Pitstop

Autosportfederatie Fia heeft donderdag bekend gemaakt dat tanken tijdens de Formule 1-race vanaf 2010 verboden wordt. Daarnaast gaat het kwalificatiesysteem voor de zoveelste keer op de schop.

Tanken tijdens een Formule 1-race is vanaf volgend jaar niet meer toegestaan. De teams moeten grotere tanks in de auto’s bouwen om de hele race te kunnen uitzingen. Op dit moment vullen coureurs minimaal een keer per race hun brandstof bij. De pitstops worden een stuk korter als de teams alleen nog maar banden hoeven te wisselen.

Het kwalificatiesysteem wordt in 2010 wederom gewijzigd. Dat is nodig omdat er volgend jaar drie nieuwe teams meedoen waardoor het totaal aantal auto’s op 26 komt. De drie kwalificatierondes blijven bestaan, alleen nu vallen er zowel na de eerste als de tweede ronde acht auto’s af. De laatste tien strijden dan in de laatste ronde om poleposition.

Het minimumgewicht van een F1-bolide wordt verhoogd naar 620 kg om plaats te bieden aan het KERS-systeem, waarmee opgeslagen energie hergebruikt kan worden voor een extra powerboost tijdens de race. De teams hebben echter onderling afgesproken dit dure systeem niet meer te gebruiken volgend jaar. Het puntensysteem blijft ongewijzigd. F1-baas Bernie Ecclestone stelde voor dat de coureur die de meeste races wint wereldkampioen wordt maar de Fia ziet daar niets in.