Afgelopen weekend was het niet alleen topdrukte op de wegen, ook de telefoons bij de ANWB steunpunten in het buitenland stonden roodgloeiend. Alleen al op zaterdag kwamen ruim 4.500 meldingen binnen van vakantiegangers die met pech langs de weg stonden.

Na de flinke toename van vorige week spreekt de ANWB opnieuw van een record. De steunpunten in het buitenland ontvingen 4.500 meldingen van gestrande vakantiegangers. Het steunpunt in Lyon was het drukst, daar kwamen 1.500 telefoontjes binnen. De ‘pechvogels’ kregen te maken met lange wachttijden.

Dit jaar strandden al duizenden vakantiegangers meer op weg naar hun vakantiebestemming dan vorig jaar. Dat was ook al een recordjaar. Een oververhitte motor was de meest voorkomende melding maar ook kapotte koppelingen kwamen veel voor. Lang in de file staan met een zwaarbeladen auto bleek voor veel koppelingsplaten teveel van het goede. Daarnaast waren er veel elektronicaproblemen.

Afgelopen zaterdag bereikte de drukte op de Europese wegen een record. In Frankrijk stond op het drukste punt van de dag 870 km file. De rijen voor sommige Alpentunnels richting Italië liepen op tot wel zes uur. Ook op de Duitse en Italiaanse snelwegen ontstonden later op de dag veel files.