Mijn Autokopen.nl

Tweedehands elektrische auto kopen?

Dit zijn de meest betaalbare occasions

Een tweedehands elektrische auto kopen wordt steeds aantrekkelijker. Het aanbod groeit, de prijzen dalen en je betaalt tot 2025 geen wegenbelasting. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij nemen de belangrijkste met je door en zetten de tien meest betaalbare elektrische occasions voor je op een rij.

Elektrische auto’s zijn niet meer alleen voor mensen die een nieuwe auto mogen leasen of kunnen betalen. De eerste serieuze elektrische auto’s zijn alweer bijna 10 jaar oud en komen dus binnen bereik van steeds meer occasionkopers. De oudste modellen, zoals de Nissan Leaf en Mitsubishi i-MiEV, zijn inmiddels voor prijzen van minder dan 10.000 te verkrijgen. Bij het zoeken naar een elektrisch model moet je altijd goed opletten of de geadverteerde prijs inclusief btw is. Veel autobedrijven richten zich met de verkoop van elektrische occasions op zakelijke klanten en communiceren daarom een prijs exclusief btw. In de titel van de advertentie of bij de opmerkingen staat vaak aangegeven of dit het geval is. De richtprijzen die in dit artikel worden genoemd zijn inclusief btw.

Hoe zit het met de accu van een elektrische tweedehands auto?

Een belangrijk aandachtspunt zijn de accu’s. Deze verliezen hun capaciteit naarmate ze ouder worden, maar uit de eerste praktijkervaringen lijkt de degradatie mee te vallen. Bij een auto van 5 jaar oud is vaak nog meer dan 90 procent van de capaciteit intact, bij elektrische modellen van 10 jaar is dat nog 70 tot 80 procent. De enige manier om de accu’s goed te testen is door een lange, uitgebreide proefrit te maken. Dan heb je meteen een beeld van de daadwerkelijke actieradius van de auto. Het vervangen van de batterijen is kostbaar. Bij de hieronder genoemde auto’s moet je rekenen op prijzen tussen de 5.000 en 10.000 euro.

De meest betaalbare elektrische tweedehands auto’s zijn geen Tesla’s, dat kunnen we wel alvast verklappen. De eerste populaire Tesla in Nederland was de Model S, een grote, dure auto’s die ook als occasion nog behoorlijk aan de prijs is. Wat je wél kunt kopen voor minder dan 25.000 euro? Dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1Nissan Leaf

De Nissan Leaf was de eerste serieuze elektrische auto in Nederland. In 2011 kwam de hatchback in Nederland op de markt als volwaardige gezinsauto, met vijf zitplaatsen en een kofferbak met 330 liter laadruimte. De theoretische actieradius van de eerste serie Nissans Leaf is 160 kilometer, wat in de praktijk zo’n 120 kilometer is. Goed om te weten: zelfs de eerste versie van het 24 kWh accupakket is geschikt voor een snellader (tot 50 kW). In 2016 kreeg de Leaf een update en kwam er 30 kWh batterij in de auto, waarmee de theoretische actieradius werd vergroot naar 250 kilometer. De occasionprijzen van de eerste Leafs beginnen bij minder dan 10.000 euro inclusief btw. De 30 kWh-versie kun je kopen vanaf zo’n 16.000 euro.

Zoek een Nissan Leaf occassion

2Renault Zoe

In 2013 kwam Renault met de Zoe, een leuk vormgegeven, compacte elektrische auto. De 22 kWh accu is goed voor een rijbereik van in de praktijk zo’n 120 kilometer. In 2015 volgde een update waarmee het bereik enkele tientallen kilometers werd vergroot. Een jaar later werd de Zoe leverbaar met 41 kWh accu, goed voor 400 kilometer theoretische actieradius. Bij het aanbod van Zoe moet je niet alleen goed opletten of de prijs inclusief btw is, maar ook of de batterijen zijn inbegrepen. Bij sommige occasions moet je de accu’s los erbij huren via Renault, vanaf 59 euro per maand. Dat kan een interessante optie zijn als je de aanschafprijs laag wilt houden. Snelladen kan met de standaard Zoe tot 22 kW, waarmee je in een half uur zo’n 50 kilometer rijbereik ‘bijtankt’. Er zijn ook occasions die de Quickcharge-optie hebben, waarmee de snellaadcapaciteit bijna wordt verdubbeld. De prijzen van de Zoe inclusief accu’s en btw beginnen bij zo’n 17.000 euro.

Zoek een Renault Zoe occasion

3BMW i3

De BMW i3 is een bijzondere auto, met vooruitstrevende techniek in een opvallend jasje. Door de logo’s, het afwerkingsniveau en het sportieve rij-karakter weet je dat je te maken hebt met een BMW, maar verder staat de i3 behoorlijk ver af van alle andere modellen van het merk. De auto kwam eind 2013 op de markt, in een volledig elektrische versie en met een range extender – een kleine brandstofmotor waarmee je de actieradius kunt verlengen. De krachtige elektromotor van 125 kW (170 pk) maakt de i3 tot een snelle auto, in 2017 kwam bovendien de i3s met 135 kW (184 pk) erbij. De i3 is in de loop der jaren met verschillende accuversies leverbaar geweest: 22 kWh, 33 kWh en vanaf 2018 met 41 kWh. Het theoretische rijbereik van die eerste is 160 kilometer (ongeveer 120 in de praktijk), met de 33 kWh-accu (vanaf 2016) loopt het bereik in theorie al op naar 300 kilometer. Snelladen (tot 50 kW) is in principe mogelijk met alle accuversies van de i3, maar niet alle occasions zijn met deze functie uitgerust. De occasionprijzen inclusief btw beginnen bij zo’n 18.000 euro.

Zoek een BMW i3 occasion

4Fiat 500e

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, want de elektrische versie van de Fiat 500 is nooit officieel in Nederland leverbaar geweest. Sinds enkele jaren halen diverse bedrijven tweedehands exemplaren uit de Verenigde Staten, waar de 500e vanaf 2013 werd verkocht. De auto is met een accupakket van 24 kWh en een theoretisch rijbereik van 140 kilometer (in de praktijk 120 kilometer) geschikt voor gebruik in en rond de stad. De auto beschikt helaas niet over een snellaadoptie, maar de standaard laadcapaciteit van 6,6 kW is genoeg om de batterijen in enkele uren weer voor een groot deel bij te laden. Door de slimme plaatsing van de accu’s heeft de 500e net zoveel zit- en bagageruimte als de benzine-500. Met een vermogen van 83 kW (112 pk) en een koppel van 200 Nm is het de krachtigste 500 die je kunt kopen, op de Abarth-versies na. De prijzen van de elektrische 500e beginnen bij zo’n 14.500 euro en alle exemplaren zijn naar Amerikaanse maatstaven uitgerust.

Zoek een Fiat 500e occasion

5Volkswagen e-Up

Vanaf zo’n 14.000 euro stap je in een tweedehands Volkswagen e-Up. De elektrische versie van de stadsauto kwam in 2014 op de markt in Nederland en heeft al het goede van Up!, maar dan met een 60 kW (82 pk) sterke elektromotor. Volkswagen geeft een rijbereik op van 160 kilometer (praktijk: ongeveer 100) voor de eerste versie van de e-Up, vanaf begin 2020 is de vernieuwde versie leverbaar met 32,3 kWh-accu en een actieradius van 260 kilometer. De Up! is geschikt voor snelladen tot 40 kW.

Zoek een Volkswagen e-Up! occasion

6Volkswagen e-Golf

Ongeveer tegelijkertijd met de e-Up kwam Volkswagen met de e-Golf. Het is een van de eerste ‘normale’ elektrische auto’s, waar je aan de buitenkant nauwelijks kunt zien dat de aandrijving elektrisch is. Ten opzichte van de Golf-uitvoeringen met brandstofmotor zijn de wijzigingen minimaal. De elektromotor is 85 kW (115 pk) sterk, vanaf 2016 heeft de elektromotor 100 kW (136 pk). De theoretische actieradius van de eerste serie is 190 kilometer, waar je ‘in real life’ zo’n 160 van overhoudt. De krachtigere versie komt tot zo’n 230 kilometer ver in de praktijk. Net als de e-Up! is de e-Golf geschikt voor snelladen, waardoor je in een half uur de batterijen voor 80 procent kunt ‘vullen’. Het occasionaanbod van de e-Golf begint bij prijzen van zo’n 25.000 euro.

Zoek een Volkswagen e-Golf occasion

7Hyundai Ioniq Electric

Het was eind 2016 toen Hyundai begon met de verkoop van de Ioniq Electric in Nederland. Het is een van de drie uitvoeringen van het gestroomlijnde model, van de Ioniq kun je namelijk ook een hybride en een stekkerhybride-uitvoering krijgen. De elektrische Ioniq heeft een 88 kW (120 pk) sterke elektromotor, gekoppeld aan een 28 kWh accupakket. Het rijbereik is daarmee in theorie 280 kilometer, in de praktijk 200. In 2019 voegde Hyundai een nieuwe uitvoering met sterkere motor en krachtigere accu toe. Als moderne elektrische auto is de Ioniq uiteraard voorbereid op snelladen, tot een capaciteit van 70 kW. Het aanbod van occasions van de Ioniq Electric groeit snel. Je stapt in vanaf zo’n 24.000 euro inclusief btw.

Zoek een Hyundai Ioniq occasion

8Smart Fortwo en Forfour

Tegenwoordig koop je een nieuwe Smart Fortwo of Forfour uitsluitend met elektrische aandrijving, maar ook toen er nog wel benzineversies leverbaar waren bood het merk al Electric Drive-uitvoeringen aan. De tweede generatie Fortwo was al verkrijgbaar als elektrische auto, vanaf 2013. Die heeft een 55 kW (75 pk) elektromotor en een rijbereik van 145 kilometer. De huidige generatie elektrische Smart is er als Fortwo en Forfour, vanaf bouwjaar 2017. Zowel het vermogen als de actieradius is iets verbeterd: 60 kW en 160 kilometer, waarvan 120 realistische kilometers. Een snellaadfunctie is optioneel als je een nieuwe elektrische Smart bestelt, dus let goed op of de occasion van je keuze deze optie heeft. De prijzen van de vorige editie Smart Fortwo ED beginnen bij zo’n 12.000 euro, occasions van de huidige Fortwo en Forfour zijn er vanaf iets minder dan 20.000 euro.

Zoek een Smart Fortwo ED of Forfour ED occasion

9Ford Focus Electric

Misschien niet de eerste auto waar je aan denkt bij elektrisch rijden, maar ook de Ford Focus was er als elektrisch model. Die is maar een paar jaar leverbaar geweest, eind 2013 leverde Ford de eerste exemplaren af in ons land. Net als bij veel andere omgebouwde brandstofauto’s lever je bij de Focus Electric wel wat bagageruimte in ten opzichte van de niet-elektrische versies. De motor heeft een vermogen van 107 kW (145 pk) en maakt de elektrische uitvoering tot een vlotte auto. Het theoretische rijbereik is 162 kilometer, waarvan er 100 haalbaar zijn in het dagelijks gebruik. Snelladen is er niet bij, dus voor lange afstanden is de auto niet zo geschikt. De prijzen van de Focus Electric occasions starten bij zo’n 14.500 euro.

Zoek een Ford Focus Electric occasion

10Mitsubishi i-MiEV

Toen elektrisch rijden nog in de kinderschoenen stond verkocht Mitsubishi al de i-MiEV. Het stadsautootje wordt sinds 2010 verkocht in ons land, maar was de eerste jaren niet erg populair. De hoge prijs in combinatie met de beperkte binnenruimte en actieradius (130 kilometer in theorie, minder dan 100 in de praktijk) zorgde ervoor dat de auto voor een zeer beperkte doelgroep interessant was. In 2012 verlaagde het merk de prijzen van de i-MiEV aanzienlijk, waardoor de elektrische Mitsubishi iets vaker de showroom verliet. Door een samenwerking tussen Mitsubishi en het Franse PSA, kun je de i-MiEV ook krijgen als Citroën C-Zero en Peugeot Ion. Ondanks de prijsverlaging zijn er van alle drie de modellen niet veel verkocht, waardoor het occasionaanbod klein is. Als je goed zoekt, vind je een vroege i-MiEV voor minder dan 9.000 euro en daarmee is het een van de goedkoopste occasion-EV’s.

Zoek een Mitsubishi i-MiEV occasion (of een Citroën C-Zero of Peugeot Ion)

Zoek zelf een occasion

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte occasions