Welke milde hybride modellen zijn direct beschikbaar?
Ineens duiken ze overal op: personenauto’s in mild hybrid-uitvoering. Wat zijn dat precies? Wat is het verschil met reguliere hybrides en plug-in hybride modellen? En belangrijker: wat kosten deze MHEV’s en wat heb jij eraan?
2020 is het jaar waarin de milde hybride is doorgebroken. De een na de andere autofabrikant kondigde zulke ‘MHEV’-modellen aan. Maar waar staat deze technologie eigenlijk voor? Dat leggen we hieronder voor iedereen begrijpelijk uit. We beantwoorden vooral de vragen die voor jou van belang zijn: wat heb jij aan een auto met mild hybrid aandrijflijn? En kost het je meer of bespaar je ermee? We tippen een aantal milde hybride modellen die direct uit voorraad leverbaar zijn.
Wat is milde hybride?
Milde hybride is een technologie om verbrandingsmotoren te ondersteunen en daarmee de auto schoner en zuiniger te laten rijden. Nu vanaf 2021 de milieuregels van de Europese Unie weer strenger worden, grijpen veel producenten naar mild hybrid-techniek om de CO2-uitstoot van hun auto’s te verminderen.
Een mild hybride-systeem heeft een kleine batterij en een compacte elektromotor. Het motortje haalt al z’n stroom uit het accuutje. Deze batterij wordt op zijn beurt opgeladen door energie terug te winnen tijdens het rijden.
In een milde hybride auto kun je ‘zeilen’: uitrollen met een uitgeschakelde (of van de versnellingsbak ontkoppelde) verbrandingsmotor. In het Engels wordt dat ‘coasting’ genoemd. Zolang je weinig vermogen vraagt, kun je de auto op deze manier met constante snelheid voort laten bewegen zonder de brandstofmotor te belasten.
Daarnaast voorziet de elektromotor de verbrandingsmotor bij het accelereren van extra power. Ook hierbij wordt de brandstofmotor niet extra ingeschakeld. Er is er dus geen sprake van een hoger brandstofverbruik wanneer je het gaspedaal intrapt, zoals dat het geval zou zijn bij een benzine- of dieselmotor.
Hoe werkt mild hybrid techniek precies?
Bij een modern mild hybridesysteem vormen de startmotor en dynamo samen één onderdeel. Deze ‘starter-generator’ kent doorgaans een ‘hoogvoltage’ spanning van 48 Volt. Dat is voldoende voor de startfunctie: de verbrandingsmotor opstarten én deze op gang helpen bij het wegrijden. Het rijden zelf (de wielaandrijving) wordt door de brandstofmotor gedaan. Bij modellen als de Volkswagen Golf en Audi A8 zijn de motor en accu met elkaar verbonden door een riem, waardoor de start soepeler verloopt.
Eenmaal onderweg laadt de accu automatisch op (de generatorfunctie). Elke keer dat jij als bestuurder remt, bijvoorbeeld voor het stoplicht of bij langzaamrijdend verkeer, is er nog energie uit de brandstofmotor beschikbaar. De elektromotor wint deze terug en slaat de energie op in het accuutje. Dat gebeurt eveneens zodra je het gaspedaal loslaat en bij het stoppen van de auto.
Die opgeslagen energie wordt ingezet bij het wegrijden en versnellen. Zoals gezegd wordt hierdoor de verbrandingsmotor ontzien, echter zodra je het gaspedaal indrukt start deze binnen een mum van tijd weer op. Het elektromotortje levert dan de ‘power boost’ – zegs eens 5 tot 15 pk extra vermogen – voor het versnellen. Ook bij het zeilen wordt de benodigde energie uit het accuutje gehaald.
Waarin verschilt een MHEV van een gewone hybride of plug-in hybride?
Grofweg onderscheiden we drie soorten hybrides: naast de milde ‘MHEV’ zijn dat de gewone (stekkerloze) ‘HEV’ hybride en de plug-in (stekker)hybride ofwel ‘PHEV’. De enige overeenkomst is dat alle drie een brandstof- en elektromotor hebben. Bij de gewone en plug-in hybride worden beide motoren – apart of samen – gebruikt om de wielen aan te drijven. Dat is niet het geval bij een milde hybride: de elektromotor van een MHEV assisteert uitsluitend de brandstofmotor. Strikt genomen is een milde hybride dan ook geen echte hybride auto. Sommige automerken noemen deze uitvoeringen dan ook gewoon een benzine- (of diesel)auto.
Een van de gevolgen is dat je met een mild hybrid auto niet puur elektrisch rijden kunt: de wielen worden nooit aangedreven door de e-motor (alleen), zoals in een PHEV of een zogenaamde ‘full hybrid’, een HEV die ook volledig elektrisch rijden kan. Een groot voordeel is dat je de auto met milde hybride nooit aan een stekker hoeft op te laden. En de eenvoudige techniek maakt het betaalbaar een MHEV-aandrijflijn te produceren.
Wat zijn voor mij de voordelen van een milde hybride?
De techniek is volautomatisch, je hoeft jouw rijgedrag nauwelijks aan te passen en merkt er niks van tijdens het rijden. Bovendien voorziet het accupakketje de auto van een afzonderlijk elektrisch circuit. Met dit 48 Volt-systeem kunnen energievretende taken, zoals de airco en radio, worden overgenomen van de klassieke 12V-batterij. Die wordt daarmee ontlast en kan langer meegaan. Tot slot profiteer je van de brandstofbesparing die de mild hybrid aandrijflijn met zich meebrengt.
Wat kost zo’n MHEV mij (extra)?
Meestal niets! Omdat de techniek betaalbaar te produceren is, verschilt de aanschafprijs of het leasetarief van een auto met milde hybride techniek nauwelijks van die van een gewone brandstofauto.
Wel verbruik je minder brandstof. Maar reken je niet rijk: autofabrikanten spreken regelmatig over 10 tot 20 procent besparing, die cijfers zijn echter afkomstig van de officiële (rollerbank) WLTP-meting. In de praktijk hangt de bezuiniging af van factoren zoals je rijstijl, de omgeving en het weer. Een besparing van circa 0,5 liter per 100 kilometer is gangbaar. Als je alles uit het systeem haalt moet een liter per 100 kilometer minderverbruik ook mogelijk zijn.
Breng je alle kosten en besparingen in rekening, dan valt een milde hybride auto toch wat voordeliger uit dan een wagen op puur benzine of diesel. Een HEV-hybride is weliswaar nog zuiniger, maar voor de aanschaf van een MHEV betaal je enkele duizenden euro’s minder. Dat gaat nog veel meer op voor een superzuinige PHEV.
Welke merken bieden modellen aan met mild hybrid technologie?
Inmiddels voorzien de meeste massamerken hun nieuwste modellen van een MHEV-aandrijflijn. Daaronder zijn Ford, Kia, BMW, Volkswagen, Skoda, Fiat, Mercedes-Benz en Renault. Maar ook kleinere merken zoals Suzuki, Mazda en Volvo bieden hun nieuwe modellen met milde hybride aandrijflijn aan. Inmiddels zijn er ook al jonge occasions leverbaar met MHEV-techniek.
Het merendeel van de automerken combineert de elektromotor met een benzinekrachtbron. Een enkele MHEV-aandrijflijn bestaat uit een e-motor en dieselkrachtbron. Die van de BMW 3 Serie is daar een voorbeeld van. Nu dieselmotoren steeds minder worden gebouwd, zullen milde dieselhybrides steeds vaker worden vervangen door milde benzinehybrides. Bestond de MHEV-aandrijving van de Hyundai Tucson en Kia Sportage in de uitgaande generatie (modeljaren 2016-2020) uit een dieselkrachtbron met elektromotor, bij de introductie van de aanstaande generatie (modeljaar 2021) zijn alleen milde benzinehybrides beschikbaar.
Deze mild hybrid modellen zijn uit voorraad leverbaar
Hieronder vind je een aantal populaire modellen die allemaal beschikbaar zijn met milde hybride aandrijflijn. Meestal geldt dat sinds modeljaar 2020. Momenteel zijn al deze modellen bovendien direct uit voorraad leverbaar.
De bekende hatchback Fiat 500 en z’n cabrioletbroer 500C worden als milde hybride geleverd. Kies daarvoor een benzinemodel met 1.0 Hybrid-benzinemotor van 70 pk vermogen. Naast deze modellen in retrolook is ook de Fiat Panda te bestellen met dezelfde milde hybride aandrijflijn.
Hier vind je een nieuwe Fiat 500, Fiat 500C of Fiat Panda.
Bij de Ford-dealers staan maar liefst drie MHEV-modellen op je te wachten. De eerste is de populaire hatchback Ford Fiesta, die voorzien is van de 125 pk sterke 1.0 EcoBoost Hybrid. De wat grotere Ford Focus is (reeds sinds modeljaar 2019) met dezelfde aandrijflijn verkrijgbaar, zowel met 125 als 155 pk. Naast de vijfdeurs hatchback kun je ook de Focus Wagon, Crossover of Crossover Wagon met milde hybride bestellen. Voor de SUV Ford Puma is de aandrijflijn eveneens leverbaar met 125 of 155 paardenkrachten.
Hier vind je een nieuwe Ford Fiesta, Ford Focus of Ford Puma.
Het interessante van de BMW 5 Serie is dat de milde hybride uitvoeringen zowel in combinatie met een benzinemotor (520i, 530i, 540i) als dieselkrachtbron (520d, 530d, 540d) leverbaar zijn. BMW biedt zelfs MHEV’s aan met vierwielaandrijving xDrive. Alle zijn beschikbaar als sedan of Touring. Ook de BMW 3 Serie sedan en Touring zijn leverbaar met milde hybride; echter alleen als dieselmodellen (uitgezonderd de performanceversie M340iA xDrive).
Hier vind je een nieuwe BMW 5 Serie of BMW 3 Serie.
Uit voorraad kun je ook de Suzuki Swift en Suzuki Ignis als milde hybride bestellen. Alle nieuwe modellen zijn voorzien van de zogeheten 1.2 Smart Hybrid-aandrijflijn. De Swift Sport heeft echter de sterkere 1.4 Boosterjet Smart Hybrid onder de motorkap. Sommige uitvoeringen kun je desgewenst rijden met Continu Variabele Transmissie en/of AllGrip automatische vierwielaandrijving.
Hier vind je een nieuwe Suzuki Swift of Suzuki Ignis.