Bezetting SsangYong-fabriek

De bezetting van de SsangYong-fabriek in Zuid-Korea door boze arbeiders is beëindigd. Ze hebben een akkoord bereikt met de vakbonden over het aantal ontslagen bij de noodlijdende autofabrikant. De protesterende werknemers zaten in totaal 76 dagen in de fabriek.

De bezetting van de SsangYong-fabriek in Pyeongtaek is na twee-en-halve maand voorbij. De boze arbeiders zijn akkoord gegaan met een nieuw voorstel van de vakbonden. De gevechten met de politie zijn beëindigd en de bezetters hebben de fabriek inmiddels verlaten.

Het akkoord houdt in dat ongeveer de helft van de ontslagen werknemers op onbetaald verlof wordt gestuurd totdat de economie weer aantrekt. De andere vijfhonderd arbeiders komen alsnog op straat te staan. De ontslagen zijn onvermijdelijk als het failliete concern een succesvolle doorstart wil maken.

In de omgeving van de SsangYong-fabriek in Pyeongtaek – even buiten Seoul – was het de afgelopen dagen oorlog. De politie probeerde met 4.000 man de bezetting van de fabriek te beëindigen. De bezetters hadden zich in de verffabriek verschanst en bestookten de politie met brandbommen. Ook schoten ze met katapulten metalen delen naar de politiemensen. De bezetting kost SsangYong naar schatting 180 miljoen euro.