Volkswagen laat op de autoshow van Los Angeles de Up! Lite concept zien. Die staat weer een beetje dichter bij het productiemodel dat eind 2011 op de markt komt.

Volkswagen maakt er geen geheim van dat het merk bezig met de ontwikkeling van een zuinige stadsauto. De Up! Lite is het zoveelste prototype dat het merk laat zien. Het model dat Volkswagen in Los Angeles showt staat weer een stapje dichterbij de werkelijkheid.

Het autootje is 1,40 meter hoog en slechts 1,60 meter breed en heeft een hybride aandrijflijn. Die bestaat uit een 0,8 liter TDI met 51 pk en een 10 kW sterke elektromotor, gekoppeld aan een zeventraps DSG-automaat. De maximale systeemoutput is 65 pk.

Volkswagen zegt dat de auto slechts 2,44 liter diesel per 100 kilometer verbruikt, dat staat gelijk aan bijna 1 op 50. De CO2-uitstoot is slechts 65 g/km. De Up! Lite Concept kan over een korte afstand volledig elektrisch rijden. Een start/stop-systeem zorgt ervoor dat de brandstofmotor wordt uitgeschakeld als deze niet nodig is. Voor een betere stroomlijn heeft volkswagen de buitenspiegels vervangen door compacte camera’s en sluit de grille automatisch wanneer er geen koeling nodig is.