Mijn Autokopen.nl

Zuinige SUV’s op benzine: dit zijn ze

Ga voor een verbruik lager dan 1 op 20

SUV’s staan niet bekend om hun zuinigheid. Toch kun je SUV-modellen op benzine vinden met een brandstofverbruik van minder dan 5 liter per 100 kilometer. Benzinehybride SUV’s zijn zelfs nóg spaarzamer. Hier tippen we een aantal van zulke modellen.

In vergelijking met andere autotypes hebben SUV’s wat meer bodemvrijheid. Daarnaast hebben veel SUV-modellen een iets hogere neus, wat de aerodynamica niet ten goede komt en het brandstofverbruik omhoog jaagt. En dan zijn SUV’s doorgaans ook wat zwaarder, iets dat eveneens bijdraagt aan extra brandstofconsumptie. Toch zijn niet al dit soort auto’s grote slurpers. Zeker de laatste jaren werken autofabrikanten aan innovatieve motoriseringen waarmee het verbruik omlaag gaat. De SUV- en cross-over-modellen hieronder verbruiken, in theorie, alle minder dan 5 liter per 100 kilometer, ofwel minder dan 1 op 20. Er zitten enkele stekkerloze benzinehybrides tussen, waarvan het benzineverbruik zelfs onder de 1 op 25 uitkomt. Dat is goed voor jouw portemonnee én voor het milieu.

1Nissan Juke

Van de Nissan Juke verscheen onlangs de tweede generatie op de markt. Die biedt iets meer ruimte en de nieuwste technische snufjes, maar Nissan heeft het brandstofverbruik beperkt kunnen houden. Vooralsnog is de SUV alleen verkrijgbaar met 1.0 DIG-T-benzinemotor van 117 pk, maar dat is geen straf. De uitvoering met 7-traps DCT – een automaat met dubbele koppeling – zorgt voor het mooie resultaat van 4,8 l/100 km (1 op 20,8). Met een handmatig te schakelen zesbak verbruikt de nieuwe Nissan Juke slechts eentiende liter per 100 km extra.

Hier vind je een nieuwe Nissan Juke of bekijk het aanbod Nissan Juke occasions.

2Citroën C3 Aircross

In de Citroën C3 Aircross realiseer je het laagste verbruik als je rijdt met de 1.2 PureTech-driecilinder. Vier keer werd deze krachtbron van moederbedrijf PSA in z’n categorie verkozen tot Engine of the Year. De jury roemde het prima vermogen, de beschikbaarheid van het koppel over een groot toerengebied, het lage verbruik en dito CO2-uitstoot, evenals de stilte van de motor. In Citroëns compacte SUV is het benzineverbruik, bij een vermogen van 110 pk en een handmatige transmissie, bepaald op 4,8 l/100 km. Bestel je de vrolijk vormgegeven SUV met 131 pk-motor en zestrapsautomaat, dan kom je uit op 1 op 20. Alle merken van het PSA-concern – naast Citroën zijn dit DS, Peugeot en Opel – maken in hun SUV’s gebruik van deze efficiënte motor met 1,2 liter inhoud.

Hier vind je een nieuwe Citroën C3 Aircross of bekijk het aanbod Citroën C3 Aircross occasions.

3Seat Arona

Seat biedt van de Arona de 1.0 TSI-instapversie aan met 95 pk. Daarmee profiteer je van de mooie verbruikswaarde van 4,9 liter per 100 kilometer, dat is 1 op 20,4. Bijzonder is echter dat je met de 1,5 liter TSI-krachtbron (eveneens met handbak) de sportieve Evo FR-uitvoeringen tegen hetzelfde, gunstige verbruik rijden kunt. Bedenk je echter dat de gemeten verbruikswaarde uitgaat van zo economisch mogelijk rijden en niet van de sportieve rijstijl waarvoor de FR gebouwd is… Als voor jou spaarzaamheid de doorslag geeft, is het goed te weten dat de Arona behalve op benzine ook op aardgas kan rijden.

Hier vind je een nieuwe Seat Arona of bekijk het aanbod Seat Arona occasions.

4Volkswagen T-Cross

Ook Volkswagens kleinste SUV, de T-Cross, hoort op de lijst van zuinige SUV’s. Met de 116 pk sterke 1.0 TSI-krachtbron kan de vijfdeursauto net onder de 1 op 20 blijven, 4,9 l/100 km om precies te zijn. Het maakt daarbij niet uit of je de handgeschakelde zesbak bestelt of de DSG-automaat. Laatstgenoemde zeventrapstransmissie biedt dankzij de dubbele koppeling de meest comfortabele manier om van versnelling te wisselen, wat bijdraagt aan soepel rijgedrag.

Hier vind je een nieuwe Volkswagen T-Cross of bekijk het aanbod Volkswagen T-Cross occasions.

5Ford Puma

Als het om zuinigheid gaat, steekt Fords nieuwe SUV Puma met kop en schouders boven andere benzinemodellen uit. Volgens de WLTP-metingen kun je, als je de 125 pk-motor gaat rijden, genoeg hebben aan 4,2 l/100 km, dat is slechts 1 op 23,8. En ook de 155 pk-versies verbruiken minder (namelijk 4,4 l/100 km) dan de overige benzine-SUV’s die we hier bespreken. Het merk voorziet z’n modellen al jarenlang van de zuinige, prijswinnende Ecoboost-motoren, nu voegt het daar milde hybride techniek (‘MHEV’) aan toe. De elektromotor drijft de wielen niet direct aan maar ondersteunt de benzinemotor met 50 Nm extra trekkracht. Dat resulteert in betere prestaties én brandstofvermindering.

Hier vind je een nieuwe Ford Puma.

6Hyundai Kona

De 1.6 GDi HEV-aandrijflijn van de hybride Hyundai Kona werkt iets anders. De energie die onder andere bij het afremmen vrijkomt, wordt opgevangen en opgeslagen in de accu. De stroom kan later worden ingezet om met de elektromotor de wielen aan te drijven. Daarmee kan de stekkerloze SUV bij lage snelheden ook volledig elektrisch rijden. Hyundai’s ingespoten 1.6 GDi-benzinemotor is speciaal ontworpen om dit efficiënte rijden te ondersteunen. Het assistentiesysteem Eco-Das voor zuinig rijden brengt het lage benzineverbruik nóg een stapje verder, tot 3,9 l/100 km ofwel 1 op 25,6 voor twee van de drie uitvoeringen. De Kona Hybrid is voorzien van een 6-trapsautomaat met dubbele koppeling. Het systeemvermogen ligt op 141 pk. Ten opzichte van de elektrische, emissieloze versie van de Kona is de hybride SUV een betaalbaar alternatief.

Hier vind je een nieuwe Hyundai Kona of bekijk het aanbod Hyundai Kona occasions.

7Toyota C-HR

Wil je graag een zuinige Toyota C-HR, kies dan niet voor de uitvoering met alleen een benzinemotor: die verbruikt elke 100 kilometer meer dan 6 liter brandstof. De (stekkerloze) hybride C-HR echter, kent een benzineverbruik vanaf 3,8 l/100 km (1 op 26,3). Dit mooie cijfer hoort bij de 1.8 HEV-aandrijflijn met 122 pk systeemvermogen. Met de 2.0 HEV-aandrijving – die liefst 184 pk systeemvermogen biedt – is 4,0 l/100 km ofwel 1 op 25 gemeten. Deze mooie resultaten krijg je niet alleen bij de reguliere uitvoeringen maar ook als je de Business Editions rijdt, mooi uitgeruste leaseversies voor zakelijke rijders. Alle hybride C-HR-uitvoeringen zijn voorzien van een CVT-automaat, een Continu Variabele Transmissie. Zo’n ‘traploze’ transmissie zorgt ieder moment voor de juiste ‘versnelling’ en draagt zodoende een steentje bij aan efficiënt brandstofverbruik.

Hier vind je een nieuwe Toyota C-HR of bekijk het aanbod Toyota C-HR occasions.

Nog geen keuze kunnen maken? Zoek dan direct in het volledige aanbod nieuwe SUV’s of SUV occasions.


Genoemde verbruikscijfers zijn WLTP-testresultaten. Deze geven geven het laagst mogelijke ‘gecombineerde verbruik’ (binnen en buiten de bebouwde kom) weer van nieuwe modeluitvoeringen met basisuitrusting.

Bij de Kona en C3 Aircross zijn de WLTP-waarden teruggerekend naar NEDC-cijfers, wat een iets gunstiger (theoretisch) verbruik oplevert.

Zoek zelf een nieuwe auto

Uitgebreid zoeken

Uitgelichte nieuwe auto's