zakelijk rijder bent je qua bijtelling het gunstigst uit met de Business Editions. In benzine-uitvoering heb je die al vanaf 34.720, als hybride vanaf 39.502 euro. Tot slot willen we je nog meegeven dat de Consumentenbond Toyota vorig jaar uitriep tot meest betrouwbare automerk. Dat is goed om te weten als je niet op mankementen zit te wachten.
Hier vind je het aanbod nieuwe Toyota RAV4.
Mazda CX-5 (vanaf 35.450 euro)
Wil je als leaseauto een SUV kiezen maar rijden als in een sportieve sedan? Daarvoor is de Mazda CX-5 ontworpen. Het was in 2012 het eerste Mazda-model dat volledig werd ontwikkeld met lichtgewicht Skyactiv-technologie. Met het uitgebalanceerde onderstel moet het voelen alsof jij je één bent met de auto. Het G-Vectoring Control-systeem was het eerste systeem ter wereld waarmee je meer controle over de stuurbewegingen hebt. Niet alleen de carrosserie en het chassis wegen minder dan voorheen, ook de Skyactiv-D en -G (respectievelijk diesel- en benzine-)motoren, wat scheelt in het brandstofverbruik. Dit jaar nog heeft de CX-5 een modelupdate gekregen, voor een nog lagere CO2-uitstoot en een uitgebreidere standaarduitrusting.
Direct verkrijgbaar zijn de Mazda CX-5-modellen met benzinemotor. Je kiest uit een handgeschakelde zesbak en 6-trapsautomaat. Laatstgenoemde is er ook met vierwielaandrijving (vanaf 50.600 euro). De SUV is ook geschikt om een caravan, trailer of aanhanger te trekken, met 1.800 (handbak) of 2.000 kg geremd gewicht. Wens je bovenop de standaarduitrusting extra comfort en stijl, dan heeft de Mazda-dealer momenteel de Style Selected-uitvoering (slechts vanaf 38.450 euro), met onder meer een 360 graden camera, een Head-Up Display, zwart lederen interieur en Bose premium-audiosysteem. De Mazda CX-5 is 4,55 meter lang en goed voor maximaal 1.342 liter bagage.
Hier vind je het aanbod nieuwe Mazda CX-5.
Nissan Qashqai (vanaf 28.850 euro)
Waarom zijn er toch zoveel leaserijders die een Nissan Qashqai rijden? Nou, de betaalbaarheid is een goede reden. Daarnaast zijn er het uiterlijk en de ‘intelligente’ technische snufjes waarover je beschikt. Oorspronkelijk ontwierp Nissan het model voor rijders die zich niet aangesproken voelden tot agressieve en grote SUV’s. Het alternatief was een compacte cross-over die de harten van veel zakelijk rijders heeft gestolen. Ondanks een lengte van slechts 4,394 meter kun je in de Qashqai toch minstens 430 liter bagage kwijt, zo nodig zelfs 1.598 liter. De huidige generatie (sinds 2017) heeft een onderstel dat speciaal afgesteld is naar wens van Europese rijders. Ook heeft Nissan het interieur in alle opzichten verbeterd. De SUV kan nu bovendien semi-autonoom rijden. Tijdens een drukke rit ondersteunt de ProPilot-techniek jou door de auto in de rijbaan te houden, zo nodig de snelheid te verlagen, afstand te nemen van de voorligger of juist de auto weer op snelheid te brengen – zodat jij de ogen op de weg en je handen aan het stuur kunt houden.
De direct leverbare voorraad bestaat uit voorwielaangedreven benzineversies met een vermogen van 140 of 160 pk. Eerstgenoemde kent een geremd trekgewicht van 1.300 kg, laatstgenoemde kan er nog 200 kilo meer bij hebben. Die kun je ook met DCT bestellen, een automaat met dubbele koppeling. Om voordelig uit te zijn zoek je bij voorkeur een Business Edition; die is momenteel alleen nog verkrijgbaar uit modeljaar 2019 (vanaf circa 32.125 euro, netto bijtelling vanaf circa 238 euro per maand). Daarmee heb je de uitrusting van de N-Connecta – denk hierbij aan multimedia – vermeerderd met de ProPilot of Drive Assist (intelligente cruise control en rijbaanassistent), de extra veiligheidssystemen van het Safety Shield Plus, comfortfeatures als een verwarmde voorruit, plus stylingaccessoires – denk daarbij aan het elektrisch bedienbare panoramadak.
Hier vind je het aanbod nieuwe nieuwe Nissan Qashqai.
Jeep Compass (vanaf 31.015 euro)
De Jeep Compass is als het ware een stadsauto en terreinwagen in een. Je kunt deze SUV gebruiken om op de weg te rijden maar ook op onverhard terrein. Ligt de nadruk bij jou op het weggebruik, dan kun je toe met een benzine-uitvoering. Ben je voor je werk ook veel in het bos, op het strand of ander onverhard terrein dan is er de hybride 4xe (spreek uit: ‘four-by-e’; vanaf 45.495 euro). Beide zijn uit voorraad leverbaar dus snel te rijden. De hybride heeft een brandstofmotor vooraan en elektromotoren op de achteras, wat elektronische vierwielaandrijving (‘eAWD’) mogelijk maakt. Naast het ‘reguliere’ offroad-systeem Jeep Active Drive kun je kiezen voor Active Drive Low met ‘low gearing’ voor het zwaardere terreinwerk. Daar is de ruige Compass Trailhawk uitermate geschikt voor – terwijl je dankzij de elektromotoren toch het brandstofverbruik binnen de perken houdt.
Gaat het je niet primair om het offroaden, weet dan dat Jeep bij deze tweede generatie (sinds 2018) de ‘onroad’-rijeigenschappen flink verbeterd heeft. De cross-over staat nu op hetzelfde platform als de Renegade, wat het model stijver (veiliger) en lichter (zuiniger) maakt. Naast tractie-modi als Snow, Sand/Mud en Rock kent de Compass nu ook een Sport-stand. Ook niet onbelangrijk: de uitrusting is als van een zakenauto. In het instapniveau vind je standaard onder andere een multifunctioneel en met leder bekleed stuurwiel, het Uconnect Live-infotainmentsysteem, cruise control, Hill Start Assist en een rijstrookassistent. Aan de buitenzijde mistachterlichten, getint zonwerend glas en buitenspiegels met richtingaanwijzers. In de 4,394 meter lange SUV kun je 438 tot 1.387 liter bagage opbergen en erachter kun je 1.750 kg geremd gewicht trekken; voor de hybride gelden wat lagere waarden.
Hier vind je het aanbod nieuwe Jeep Compass.
BMW X1 en X2 (vanaf 43.396 cq. 43.728 euro)
Met een BMW SUV krijg je niet alleen de uitstraling en de uitrusting, maar ook de sportieve eigenschappen van een premium ‘executive car’. De X1 en X2 zijn technisch verwant, zij delen dezelfde bodemplaat en de wielbasis is gelijk. De X1 is echter enkele centimeters langer (4,447 meter), breder en hoger dan de X2. Verder heb je in eerstgenoemde SUV 35 liter extra kofferbakruimte (meestal 505 liter) in vergelijking met de X2, met de achterbank neergeklapt zelfs nog meer. De reden om te kiezen voor een X2 is dan ook niet de ruimte maar de sportiviteit – in design en rijeigenschappen. De X2 oogt niet alleen aantrekkelijk dankzij de goede proporties, aflopende daklijn en features als sportstuur en uitlaatpijpen van 90 mm doorsnede; de auto rijdt ook dynamischer dan de X1-broeder. En – mocht je een liefhebber zijn – er is een X2 M-performanceversie.
Wil je direct in je nieuwe aanwinst kunnen rijden, bestel dan een benzineversie of plug-in hybride. De drie- en viercilinder benzinemotoren – met 1,5 of 2,0 liter inhoud – zijn voorzien van BMW TwinPower Turbo-technologie. Deze zijn beschikbaar met sDrive, de enkelas-architectuur voor BMW SUV’s, en met xDrive ofwel vierwielaandrijving. De plug-in hybride uitvoering xDrive 25e van de X1 (vanaf 48.536 euro) en X2 (vanaf 50.109 euro) is alleen met All-Wheel Drive te bestellen. Je kunt als zakelijk rijder alle X1- en X2-versies voordelig (tegen nauwelijk extra bijtelling) uitbreiden: met de Executive- en High Executive-uitrustingslijn, evenals met de tijdelijke Executive Editions. Op dit moment bestaan die uit onder meer een lederen sportstuur, navigatie, cruise control, elektrisch te bedienen achterklep en Head-Up Display. Daarnaast biedt BMW altijd wel andere, interessante – tijdelijke en voordelige – edities aan, zoals nu de xDrive 25e eDrive Edition.
Hier vind je het aanbod nieuwe BMW X1 en nieuwe BMW X2.
Ford Kuga (vanaf 32.395 euro)
In de Ford-showrooms staat sinds dit jaar de geheel nieuwe Kuga. Daarmee beschik je als zakelijk rijder over de modernste technische snufjes. In de basisuitvoering heb je standaard onder meer al botspreventie, rijstrookassistent, cruise control, Intelligent Speed Assist, navigatie, draadloos opladen van je mobiel, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, mistlampen met bochtverlichting, een elektronische parkeerrem, plus een startknop en programmeerbare sleutel. De derde generatie Kuga staat op het platform van de Ford Focus, dus een deel van de onderhuidse techniek komt uit dat model. De SUV is maximaal 4,626 meter lang en bijna 9 cm breder dan voorheen. In de kofferbak past 645 tot 1.530 liter bagage. Afhankelijk van de te bestellen uitvoering kun je achter de Kuga een (beladen) aanhanger van 1.200 tot 1.900 kg meenemen.
Nog niet alle uitvoeringen van de nieuwe generatie zijn al op de markt verschenen. Daarom bestaat de nu verkrijgbare voorraad uit benzine en plug-in hybride modellen. De benzinemodellen zijn voorzien van een 120 of 150 pk sterke 1,5 liter EcoBoost-motor met handbak. De stekkerhybride (‘PHEV’, vanaf 35.145 euro) combineert een elektromotor met 2.5 benzinemotor, die voorzien is van zuinige ‘Atkinson cycle’-techniek. Ook de traploze automaat eCVT verzekert je van een laag verbruik, net als de EV-rijmodi en terugwinning van energie. Dat kun je bovendien zelf nog versterken door zoveel mogelijk op stroom te rijden: iets dat tot maximaal 56 km (volgens WLTP) kan.
Hier vind je het aanbod nieuwe nieuwe Ford Kuga.
Honda CR-V (vanaf 42.260 euro)
Was vroeger de Honda CR-V geen geschikte zakenauto voor jou, dat kan nu zomaar anders zijn. De huidige generatie (sinds 2018) is ontwikkeld voor meer doelgroepen. Heb je bijvoorbeeld meer stoelruimte nodig, dan kun je de 4,6 meter lange CR-V nu met een extra zitrij (maximaal zeven zitplaatsen) bestellen. Houd je van dynamisch rijden, dan profiteer je ervan dat de cross-over tegenwoordig op de bodemplaat van de Honda Civic staat . Die zorgt voor wendbaarheid, een laag zwaartepunt en goede wegligging en grip. Als je een offroad-liefhebber bent, zul je genieten van de nieuwe All Wheel-Drive met meerdere koppelingsplaten (vanaf 52.990 euro). Zoek je een trekauto, de benzine-uitvoeringen trekken 1.500 (CVT) of liefst 2.000 kg gewicht. Standaard is de SUV bovendien voorzien van het anti-schaarsysteem Trailer Stability Assist. Of wil je een hybride SUV rijden? Honda biedt deze aan in een stekkerloze variant (vanaf 42.610 euro). De Intelligent Multi Mode (i-MMD)-aandrijflijn heeft geen conventionele automaat maar een zogenaamde ‘fixed-gear’ bak tussen de bewegende delen. Daarmee kan het koppel nog soepeler overgebracht worden dan met een e-CVT. De hybride is, net als de benzineversie, direct voorradig.
Als je veel op de weg zit is Active Noise Cancellation heerlijk. Deze feature, die met tegengeluid zorgt voor stilte, is standaard op alle uitvoeringen. Ook altijd aanwezig zijn alle assistentiesystemen die de veiligheid verhogen. Denk daarbij aan intelligente en adaptieve cruise control met snelheidsassistent, een botsbeperkend remsysteem en dodehoekwaarschuwing met uitparkeermonitor. Andere interessante uitrustingsitems zijn bijvoorbeeld automatische, bi-zone airco, een kantelbaar en ‘telescopisch’ uitschuifbaar stuurwiel, diverse 12V-stopcontacten, elektrisch verstelbare lendensteun op de bestuurdersstoel, stoelverwarming vooraan en Honda Connect-multimedia.
Hier vind je het aanbod nieuwe Honda CR-V.
Bovengenoemde prijzen betreffen de fiscale waarde, het bedrag waarop de Belastingdienst de bijtelling voor zakelijke rijders baseert. Die bestaat uit de catalogus-nieuwprijs van de auto – inclusief accessoires aangebracht vóór het toekennen van het kenteken – plus btw en BPM, maar exclusief kosten rijklaar maken.